Lehdet 2011

Tunturisopulit vaeltavat Lapissa


Jos bongaat sopulin, ilmoita tietosi - näin toivoo Suomen Luonnonsuojeluliitto ja Metsähallituksen Luontopalvelut tiedotteessaan.

"Lapissa on nähty tänä keväänä enemmän sopuleita kuin kertaakaan tällä vuosituhannella. Maaliskuussa sopuleita on ollut liikkeellä etenkin Enontekiöllä, mutta vaellus on jo ulottunut Muonioon ja Saariselälle saakka. Tarkka kuva vaelluksesta on muodostumatta.

Vaellus kertoo siitä, että sopuleiden talvehtiminen ja talvilisääntyminen on onnistunut hyvin.
Edellinen suuri sopulivaellus Suomessa koettiin vuosina 1969-70. Vaikka suuret vaellukset ovat harvinaisia, kuuluu pienipiirteinen vaeltelu talvi- ja kesäelinympäristöjen välillä tunturisopuleiden normaaliin elämään. Kesällä 2007 tunturisopulit vaelsivat tuntureiden huipun talvialueiltaan tavallista pidemmälle. Silloin vaellus pysähtyi lisääntymisen kannalta huonoon talveen. Kuinka laaja vuoden 2011 sopulivaelluksesta tulee ja jatkuuko vaellus syksyllä?

Suomen luonnonsuojeluliitto ja Metsähallituksen Luontopalvelut keräävät nyt yhteistyönä tietoa sopuleista. Ilmoita havaintosi osoitteessa www.sll.fi/sopulivaellus. Sivuilta voit myös nähdä, missä asti sopuleita on tähän mennessä havaittu."