Kuvataide, kädentaide, musiikki, elokuvat, valokuvat - osa sielusi outaa

Riddu Riddu

Ihmiselle on hyvä tutustua uusiin paikkoihin, mutta myöskin erilaisiin kulttuureihin ja ihmisiin. Niinpä Outan toimituksesta tehtiin reissu Norjaan, nauttimaan kauniista maisemista ja kerrassaan upeasta musiikista.

Riddu Riđđu on niin saamelaisten, kuin muidenkin alkuperäiskansojen musiikkia, kulttuuria ja identiteettiä edistävä ja kunnioittava festivaali, joka järjestetään Pohjois-Norjassa, Kåfjordin (Kaivuono) kunnassa vuosittain heinä – elokuun vaihteessa. Tapahtuman järjestäjänä toimii Riddu Riđđu Searvi ja tänä vuonna festivaali järjestettiin jo yhdeksännentoista kerran.

 

Festivaalialuetta vuorten syleilyssä

 

Tapahtumasta on tullut yksi Euroopan tärkeimmistä alkuperäiskansojen festivaaleista, ja Norjan valtio on avustanut sitä vuodesta 2009 lähtien. Riddu Riđđussa pääpaino on musiikilla, mutta sen lisäksi tarjolla on myös elokuvia, tanssia, kirjallisuutta, kursseja (mm. kieli, kädentaidot, musiikki), seminaareja sekä lasten oma festivaali. Esiintyjiä on kaikkialta maailmasta, yleisö tulee pääosin saamelaisalueelta, mutta hyvin mahtuu mukaan keltanokka suomalainenkin.

Tässä esiintyy lavashow'n hallitseva rap-porukka Duolva Duottar


Tänä vuonna pääesiintyjiä olivat mm. Mari Boine, Wimme Saari, sekä Malista kotoisin oleva tuareg-yhtye Tinariwen. Muita esiintyjiä oli mukana niin Grönlannista (Nanook), Suomesta, Norjasta (F.A.C.E., Dom Utstörna), Guatemalasta (Grupo Sotzil), Zanzibarista, Venäjältä kuin Mongoliastakin (Urna), vain osan mainitakseni.

Upea Mari Boine & guests from Zanzibar


Festivaaleilla tuotiin vahvasti esiin myös vepsäläisten kulttuuria, olivathan he tapahtuman ”Vuoden Pohjoinen kansa”.

Lavalla Noid

 

Vuoden nuoreksi artistiksi oli puolestaani valittu tänä vuonna Utsjoelta kotoisin oleva Niillas Holmberg, joka esiintyi festivaaleilla duona tamperelaisen Roope Mäenpään kanssa. He laulavat niin suomeksi, saameksi kuin englanniksikin esittäen pääosin itse kirjoittamiaan kappaleita. Näiden nuorten miesten musiikkiin kannattaa tutustua!

Niillas Holmberg tunnelmoi


Riddu Riđđussa oli mahdollisuus tutustua myös saamelaiseen kirjallisuuteen ja tavata kirjailijoita paikallisessa kirjastoautossa, joka oli paikalla koko festivaalien ajan.

Täällä voit kuulla myös runoesityksiä.


Nuorille järjestettävän kykykilpailun Riddu Nàsttit’n finaaliin valitaan neljä kilpailijaa, joista tämänkertainen voittaja, Inger Karoline Gaup, sai 25 000 Norjan Kruunun shekin. Inger Karoline haaveilee musiikinopettajan urasta, ja aikoo käyttää palkintonsa tämän tavoitteensa saavuttamiseen.

 


Indigenous Youth Gathering on värikäs workshop, jonka tarkoituksena on koota alkuperäiskansojen nuoria ympäri maailmaa yhteen tutustumaan toisiinsa, jakamaan kokemuksiaan ja luomaan kontakteja.

Lavalla laulettiin ja tanssittiin

 

Riddu Riđđuun kauempaa saapuvat vieraat voivat yöpyä joko lähimmissä kaupungeissa tai vaihtoehtoisesti festivaalin omilla lerintäalueilla. Nuorille, perheille ja vähän vauhdikkaammallekin väelle on kullekin omat telttailualueensa, joilla kukin voi viihtyä mieltymystensä mukaan. Jos yönsä haluaa täälläkin nukkua, kannattaa valita Family camping. Festival camping -alueella, tapahtumien välittömässä läheisyydessä, voi puolestaan tavata uusia ihmisiä ja kuunnella musisointia pitkälle aamuyöhön.

Kultakin leirintäalueelta sekä itse festivaalialueelta löytyy vesipisteet, kierrätyspiste, sekä hyvin hoidetut bajamajat. Ruokaa ja juomaa myydään myyntikojuista, joista voi ostaa myös käsitöitä, musiikkia, koruja ja monenmoista muuta. Autolla saapuville festarivieraille on käytössä paikoitusalue, jolta pääsee bussilla itse festivaalialueelle kaksi kertaa tunnissa, pientä maksua vastaan.

Kaiken kaikkiaan festivaali oli hyvin järjestetty (ainoa pieni moite tulee opastuksesta), ja vaikkakin keli oli tänä vuonna hyvin kolea niin hyvän musiikin tahtiin heiluminen piti yleisön lämpimänä.

Festival camping ensimmäisenä iltana

 

Riddu Riđđu viettää ensi vuonna 20 vuotisjuhliaan 20.-24. heinäkuuta. Tapahtuman Facebook -ryhmässä on vielä toistaiseksi mahdollista esittää toivomuksiaan Riddu Riđđun tulevan juhlavuoden esiintyjistä.

 

TuuliA