Kirjoja retkeilystä, Lapista, luonnosta, erämaista tai muusta mukavasta

Pitkin poikin Saariselkää

Sattumalta osui käsiin Yrjö Teeriahon kirja Pitkin poikin Saariselkää ja muita Lapin takamaita. Oli pakko ihastuneena huudahtaa: tämähän on jokaiselle retkeilijälle välttämätön kirja, täytyyhän retkeilijän tuntea tärkein varusteensa. Kirjassa Teeriaho, eläkkeellä oleva Karttakeskuksen tuotantopäällikkö ja yrittäjä, kertoo karttojen tekemisestä ennen ja nyt. Teeriaholla on ollut näppinsä pelissä hyvin monien karttojen tekemisessä, lähes kaikissa niissä, mitä me retkeilijät olemme käyttäneet puolen vuosisadan ajan.

Ulkoilukarttoja, tiekarttoja, veneilykarttoja, suunnistuskarttoja, kasvillisuuskarttoja, moottorikelkkakarttoja, kalakarttoja ja latukarttoja... Myös muita karttoja, esimerkiksi Saariselän alueen ns. taloudellista karttaa, Aurenin karttaa, saksalaista karttaa sotien ajalta ja Imatran Lapinkävijöiden karttaa kirjassa esitellään. Karttojen ja niiden tekemisen lisäksi Teeriaho kertoo kokemuksistaan muiden kartantekijöiden kanssa sekä tapaamistaan henkilöistä, niin tavallisista retkeilijöistä kuin tunnetuistakin Lapin legendoista. Erikoisen kiintoisia ovat jutut Yrjö Metsälästä, Meänteiksestä ja Itäkairan prinsessasta.

Teeriaho kirjoittaa hyvin, myös huumoria on kirjassa mukana. ”Syön kauniita naisia”, vastasi Meänteis tekijän kysymykseen toimeentulosta. Kirjoittaja pohtii myös sitä, olisiko ollut parempi, jos ulkoilukarttoja tarkkoine tietoineen ei olisikaan tehty. Tarkat kartat ovat helpottaneet erämaahan pääsyä ja näin lisänneet erämaiden haavoittuvuutta. ”Olisivatko yleiset maastokartat riittäneet?”.  Joka tapauksessa kartoista on tullut parempia, kun kartoittajat ovat itse käyneet siellä, mistä he karttoja tekivät. Kateelliset työtoverit ovat sanoneet Teeriahon olevan ainoa polkuretkeilijä Kekkosen lisäksi, jolle maksetaan.

Teeriaho on myöhemmin kirjoittanut kolme kirjaa samoista aiheista: Kartan kanssa kairassa 2007, Vanhojen karttojen Lappi 2008 ja Kulkijoiden vanhaa Saariselkää 2009.Yrjö Teeriaho: Pitkin poikin Saariselkää ja muita Lapin takamaita. Ykin Kartat Oy. Toinen uudistettu painos 2006, 247 s.
ISBN 952-92-0170-2

Matti Koponen