Lehdet 2011

Tunturi- ja rantakasvit

Metsäkustannuksen kasvioppaat tunturi- ja rantakasveista tarjoavat niin harrastajille kuin kokeneemmillekin apua kasvien tunnistamiseen maastossa tai kotisohvalla. Kirjoittajina ovat dosentti Henry Väre ja amanuenssi Rauni Partanen.

Molemmissa kirjoissa esitellään noin 400 kasvia. Tunturikasvien valinta lienee ollut kohtuullisen helppo, rantakasvien vaikeampi. Valintaa voi pitää onnistuneena. Molemmat kirjat ovat ulkoasultaan samanlaiset. Kaikista kasveista on hyvät valokuvat, eräistä myös lähikuvat. Kasveista kerrotaan tuntomerkit, ekologia ja levinneisyys; tiedot ovat riittävät. Kirjojen alussa on perusteellinen luku tuntureista ja rannoista kasvien elinympäristönä. Kirjoittajien asiantuntemus ja kirjoittamistyyli ovat erinomaisia.

Kokeilin Rantakasvion avulla minulle ennestään tuntemattomien kasvien määrittämistä, se onnistui helposti. Hieman hämäävää on valokuvien koko, tuntemattoman kasvin tunnistamisessa kuvan soisi olevan luonnollisessa koossa tai ainakin olisi hyvä olla tieto kuvan mittakaavasta. Lähikuvat kyllä korjaavat tätä.

Molempien kirjojen sisällysluettelossa on epäloogisuutta: sisällön mukaan ensimmäinen luku on Johdanto, mutta ao. sivulta ei tällaista otsikkoa löydy! Samoin sisällysluettelossa ei ole kasvitieteellisen jaottelun mukaisia pääotsikoita: Sanikkaiset, Paljassiemeniset, Koppisiemeniset, Kaksisirkkaiset ja Yksisirkkaiset, vaikka näitä kirjoissa käytetään.

Retkeilijälle molemmat kirjat ovat suurikokoisia ja heikosti nidottuja. Vaeltaja ei mielellään rinkkaansa ota tämän kokoisia kirjoja. Tässä mielessä vanha W&G:n alkuaan ruotsalainen Tunturikasvio 1986 oli käyttökelpoisempi.

Sekä Tunturikasvio että Rantakasvio ovat hienoja kirjoja. Ne ”innoittavat retkille Suomen tunturiseuduille ja tarkkailemaan toinen toistaan viehättävämpiä kasveja ja rantaretkille tutkimaan rantaluonnon monimuotoisuutta”. Toivottavasti kirjoittajilta tulee lisää, vaikkapa kirjat pelto- ja vesikasveista.

 

Väre-Partanen: Suomen tunturikasvio, 255 s.
Metsäkustannus Oy 2009
ISBN 978-952-5694-40-6

 

Väre: Suomen rantakasvio, 256 s.
Metsäkustannus Oy 2011
ISBN 978-952-5694-72-7

Matti Koponen