Kirjoja retkeilystä, Lapista, luonnosta, erämaista tai muusta mukavasta

Onnen hippuja - aikalaiskuvaa Lemmenjoen kultamailta

Lapin Kullankaivajain Liitto ry palkitsi Onnen hippuja -teoksen vuoden 2011 kullankaivajatekona. Huomionosoitus julkaistiin liiton seminaariristeilyllä 21.1.2012. Vuoden kullankaivajateko -huomionosoitus annetaan henkilölle, joka oma-aloitteisesti omalla toiminnallaan on edistänyt kullankaivajien toimintaa. Vuoden 2011 osalta Lapin Kullankaivajain Liiton hallituksen ei tarvinnut miettiä valintaa: liiton mielestä Kummalan ja Ärrälän Onnen hippuja on klassikkoasemaan nouseva teos. Se nostattaa kultakuumetta ja dokumentoi onnistuneesti ammattimaista kullankaivua.

”Kirjan tekijät vierailivat Lemmenjoella parin vuoden aikana useaan otteeseen. He nostivat osakkeitaan kullankaivajien silmissä tulemalla kultamaille aina uudestaan ja uudestaan – sateella, tuiskussa, helteessä ja pakkasessa. Juuri kuten me kaivajat itsekin”, sanoo Lapin Kullankaivajain Liiton puheenjohtaja Jouko Korhonen.

Heinäkuussa 2011 voimaan astunut uusi kaivoslaki on lopettamassa koneellisen kullanhuuhdonnan. Joulukuussa 2011 julkaistu Onnen hippuja – aikalaiskuvaa Lemmenjoen kultamailta dokumentoi Lemmenjoen kullankaivajien työtä – juuri ennen kuin ammattikunta kokonaan katoaa.

Seppo Kummalan tekstit esittelevät valtausten ja kaivospiirien historiaa, kullankaivajien perhetarinoita ja saavutuksia. Lämminhenkisesti kerrotaan karuakin tarinaa: miltä tuntuu, kun töitä paiskitaan kellon ympäri, huoltomatkat ovat pitkiä ja hankalia, kulut ovat korkeat eikä maa anna toivottua kultaa.

Ilkka Ärrälä näyttää kuvillaan millaista on elää Lemmenjoella unohtumattoman luonnon keskellä. Lukijan on helppo aistia ainutlaatuinen tunnelma ja pienen yhteisön kantava voima. Onnen hippuja jakaa myös kultalöydöistä syntyvän yhteisen riemun. Elämänmakuinen kirja jossa ihmisten elämäntarinat  aukeavat ja tulevaisuus jää pohdintaan. Kultamaiden miehet ja naiset tuntuvat jo tutuilta, ja kultakin kuumottaa mielessä.

Teos ilmestyy myös englanninkielisenä toukokuussa 2012. Ilkka Ärrälä otti kirjaa varten noin 15 000 kuvaa. Kirjassa mukana oleviin ja ennen julkaisemattomiin kuviin voi tutustua Tankavaaran kultamuseon näyttelyssä kesäkaudella 2012 (15.6. alkaen).

Seppo Kummala,
Valokuvat: Ilkka Ärrälä
Törmä-Ärrälä oy, 2011
ISBN: 978-952-67641-0-8