Lehdet 2011

Camera Borealis -luontokuvatapahtuma Inarissa

Metsähallituksen luontokeskus Siida järjesti marraskuussa 2011 Camera Borealiksen jo 14. kerran. Siidan auditorion täyttivät kuvat, filmit, keskustelut  ja esitykset erämaista sekä teatteri. Tilaisuus kiinnosti yleisöä, auditorio oli jatkuvasti aivan täysi. Tapahtuma oli erittäin hyvin suunniteltu, järjestetty ja toteutettu.

Camera Borealis -tapahtuman tarkoitus on ennen kaikkea pitää esillä Pohjoista luontoa ja myös kulttuuria, innostaa liikkumaan luonnossa ja havainnoimaan sitä, siis syventää luontosuhdettamme. Tähän yhtenä keinona on luontovalokuvaus ja siihen innostaminen.

Erämaiden perustamisesta tuli tänä vuonna täyteen 20 vuotta, joten oli aika keskustella ”erämaasodasta” sekä miettiä mitä erämaat oikeastaan ovat ja mitä ne merkitsevät. Paikalla olivat sen aikaiset toimijat kertomassa tuntojaan ja yhteistä ymmärrystä löytyi. ”En ole koskaan ollut erämaissa, olen ollut mettässä tai tunturissa, tuntui oudolta se erämaa” kertoi poroisäntä oman näkemyksensä. Luonnonsuojelijaa ahdisti melu, mönkijät ja kelkat ovat vallanneet erämaat.

Suomen erämaat ovat aina olleet ihmisten erämaita, joissa on kuljettu, eletty ja joista haettu ravintoa sielulle ja ruumiille. Mielenkiintoista oli nähdä Jouni S. Laitin kuvakooste Aikaisempien sukupolvien jäljillä, erämaiden merkityksestä saamelaisen poromiehen ja käsityöläisen silmin. Kontrastina tälle näimme toisen näkökulman erämaihin luontokuvaajien ja harrastakuvaajien esityksissä. Jorma Luhdan kuvailotulitus Tuntureilla oli kerrastaan loisteliaan mykistävä.

Tutkijan näkökulman erämaihin antoi Ville Hallikainen esityksellään Erämaan käsite ja kokeminen. Kyselytutkimukseessa suomaiselle erämaahan liittyivät käsitteet olivat koskematon, asumaton, vanha neitseellinen metsä, tietön, valtava, rauha, hiljaisuus, kaukainen, karu, metsä, koskematon suo, puhdas.. Mielenkiintoista, että tunturit tai järvet eivät kuuluneet näiden joukkoon.

Tapahtumassa oli Petteri Saarion Järviemme helmet – sarjan kahden elokuvan Saimaa ja Inarijärvi maailmanensi-ilta. Saarion järviluontokuvaukset olivat nautittavaa katseltavaa, tosin katsojat jäivät kaipaamaan kuvausta Inarijärven merellisyydestä, rannattomasta aavasta ja sen myrskyistä. Elokuvat tullaan näkemään tammikuussa televisiossa Ylen ohjelmistossa.

Camera Borealis -tapahtuman teemat vaihtuvat vuosittain. Yleensä siihen vaikuttaa jokin yleinen kiinnostus ajassa. Ensi vuoden teema ratkeaa lopullisesti tammikuun alkupuolella.

 


 

Maria Haakana

http://www.duottar.net/