Lehdet 2011

Haile Selassie ja Lass'Uulan Niila

Haile Selassie ja Lass'uulan Niila on Siiri Magga-Miettusen uusin ja kolmas kirja. Tarinat sijoittuvat Kutturan kylään ja sen ympäristöön, ja kertovat vuoroin hauskoja, hersyviä, surullisia ja järkyttäviäkin tapahtumia erämaiden ihmisten elämästä. Lukijaa ei päästetä helpolla, itkun ja naurun tunturiradassa kirjoittaja kiidättää lukijan tunnemyrskyjen läpi, ja kirjan loputtua lukija ei malta kuin hypätä kyytiin uudelleen.

Kirja on mielestäni sarjan paras. Magga-Miettusen kerronta on hioutunut, useimmat tarinat ovat tarkkaan valittuja, erinomaisesti kirjoitettuja. Tarinat kestävät useammankin lukukerran, niissä on hienosti tavoitettu ihminen omien mielenkäänteiden ja mielihalujensa tantereella.

Magga-Miettunen on samalla tullut tallentaneeksi palan kulttuurihistoriaa rehellisesti ja silti hahmojaan lämpimästi tutkien. Saamme kurkistaa millaista elämä on ollut erämaakylässä, ja voimme pohtia minkä verran ympäristö muovaa ihmistä. Millaisia taitoja karuissa olosuhteissa elävien ihmisten on osattava.

Kirja sopii jokaiselle Lapista ja erämaista kiinnostuneelle. Suosittelemme tunturirataa.

Kirja sisältää tarinat: Kaapinjalka, Pahoja ihmisiä, Mussolini ja Haile Selassie, Postiautossa on tunnelmaa, Sanovat sitä ruokakulttuuriksi, Kutturan Antin eväät, Haisevan aitan salaisuus, Seisaallaan nukkujat, Oodi Kutturan lehmille ja kotiporoille, Otsasi hiessä pitää sinun leipäsi syömän, Anni - sisar, Maalikylä Kuttura, Heikki Aaslakan koulun aloitus, Kaapin Jounin jäähyväiset, Vallesmannin lentomatka, Lehmä ja traktori, Sähköjuhlat Kutturassa, Kutturan poika armeijassa, Kun Jouni -eno halusi emännän, Keltaista herkkua Sompiosta, Malmin Helka, Kun pojat yrittivät eksyttää Kutturan Anttia, Terveellinen aamupala, Hyysikän tyhjennys, Hammaspeikko hermostuu, Potilaskyyti Jäkäläpäältä, Tirolin poika Anttoni, Lämmin henkäys talvisäässä.

Siiri Magga-Miettunen: Haile Selassie ja Lass'Uulan Niila 2010
Nid. 150 sivua
ISBN 978-952-5343-41-3
Kustannus-Puntsi
http://www.puntsi.fi