Kirjoja retkeilystä, Lapista, luonnosta, erämaista tai muusta mukavasta

Sininen karhu

Harvoin tulee luettua ulkomaisia luonto-aiheisia kirjoja, eikä niitä taida olla kovin runsaasti suomeksi käännettykään. Onneksi huomasin tämän jostain kirjaston elämänkertaosastolta. Pari kertaa on tullut jo luettua tämä kolmen ja puolensadan sivun paketti. Kirja sijoittuu Alaskaan, tarina voisi yhtä hyvin olla fiktiivinen, mutta tottapa hyvinkin.

”Elämä ei ole kohdellut Lynn Schooleria silkkihansikkain. Koettelemuksiaan hän on paennut Alaskan erämaihin, missä hän on viettänyt vaeltelevaa elämää eräoppaana ja ammattikalastajana. Vuonna 1990 Schooler tapasi tunnetun luontovalokuvaajan Michio Hoshinon. Alkoi ystävyys, jonka perustana oli miesten yhteinen haave löytää ja valokuvata sinisenä karhuna tunnettua harvinainen jäätikkökarhua.  Unelma vei ystävykset etsintämatkoille vuosi toisensa jälkeen: karhu pysyi piilossaan, mutta luonto tarjosi monia muita todisteita häikäisevästä ainutlaatuisuudestaan.

Kun Hoshino menehtyi traagisesti harmaakarhun hyökkäykseen Siperiassa, Schooler jatkoi yksin. Ja lopulta, kaikkiaan lähes kymmenen vuoden etsimisen jälkeen, hän vangitsi filmille kuvan, josta tuli kunnianosoitus ystävälle.

Sininen karhu on elämänkerta, seikkailutarina ja villin luonnon ylistys, joka vie Alaskan jäätiköiden ja  erämaiden maisemiin. Se on kertomus, jossa tärkeimmäksi ei osoittaudu päämäärä vaan kuljettu matka, kaikki sen varrella koettu.”

Voisiko tuota kustantajaa paremmin ilmaista? Mielestäni kirjassa välittyy meille suomalaisille sopiva vaatimaton, herkkä, varovainen ja nöyrä tunnelma luonnon edessä. Kannattaa lukea ja samalla nousee mielenkiintoa etsiä käsiinsä Michio Hoshinon valokuvakirjoja.

 


Lynn Schooler, Sininen Karhu
Englanninkielinen alkuteos:
The Blue Bear
Otava 2002
ISBN 951-1-17536-2