Kirjoja retkeilystä, Lapista, luonnosta, erämaista tai muusta mukavasta

Lasten kanssa Haltille

Luonto-Liiton tämän vuoden teema on Lapset luontoon. Sopivasti teemavuoden kunniaksi Össi Nikula on kirjoittanut kirjan nelilapsisen perheensä kaksiviikkoisesta retkestä Kilpisjärveltä Haltille 1968. Perheen nuorin lapsi on 6-vuotias, vanhin 14-vuotias. Kirjasta saa hyvän käsityksen tuon ajan retkeilystä: osin itsetehdyt vaatimattomat varusteet, ruuan niukkuus, liian raskaat kantamukset ja kokemattomuus tekevät retkestä raskaan. Äidin rinkka painaa alussa yli 30 kiloa, perheenpään rinkan painoa ei edes mainita. Kirja on hyvinkin tavanomainen ”vaikeuksien kautta voittoon” retkikuvaus, mutta harvinainen perheretkikuvaus. Lapset ovat sopeutuvaisia, innostuneita ja avoimia kokemaan luonnonihmeitä. Vaikeuksia on: eksymistä, väsymistä, ruuanpuutetta, mutta silti lukijalle jää tunne että aika on kullannut muistot. Välillä sepitetyt repliikit tuntuvat teennäisiltä ja lasten kanssa retkeily liiankin auvoiselta. Kerronta on kylläkin melko jouhevaa.

Kirjan mustavalkoiset kuvat sopivat hyvin kirjan henkeen, vaikka osa kuvista on teknisesti heikkoja.

Äiti toteaa osuvasti: ”Mielelläni olen rinkkani kantanut. Painavampiakin taakkoja on äidin kannettava.” Ja nähdessään Kilpisjärven tien vaelluksen päättyessä, perheenisä sanoo: ”Poropolku orjuuteen.”

Kustantajalle on annettava suuri miinus: kirjassa on aivan liian paljon kirjoitusvirheitä, kustannustoimittajaa olisi tarvittu.

Össi Nikula: Haaveena Haldi, 179 s. Mediapinta 2011

Liisa Koponen