Kirjoja retkeilystä, Lapista, luonnosta, erämaista tai muusta mukavasta

Lämpöä harakoille - picalogin vuosikirja

Timo Helle on Metsäntutkimuslaitoksen erikoistutkija ja Suomen Luonnonsuojeluliiton entinen puheenjohtaja, porotutkija ja tällä hetkellä myös Suomen Luonto -lehden kolumnisti. Hän on pitänyt kahdeksan vuoden ajan nettipäiväkirjaa kotipihan harakoiden touhuista, näihin vuosiin ja havaintoihin perustuu myös tämä kirja. Toki kamera on taltioinut kuviin pihan muitakin asukkeja.

Hän nimittää itseään picalogiksi harakan latinankielisen nimen mukaan ja on totta vie ansainnut arvonimensä. Harakka ei varmaankaan ole lintu, josta tulee ensimmäisenä mieleen kirjan tekeminen. Lukijan onneksi Timo Helteelle on tullut mieleen ja pohjoinen kustantamo Puntsi on toteuttanut hankeen.

Kirja on arkipäiväinen, pienten tapahtumien terävää huomiointia Rovaniemellä sijaitsevalla pihapläntillä. Arjen siloittelematonta dokumenttia, kertomus siitä, että luonto todella alkaa kotipihalta. Vaikka valokuvat keskittyvät tontille, tarinat liikkuvat  sitäkin laajemmalle. Ajatus lentää kuin Havukka-aholla ja huumori kukkii rivien välillä ja välillä riveilläkin. Yhtenä hetkenä rupatellaan kengässä asuville hiiruille, toisena päivänä soitellaan poromiehille ettoon lähdöstä. Helteen vaikuttava tieto luonnosta ja pohjoisen elämästä valuu huomaamatta lukijan ulottuville.

Hyvän mielen kirja kestää monta lukukertaa ja monta ikäluokkaa.Timo Helle, Lämpöä harakoille- picalogin vuosikirja
Nid. 151 s. 135 kuvaa.
ISBN 978-952-5343-40-3
Kustannus-Puntsi