Retkeilijän kiviopas

Kuulutko niihin, joiden taskunpohjalta löytyy retken jälkeen kivi kavereineen. Ihmetteletkö usein miten kivet ovat muodostuneet ja mitä ne ovat. Meitä varten on Geologian laitos julkaissut Retkeilijän kivioppaan, joka löytyy myös Internetistä e-julkaisuna http://weppi.gtk.fi/kiviopas/ tai pdf -muodossa http://www.e-julkaisu.fi/gtk/retkeilijan-kiviopas/pdf/Kiviopas.pdf.

Retkeilijän kiviopas on tarkoitettu kaikille luonnossa liikkujille, jotka ovat kiinnostuneita kivistä, mineraaleista ja malminetsinnästä. Oppaassa kerrotaan geologian peruskäsitteet, kuinka mineraaleja voidaan tunnistaa niiden fysikaalisten ominaisuuksien perusteella. Näitä ominaisuuksia ovat kidejärjestelmät ja kidemuodot, mineraalin asu, lohkeavuus, kovuus, väri ja viiru, kiilto, ominaispaino, magneettisuus, radioaktiivisuus ja fluoresenssi eli fluoriloiste.

Kirja esittelee kuvin ja sanoin erilaiset malmi- ja teollisuusmineraalit, jalo- ja korukivet, meteoriitit ja kuonat sekä kivilajit, joita ovat magmakivet, sedimenttikivet sekä metamorfiset kivet. Tavallisimpia kivilajeja ja niiden määritelmiä on oppaassa peräti yhdeksän sivua. Opas kertoo malminetsinnästä ja malminetsintämenetelmistä, antaa ohjeita kiviharrastajalle sekä listaa tärkeimmät geologiset käyntikohteet. Sopii mainiosti repun pohjalle.

Retkeilijän kiviopas, Sari Grönholm (toim.), 2010
Kustantaja Geologian tutkimuskeskus
ISBN 9519609736
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

Maria Haakana


"Löysitkö kiinnostavan kiven?
Näytteitä lähettäessäsi:
1. Ota mielenkiintoisesta kivestä tai kalliosta edustava näyte. Nyrkinkokoinen kappale riittää.
2. Merkitse näytteen löytöpaikka kartalle. Voit merkitä löytöpaikan myös maastoon, jolloin sen löytää vaikeuksitta mahdollisten jatkotutkimuksien yhteydessä.
3. Pakkaa löytämäsi näyte tai näytteet tukevaan, mieluimmin alle kaksi kiloa painavaan pakettiin. Jos pakkaat pakettiin useampia näytteitä, numeroi ne niin, että näytteet ja niiden löytöpaikat eivät sekaannu keskenään. Jos lähetät vuoden aikana useita näytteitä, käytä juoksevaa numerointia. Liitä pakettiin saatelappu, josta ilmenee lähettäjän nimi, osoite ja mahdollinen puhelinnumero sekä näytteen/näytteiden tarkka löytöpaikka. Mainitse myös, onko näyte löydetty kalliosta vai irtokivestä.
4. Lähetä paketti Geologian tutkimuskeskuksen kansannäytetoimistoon Kuopioon maksutta osoitteella:

Geologian tutkimuskeskus
Itä-Suomen yksikkö
Kansannäytetoimisto
Tunnus 5003687
70003 VASTAUSLÄHETYS"

Lisätietoja: www.gtk.fi/geotieto/jokamies/