Tänne olemme koonneet juttuja varusteista

Märät varvikot - kuivat kengät

Jalat kuivana märässä varvikossa - sadehousut, sadelahkeet, säärystimet vai liehulahkeet? 
Kosteassa korkeassa varvikossa kastelee itsensä aika varmasti ja nopeasti. Miten suojautua niin etteivät jalat tai ainakaan vaelluskengät ja sukat kastu?

Iäkkäämpiä sadehousujani en voinut pitää kulkiessa, tuli nopeasti kuuma, vaikka mistään ”munat vaahdossa” ilmiöstä ei ollutkaan kysymys. Nykyisiä superkevyitä ja hengittävämpiä sadehousuja voisi ehkä pitääkin, mutta pelkään niiden reikiintyvän ja menettävän alkuperäisen idean sadehousuina. Tosin mietin, että milloin niitä sitten pidetään kun juuri koskaan en sateella vaella. Ja oli ne kyllä niin kalliit, että ehkä niitä pitää säästää kuolemaa tai lapsenlapsia varten.

Halpissadelahkeita pidin ennen, niitä sai vaikkapa Keskiseltä. Ne eivät painaneet juuri mitään ja ne olivat aika helppoja pukea päälle/pois. Vaikka olivat vähän hilpeitä pitää. Tosin tuli rikottua niitä kulkemalla niiden päällä ja kuumahan niissäkin helposti tuli.

Pitkälle reissulle ostin säärystimet, oikein gore-texit. Ne painoivat enemmän eli 255 grammaa ja ne näyttävät tosi professionaalisilta. Olivat tosi näppärät joissakin ylityksissä, mutta kummasti ne jäävät aina kotiin siinä vaiheessa kun kriittisesti tarkastelen, että mitä rinkasta voisi jättää pois. Mutta hyvät varmasti ovat, paitsi polvia eivät kuitenkaan suojaa kuten sadelahkeet.

Black Diamond GTX Front Point gaiter, kuulostaa ravihevoselta

Nykyisin kuljen vaellushousuissani, joissa on 70-lukutyyppiset leveät liehulahkeet polvesta alaspäin. Ne on kuitenkin leikattu niin hyvin, etteivät näytä siltä. Kangas on ohutta tekokuitua (Haglöfs climatic) ja se kuivuu nopeasti, jos ei ole turpeella tai ravalla kyllästetty. Silti kangas kestää, housut on ostettu vuonna 2004. Leveät pitkähköt lahkeet eivät edes märkinä oikein kunnolla osu sukkiin. Käsittämätöntä kyllä kengät pysyvät kuivina. 

Pitempi tauko ja litimärät lahkeet ei ole onnistunut yhdistelmä, joten silloin otan näistä katkolahjehousuista märät lahkeet pois. 

Toki sateisella säällä pitää tarkkailla jos varvikko on toistuvien kuurojen vuoksi jatkuvasti märkää, että vettyvätkö liehulahkeet niin että vesi alkaa valua polvesta jalkaa pitkin. Silloin on varmaan vaihdettava sadehousut tai -lahkeet jalkaan - ja mieluiten ajoissa.