Tänne olemme koonneet juttuja varusteista

Varusteita keventäjille - Primus EtaPacklite

 

 

Primus EtaPacklite on tervetullut uutuus valmistajan polttoainetta säästävien Eta-keitinten sarjaan. Kokonaisuutena se on parisataa grammaa painavampi kuin litran kattilalla varustettu, pullon päälle ruuvattava EtaExpress, mutta siinä on isompi, 1.2 litran vetoinen kattila ja se seisoo omilla jaloillaan. Konstruktio on samantyyppinen kuin alkuperäisessä, isommassa EtaPower -keittimessä, mutta Packlite on nimensä veroisesti kompaktiksi pakkautuva ja kevyt kokonaisuus.
Paketti koostuu Eta-tyyppisestä eli pohjan lämpörivoilla varustetusta 1.2-litraisesta kattilasta, polykarbonaattikannesta, kiinteästä kahvasta, kokoonkiertyvästä tuulisuojasta ja itse polttimesta. Kokonaisuuden viimeistelee kattilaan sisään asetettava muovikulho, joka suojaa teflon-pinnoitetta naarmuuntumiselta, mutta toimii hyvin myös ruoka-astiana. Kaikki komponentit pakkautuvat kattilan sisään ja tilaa jää vielä 100 g kaasupönikälle sekä esim. tiskisienelle ja pienelle maustesirottimelle. Kattilan sisäpuolella on mitta-asteikko, joten tarvittavan vesimäärän mittaaminen on helppoa. Kattilan alapuolikin on suojattu muovikipolla, jota voi käyttää vaikka leipälautasena. Jos tämän osan jättää pois, ei pohjan alle taittuva kahva lukitse pakettia tiukaksi, mutta kokonaisuus tietysti hieman kevenee.

 

Pakkauksesta keittelyvalmiiksi keitin saadaan parissa minuutissa. Tuulisuojan lukittuminen on ehkä haastavin osa, sillä lukitustapin on napsahdettava hahloon kunnolla, ettei suoja luista kasaan kesken keittelyn. Materiaali on melko ohutta, joten jo viikon käytössä näkyi testiyksilössä hahlon kulumista ja väljentymistä. Hyvin hammastetut kattilatuet käännetään auki ja avattu tuulisuoja asetetaan niiden varaan. Kattilan kiinteä kahva käännetään pohjasta vaakasuoraan ja lukitaan liukuvalla lukitsimella.Keitin on varustettu piezo-sytyttimellä, joten tulitikkuja ei tarvita. Tehoksi ilmoitetaan 2000 W, mikä tarkoittaa, että vesilitra kiehuu keskimäärin kahdessa ja puolessa minuutissa.Kaikkine varusteineen ja kuljetuspusseineen EtaPacklite painaa vain 711 g. Taloudellisen polttoaineenkulutuksen ansiosta se keventää keitin + polttoaine -yhdistelmän kokonaispainoa, koska tavallisiin kaasukeittimiin ja kattiloihin verrattuna kaasua säästyy jopa 50%. Viikon mittaisella kylmän kelin syysreissulla kolmen hengen retkikunta kulutti n. 150 grammaa kaasua, kun osa keittelyistä hoidettiin nuotiopannulla. Todennäköisesti 230 g kaasupatruuna olisi riittänyt jos nuotiota ei olisi lainkaan hyödynnetty. Suurin osa ruuanlaitosta oli kuitenkin vain veden keittoa, joten pidempään haudutettaville  aterioille tulee luonnollisestikin varata enemmän polttoainetta.


Valmistajan kotisivut:
http://www.primus.eu/Templates/Pages/3_cols_white_middle.aspx?SectionId=5888

 

Minna Lumirae