Lehdet 2011

Pylkkäs-Konsta mehtäämässä

Kustantaja julkaisi alkuvuodesta uuden painoksen Veikko Huovisen 1975 ilmestyneestä  Pylkkäs-Konsta mehtäämässä ja muita erätarinoita -kokoelmasta. Kokoelmaa on laajennettu 1983. Tarinat ovat eri ajoilta, vanhin vuodelta 1948 ja uusimmat 1982.

Kirja on eräkirja, siis metsästys- ja kalastusaiheinen. Kirjoittaja kertoo omistaan, ja muiden metsästys- ja kalastuskokemuksista, aseista ja koirista. Saalistakin saadaan, ”erämies on kadehdittava”. Mutta Huovinen ei olisi Huovinen, jos kirja ei sisältäisi muutakin: muisteluksia ihmisistä, lämmintä luontokuvausta, huolta luonnon säilymisestä, huumoria ja hirtehistä irvailua esimerkiksi miehestä, jolla on valtava määrä vieheitä ja muita kalastustarvikkeita, mutta kalaa ei tule. Ja niminovelli Konsta Pylkkäsestä on riemastuttavaa luettavaa.

Metsä ja muu luonto ovat pääosassa, Sotkamon salot, Lentuan selät, Hailuodon saari, kissat ja joutsenet. ”Olen aina tuuminut, kun puhutaan kulttuuriarvojen pelastamisesta, miten kallisarvoinen on metsäpolku, entisten ihmisten tallaamana pehmeäpiirteinen, vetävä kävelytie, joka kulkee kangasmailla ja ylittää suot kapeimmista salmekkeista.” Pieni on kaunista ja arvokasta!

Huovinen on sanonut eräässä haastattelussa, että kirjoittajan pitää kirjoittaa niin, että 7-vuotiaskin sen ymmärtää. Huovinen teki niin kuin opetti, hän ei kikkaile kielellä, hänen tekstissään ei ole mitään turhaa. Hän ei käyttänyt suuria sanoja, mutta ajatukset ovat suuria. Tämä pelkistetty kieli tulee parhaiten esille Huovisen viimeisissä teoksissa Konsta Pylkkänen etsii kortteeria (2004) ja Pojan kuolema (2007). Havukka-ahon ajattelijan jatko on lämmin ja nautinnollinen kirja, Pojan kuolema taas syvältä kouraiseva lukukokemus. Ne ovat kirjallisuutemme helmiä, jotka jokaisen tulisi lukea.

Kirjan osuva kuvitus on Hannu Tainan käsialaa.


ErämaataloHuovisen metsää

Veikko Huovinen: Pylkkäs-Konsta mehtäämässä ja muita erätarinoita, 255 s. Otava 2011
ISBN 978-951-1-25181-1


Liisa ja Matti Koponen