Retkeilijän autiotuvat

Jouni Laaksosen ja Joel Aholan uusi opaskirja Retkeilijän autiotuvat on hieno kirja. Kirjoittajat ovat tehneet uskomattoman, vuosia kestäneen työn kootessaan suuren materiaalin. Kirjassa esitellään noin 400 pohjoisessa Suomessa sijaitsevaa autiotupaa, kotaa tai kammia ja niistä sijainti, koko, laatu, varustus ja koordinaatit. Mutta kirjassa on paljon muutakin: autiotupien historiaa, tupiin liittyvää kulttuurihistoriaa sekä tupiin, retkeilyyn, toimeentuloon ja elämään liitttyvää tietoa. Autiotupiahan on rakennettu retkeilyn tarpeiden lisäksi esimerkiksi poronhoitoa, metsästystä, kalastusta, metsätöitä, rajojen vartiointia, kullankaivuuta, hillastamista, heinänkorjuuta ja kirkko- ja muita matkoja varten. Näitä Laaksonen ja Ahola käsittelevät kirjan tietolaatikoissa. Kirjoittajien omat kokemukset, kirjallisuuslainaukset ja vieraskirjojen tekstit virittävät lukijaa autiotuvan tunnelmaan.

Kirjassa on valtava määrä tietoa ja asiaa, mutta virheitä en huomannut, työ on ollut huolellista. On todennäköistä, että joitakin virheitä löytyy – Vaellusnetissä on parista sellaisesta huomautettukin. Kirjoittajat varmaan päivittävät niistä Autiotuvat on-line -sivuilla (http://koti.kainuu.com/joula/at/).

Mainio kirja saa pari huomautusta: pieni kirjasinlaji vaikeuttaa lukemista ja värien erottaminen toisistaan voi monille olla vaikeaa, lisäksi kuvatekstien ja tietolaatikoiden pohjaväri saa tekstin näkymään heikosti.

Autiotuvat-kirjassa on kaikki, mitä yhdessä kirjassa aiheesta voi olla, myös katsaus tulevaisuuteen ja eräiden muiden maiden käytäntöihin. Laaksonen ja Ahola puolustavat nykyistä maksuttomien, vaatimattomien ja avointen tupien ainutlaatuista perinnettä. Kirja sopii erinomaisesti niin aloittelevan kuin kokeneenkin retkeilijän retkien ja vaellusten suunnitteluun ja muutenkin luettavaksi.

”Autiotuvat omalta osaltaan ylläpitävät ison ihmisjoukon luontosuhdetta. Erämaassa on tultava toimeen omin neuvoin – supermarkettien eineshyllyt, mikroaaltouunit, vesihanat, vesivessat ja television keinotodellisuus ovat kaukana. Vaelluksella eletään helposti viikko ilman sähköä ja moottorivoimaa. Autiotuvalla elämä on aitoa ja elämän perusasiat selkenevät: joka päivä on saatava ruokaa, juomaa, lepoa ja lämpöä. Sopivasti liikuntaa, kauniita maisemia ja hyvän ystävän seuraa siihen mausteeksi. Mitä muuta ihminen kaipaa?”
Jouni Laaksonen – Joel Ahola: Retkeilijän autiotuvat – tiedot, taustat ja tunnelmat
Karttakeskus 2012, 201 s.
ISBN 978-952-266-064-0


Matti Koponen