Eväitä

Kuivalihaa

Kuivalihaa on tullut kannettua vaelluksella monessakin muodossa, varsinkin perinteistä ilmakuivattua poronlihaa. Se tavara on kuitenkin kovin tyyristä, eikä aina täällä etelässä saatavillakaan, joten on jo kauemmin ollut mielessä kuivalihan valmistaminen itse.

Ainekset:

2 kiloa naudan sisäpaistia
Suolaa 1 rkl
Chilikastiketta
Hunajaa
Grillimaustetta
2 dl vettä

Mausteiden oikeat määrät riippuvat pitkälti omasta mausta ja suolan määrä siitä, miten kauan haluat lihan säilyvän. Jos se pakataan reppuun piakkoin kuivauksen jälkeen, en usko tönkkösuolauksen olevan tarpellista, vaan liha säilyy kyllä parin viikon vaelluksen ajan vähemmälläkin.

Ennen kuivaamista liha oli marinadintapaisessa pari tuntia. Yleensä ohjeissa suositellaan yön yli, mutta nyt minulla ei ollut aikaa, joten lyhyempi aika sai riittää.

Sekoita reilu teelusikallinen hunajaa lämpimään veteen, niin että se liukenee. Sekaan chilikastiketta, suolaa ja grillimaustetta maun mukaan. Itse käytän tujakkaa “Blair’s After Death”- kastiketta, mutta kukin tavallaan.

Leikkaa paisti poikkisyin ohuiksi siivuiksi. Omat siivuni olivat ehkä sellaista 4 mm luokkaa. Siivut kulhoon ja marinadi päälle. Sekoita hyvin. Huomaa, että lihan ei tarvitse uida marinadissa. Näin sitä ei tarvitse pyyhkiä pois ennen kuivaamista.

Sekoittaminen silloin tällöin on varmaan hyväksi. Jos marinoit yön yli, laita kulho jääkaappiin.

 

Parin tunnin päästä tai seuraavana aamuna lihat kuivuriin.

 

Lämpötila ei saisi nousta yli 50 asteen. Itse yritin pitää sitä reilussa 40:ssä.

 

Parin tunnin kuluttua:

 

Kuuden tunnin kuluttua siivut olivat jo melko kuivia, mutta jätin ne miedommalle lämmölle vielä yön yli.

 

Pussitettua kuivalihaa.

Helppoa. Kuivaus uunissa onnistunee myös, kun on kärsivällinen eikä päästä lämpötilaa liian korkealle.

En ole varma, miksi liha pitäisi pakastaa ennen leikkaamista, niinkuin jotkut ohjeet neuvovat, terävä veitsi kyllä riittää tarpeeksi ohuiden sivujen leikkaamiseen. Ehkä pakastaminen auttaa mureuttamaan lihaa, jos käyttää esimerkiksi ulko- tai kulmapaistia.

Kaksi kiloa paistia kuivui uskomattoman kevyeksi. Valitettavasti en punninnut, mutta paljon yli 500 grammaa lopputuloksen paino tuskin oli.

Osa kuivatusta jauhelihasta ja kaikki ostettu kuivaliha saa luvan väistyä seuraavalla vaelluksella tämän herkun tieltä.

 


 

 

Timo Ylhäinen
http://www.asentopaikka.fi