Kirjoja retkeilystä, Lapista, luonnosta, erämaista tai muusta mukavasta

Inarin Lapin luonto- ja lintukohdeopas

Oppaassa esitellään runsaiden perustietojen ohella 67  Inarin, Utsjoen ja Sodankylän pohjoisenosan luonto,- maisema- ja kulttuurikohdetta. Kirja on monipuolinen perusteos tuon alueen kohteista.Se jakautuu kolmeen osaan jossa ensin käsitellään Pohjoisen-Lapin yleiskuvaus, mm. jääkauden jäljet, saamelaiset eilen ja tänään, ympäristövastuullinen luontomatkailu, kerrotaan vielä revontulista ja syksyn ruskasta. Sivuilla muistutellaan jokamiehen oikeuksista, kartoista ja luvista. Toisessa osassa esitellään eliömaailmaa, linnut ja eläimet aina hyönteisiin asti sekä Lapin kasvimaailmaa.

Kolmannessa jaksossa annetaan vinkkejä erityyppisiin retkikohteisiin, toisaalta kerrotaan erämäistä, toisaalla taas neuvotaan kuinka löytyy Nukkumajoen muinainen talvikylä. Osaan kohteisiin pääsee helpostikin kun taas erämaiden tutkimiseen lastataan rinkka selkään ja lähdetään paarustamaan.Kulkijalle neuvotaan myös valmiita retkeilyreittejä. Kohteista löytyy selvät kartat ja ohjeet kohteiden sijainnista. Valokuvat ovat hienoja ja monipuolisesti eri aihepiireistä. Kuten kirjassa sanotaan sen palvelevan ensisijaisesti linnuista kiinnostuneita, ei kulttuurikohteitakaan ole unohdettu.

Kirjan on julkaissut metsähallitus ja opasta voi ostaa ainakin Ylä-Lapin luontokeskuksesta Siidasta, Ivalon palvelupisteestä, voi tilata myös postitse.Luhta, Vesa: Inarin Lapin luonto- ja lintukohdeopas. Metsähallitus, 1999. ISBN 951-97738-2-7