Lappia kuvin ja sanoin

Kotkalainen Erkki Sandberg on julkaissut toisen omakustanteena ilmestyneen runokirjan Kuru. Kirjassa on hänen oma mustavalkoinen kuvituksensa. Runoissaan Sandberg ylistää ja kuvaa Lapin luontoa ja kuvaa oman onnellisuutensa perusteita.

Sandberg on pitkänlinjan kuvataiteilija, jonka vahvuutena on moniväripiirrokset. Usein nämä piirrokset kuvaavat Lapin maisemaa tai sen luonnon yksityiskohtia. Piirroksiin ei voi olla ihastumatta, sillä ne ovat tunnelmallisia ja sisältävät usein kokonaisen tarinan.

Erkki Sandbergin Kuru-kirjan lukeminen tuottaa ristiriitaisia tunteita. Itseäni oikeastaan ihan harmittää se, ettei loistava piirtäjä ole luottanut kuviensa ilmaisuvoimaan, vaan on ryhtynyt pukemaan sanoiksi näkemäänsä ja kokemaansa.

Kuru-kirjan useassa runossa tarina puuroutuu ja lukijan huomio rupeaa kiinnittymään esitystavan teennäisyyteen tai riimitykseen. Runojen tarinat olisivat varmaankin proosamuodossa ihan luettavia.

Parhaimmillaan Erkki Sandberg on lyhyissä visuaalisissa tuokiokuvissa, jotka muistuttavatkin paljon hänen piirustuksiaan. Vallan verraton on Kurre-runo, joka on kuin konstailematon videopätkä.

Kuru -kirjan teksti kuvineen ylistää siis Lapin luontoa. Itseäni 60-luvun alusta Lapissa kulkenutta ja Lapin koskematonta luontoa ihaillutta kirpaisee vatsanpohjasta vastenmielisesti, kun lukee Sandbergin runoa Luojan lahja, jossa hän kiittelee luojaa maisemasta, joka avautuu Kaunispään rinteestä. Maisema on hänelle niin auvoinen, kun hän kokee  luojan sen vain hänelle suoneen.

Entä meille muille Kaunispään rinteillä vaeltajille? Kaunis on maisema meillekin, kun kääntää selkänsä niille julkeille rivitalorakennuksille, jotka on pystytetty Kaunispään rinteeseen.

Tietääkseni Erkki Sandbergilla on tänäkin vuonna syyskuussa myyntinäyttely Saariselän Savottakahvilassa. Kannattaa mennä katsomaan hänen piirroksia, joista varmasti tulee hyvälle mielelle.


Kari Jansson

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.