Tarujen tunturit

Kun ihmisellä on hyvä kirja, hän ei koskaan ole yksin - näin uskon.

Tarujen tunturit on todella hyvä kirja. Se on kahden arvostetun miehen yhteinen perintö lapin hurmioon vaipuneille vaeltajille.

Asko Kaikusalo on luonnon monitoimimies, yliperän kulkija, tutkija ja kirjailija. Yrjö Metsälän muisto elää Kilpisjärvellä pitkään, hän oli legendaarinen tunturiopas Käsivarren maastoissa 25 vuoden ajan. Näiden herrojen yhteisen työn ansiosta tästä kirjasta huokuu suuri rakkaus ja lämmin suhtautuminen Lapin luontoon sekä ihmiseen. 

Kirjaan on tallennettu katoamaisillaan oleva satu Lapista, taiat, tarut, uskomukset ja maahisten metkut. Tarinat perustuvat paikallisten asukkaiden kertomuksiin ja tekijöiden kokemuksiin, lukijan päätettäväksi jää mihin tarinaan haluaa uskoa. Autiotuvilla kerrotaan olevan muitakin vaeltajia kuin me näkyvät kulkijat.

Kirjan avaa tarina niistä Haltin häistä ja Kilpisjärven synnystä. Kerrotaan myös Kilpisjärven kylän syntyvaiheista, silloin kun Siilastupa toimi majatalona. Saamelainen kulttuuri ja henkilöt avautuvat läheiseksi, tarut, seidat, taiat ja maahiset tuntuvat jo itsestäkin aivan arkipäiväiseltä asialta. Maahisten syntytarinakin täältä sivuilta löytyy. 

Yrjö Metsälän muistelot elämästään ja sattumuksista opastusretkillään ovat ainutlaatuisia, kuvat ovat yhteydessä suoraan tekstiin. Jos koskettavaa kirjaa mitataan herkistymisen määrällä, niin joo, nenäliina on tarpeen, enkä ole ihan varma tohtiiko tietyillä autiotuvilla yöpyä. Magiaa ja pilkettä silmäkulmassa, uskon satuun!

Lue itse. 

Kaikusalo, Asko - Metsälä, Yrjö: Tarujen tunturit. 1974. Wsoy

Divarin helmi!