Lehdet 2011

Retkeilijän kansallispuistot ja luontoelämykset

Jouni Laaksonen on tehnyt retkeilijöille suuren palveluksen. Kirjoitettuaan useita vaellus- ja retkeilyoppaita hän on kirjoittanut kaksi uudenlaista kirjaa: Retkeilijän kansallispuistot ja Luontoelämysten Suomi.

Retkeilijän kansallispuistot -kirjassa Laaksonen esittelee 35 kansallispuistoa, niiden luontoa, kulttuurinähtävyyksiä ja retkeilymahdollisuuksia. Pääpaino on siinä, mitä retkeilijä voi ja saa tehdä kansallispuistoissa ja mitä siellä kannattaa tehdä – näitähän ei aiemmin juurikaan ole pohdittu.   Lisäksi selvitetään, miten mikin puisto sopii päiväretkeilyyn, viikonloppuretkiin ja pitempiin retkiin, myös muut harrastusmahdollisuudet kerrotaan. Tiedot puistoista on saatu pääosin Metsähallituksen materiaaleista, mutta Laaksosen omiin kokemuksiin ja käynteihin perustuvat tiedot ovat antoisimmat. Lukija oppii uusia käsitteitä, esimerkiksi lodju, munkinkehä, meanderointi, paiseniitty, retkiluistelu, matkaluistelu... Laaksosella on silmää pienillekin asioille ja tapahtumille: ketunpojat Leivonmäen kansallispuiston pitkospuilla synnyttävät hienon, tunnelmallisen kuvan. Kirjan näkökulma on tavallisen retkeilijän, maisemista ja tunnelmista kiinnostuneen kulkijan. Koska kirjassa esitellään kaikki maamme kansallispuistot, on kirjasta tullut suuren tietomäärän takia hieman kaavamainen ja luettelomainen, mutta opaskirjassa näin saa olla.

Kirjan julkaisemisen jälkeen viime maaliskuussa perustettiin kaksi uutta kansallispuistoa, Sipoonkorven ja Selkämeren puistot. Laaksosen Internet-sivuilla on esittely Sipoonkorven kansallispuistosta. (http://koti.kainuu.com/joula/at/UudetKansallispuistot.html)

Kirjassa Luontoelämysten Suomi kerrotaan retkeilijän tavoitettavissa olevista kulttuurisista ja luonnonnähtävyyksistä. Kulttuurihistoriallisista mainittakoon esihistorialliset asuinpaikat, seidat, kalliomaalaukset, sotahistorialliset kohteet ja kullankaivuupaikat. Luonnonnähtävyyksiä ovat korkeimmat vaarat ja tunturit, kansallismaisemat, rotkot, putoukset, lähteet, harjut, suot, hiidenkirnut, retkeilyreitit, portaat ja riippusillat. Tietysti voi pohtia, ovatko viimeisinä mainitut luonnonähtävyyksiä, nehän ovat ihmisen aikaansaamia, mutta yleensä ne sijaitsevat merkittävissä luonnon kohteissa ja suojaavat luontoa kulumiselta. Pistemäisten kohteiden löytämisen helpottamiseksi kirjassa annetaan niiden koordinaatit. Kaikki esitellyt kohteet on sijoitettu myös kartalle. Joistakin kartoista on hieman vaikea löytää haluttuja kohteita; olisiko niitä voinut numeroida jollakin logiikalla, esimerkiksi pohjoisesta etelään?

”Tämän kirjan aiheena ovat siis isot linjat. Mutta vaikka lähtisi retkelle mielessään suuren, mahtavan tai ikivanhan näkeminen, kannattaa muistaa, että askelten varrelle osuu myös lukemattomia pikkuruisia luonnonihmeitä.” Tämä kirjoittajan huomautus on aiheellinen.

Suuresta tietomäärästä huolimatta asiavirheitä kirjoissa ei ole, pieniä painovirheitä on muutamia.

Valokuvat ovat hyviä, kauniita ja omakohtaisia. Laaksosen kieli on lyhyttä, miltei korutonta, mutta asiallista ja hyvää.

Molemmat kirjat ovat hyödyllisiä ennen kaikkea retkeilijöille, mutta myös kaikille matkailijoille. Teosten avulla löytää uusia, kiinnostavia käyntikohteita. Luontoelämysten Suomi sopii myös lahjakirjaksi.

Laaksonen kertoo Lemmenjoelta löytyvän joka kesä kultahippuja. Laaksosesta itsestään on kirjojensa ansiosta tullut todellinen kultakimpale meille retkeilijöille.

 

Jouni Laaksonen: Retkeilijän kansallispuistot. Otava 2011. 240 s.
ISBN 978-951-1-24741-8

 

Jouni Laaksonen: Luontoelämysten Suomi. Retkeilijän nähtävyydet. Otavamedia 2011.
216 s. ISBN 978-952-5597-64-6

 

Matti Koponen