Kirjoja retkeilystä, Lapista, luonnosta, erämaista tai muusta mukavasta

Balladi kauniista Petronellasta

Petronellan kukkulat lukee kartassa Lemmenjoen karttalehdellä. Hollantilainen lehtinainen Sylvia Petronella Antoinette van der Moer on jättänyt lähtemättömän jäljen Lapin erämaihin. Petronellan legendan lähteille voi päästä tässä Pyhtilän mukaansatempaavassa tarinassa.

Petronella saapui Suomeen kesällä 1949. Hänessä eli seikkailijan sielu ja monenlaisten vaiheiden jälkeen hän päätyi matkustamaan pohjoiseen ja lyöttäytyi erään geologin matkaan aina Lemmenjoen kultakentille saakka. Kultamiesten seurassa taloudenhoitajana hän asui ja eli kesän kunnes kohtalokkaana syyskuun päivänä Ivalon vierailun aikana Petronella pidätettiin ja poistettiin Suomesta. Lyhyt oli hänen vierailunsa, mutta legenda elää edelleen.

Kirja antaa oivan tarinan elää ja tuo kuvien kera myös totuuden lähelle meitä lukijoita. Petronellan tarinaan liittyy osa suuren kultaryntäyksen historiaa, ne miehet jotka siellä tuolloin elivät ja olivat, ovat legendoja itsekin. Tässä löytyy tarina jota kelpaa kertoilla leirinuotiolla.Mauno J. Pyhtilä
Balladi kauniista Petronellasta
Lemmenjoen legenda
Karisto 1993
ISBN 951-23-3224-8