Lehti 1/2010

Outa nro 1/2010

Lohdutatko sinäkin itseäsi näissä pakkasissa suunnittelemalla ensi kesän retkiä? Tutkit karttoja ja mietit reittejä. Selailet nettiä ja pakenet pimeyttä.

Talvikin on loistavaa retkeilyaikaa, pakkasesta, talvimyrskyistä ja pimeydestä huolimatta. Se vaatii vähän tietoa, eri varusteita ja tarpeen tullen nöyryyttä. Nöyryyttä kääntyä, vaihtaa suunnitelmia, palata, siis voimaa käyttää järkeään. Erittäin kokenut retkeilijä kirjoitti viestissään hiihtovaelluspäivästä, jolloin kaikki muu suksenkärkiä kauempana oli valkoisen harmaata: ”Päädyimme ankaran henkisen painin jälkeen kääntymään takaisin”. Arvostamme häntä näiden sanojen jälkeen vielä enemmän kuin aiemmin.

Lehtemme on täynnä talviriemuja suksin, luistimin, kelkoin ja lumikengin. Varusteita testaillaan, katsellaan lintujen jälkiä, kuunnellaan susia, yövytään luonnossa ja nautitaan talvesta. Eväiden herkkuja suosittelemme, retkelläkin saa nautia hyvästä ruoasta. Kesästäkin on muutama makupala, luonnontutkijan maailmaan kannattaa piipahtaa.

Kaikki Lappiin ja retkeilyyn liittyvä kiinnostaa meitä, myös kuvataide. Hanna Kannon tauluista pääsee oikotietä erämaahan. Kuten myös kirjojen sivuilta, kirjavinkeissä on helmiä tarjolla.

Kevytretkeilystä on luettavaksi perusteellinen hyvin harkittu paketti, joka varmasti kirvoittaa ajatuksen jos toisenkin ja murtaa mahdollisia kevytretkeilyyn liittyviä ennakkoluuloja. Lisäksi tarjoamme varustearviointeja repunkeventäjälle suunnatuista tuoteuutuuksista.

Viime lehdessä saimme esitellä Luhdan upean kirjan Tähtiyöt. WWF valitsi ansaitusti teoksen vuoden luontokirjaksi. Nyt Outan lukijoilla on ainutlaatuinen tilaisuus, sillä Jorma Luhta on luvannut vastata lehtemme lukijoiden esittämiin kysymyksiin kevään numerossamme. Tämä avaa haastattelusarjan Ihminen nimen takana.

 

Eväitä

Kuvia

Kirjoja

Kotipihan nurkilta

Lyhyet

Mielenpäällä

Reissuja

Sielun outa

Varusteita

Videot

Tavataan seuraavan kerran keväässä.

Karo, Maria, Marita, Minna, Päivi, Timo ja Tuire