Kirjoja retkeilystä, Lapista, luonnosta, erämaista tai muusta mukavasta

Metsäveri - Aslak Ola Aikion elämää ja tarinoita

Tero Mustamäki kirjoittaa kirjan johdannossa, kuinka hänelle Utsjoella kulkiessaan oli tullut tunne, että hän kulkee vierailijana maassa ja kulttuurissa, josta hän tiesi hyvin vähän. Tämä tunne on varmaankin myös monelle retkeilijälle tuttu. Pyrkimyksessään ratkaista asiaa on Mustamäki kirjoittanut merkittävän teoksen Metsäveri, joka on kokoelma Aslak Ola Aikion (1931-2004) tarinoita ja kokemuksia.

Jos hyvän kertojan tunnistaa siitä, että kuulija kuuntelee hievahtamatta ja malttaa kuunnella loppuun saakka, vaikka tarina hieman polveileekin, niin Aslak Ola Aikio oli loistava kertoja. Aikio ei julista, hän kertoilee ja jättää kuulijan ymmärrykselle paikan. Kuulijalle jää kuulemisen nälkä ja mieli palailee kertomuksiin vielä aikoja myöhemminkin.

Kirja on tärkeä tietolähde pohjois-saamelaisten kulttuurista Suomessa. Aslak Ola Aikio oli ammattimetsästäjä ja kalastaja jo lapsesta. Hän juoksi suden perässä vuorokauden ollessaan nuori poika, hiihti ahmojen jäljillä päiviä. Kirjassa on tarinoita saamelaisen pyytäjän tiedoista ja ymmärryksestä pohjoisen luonnonvarojen niukkuudesta. Aikio eli luontoa, hän tunsi erämaansa.

”Tietysti sitä luontoa täytyy ymmärtää.

Sitä täytyy rakastaa. Ei sitä voi tuhota. Esimerkiksi.

Niin se on jo rikos itteäänki vastaan...”

Kirjan sivu 41, Aslak Ola Aikio

Teos on osa Osuuskunta Lumimuutoksen (Snowchange Cooperative) arktisten yhteisöjen kanssa tehtävää tutkimus- ja kulttuurityötä. Aslak Ola Aikion perhe ja sukulaiset ovat osallistuneet kirjan kaikkiin tekovaiheisiin.

Aslak Pieski on kirjoittanut kirjaan esipuheen Muistoja Aslak Olasta, jossa hän kuvaa pitkäaikaista ystäväänsä. Muita kirjan osia ovat Luonnon kanssa väleissä, Avaruuden avautuminen ja Luonnon syvä syli sekä Elämää Utsjoella.

”Metsäveri. Minusta se tarkoittaa sitä, että nähdä luontoa, ja pitää arvossa luonto, jollei pidä, siinä on aina rangaistus. Silloin kun eletään luonnossa, mutta hyvinvointiyhteiskuntahan ei tunne luontoa. Minä epäilen niin. Että se on niin kaukana siitä ajasta, jolloin se on luonnonvarassa ollut.” Kirjan sivu 86, Aslak Ola Aikio

Tero Mustonen: Metsäveri - Aslak Ola Aikion elämää ja tarinoita, 131 sivua

Lumimuutos, 2012

ISBN: 9789525944013

Kirjan voi ostaa täältä

http://www.lumi.fi/kauppa/kirjat/