Kirjoja retkeilystä, Lapista, luonnosta, erämaista tai muusta mukavasta

Puut – niiden humina

Puut, niiden humina on siitä harvinainen runokirja, että se sopii myös sellaisen käteen, joka ei runoja tavallisesti luekaan. "Aivan mahtavia runoja!", sanoi ystäväni ja ahmi runon toisensa perään. Itse lähestyin kirjaa hartaudella – Veikko Haakana on laajassa tuotannossaan osannut kuvata luontoa, elämää ja niissä kulkemista kadehdittavalla herkyydellä ja osumatarkkuudella.

Haakana kirjoittaa "kokemuksistani ja ajatuksistani, jotka ovat pysyneet muistoissani niiltä ajoilta jolloin kuljin maita ja mantuja." Kirjan runot ovat aitoja ja tosia. Runojen kanssa pääsee metsään, tulen tuoksuun, kauneuden lähteille. Yhteisiä kulkijoiden tuntoja ja ajatuksia löytyy runoissa tarkasti kuvattuna:

Vaikuttavat siltä, etteivät näe,
vaikka katsovat päin.

Tuskin kuulevat 
vaikka kerron selvin sanoin,
todistan tunturin
ja aapamättään karpalon.

Pitkään kirjeeseeni
sain vastaukseksi pari sanaa,
vaikka kerroin yöpyneeni Peurakairassa
Sinisellä lammella.

Puut – niiden humina on huolella teemoitettu osiin Nuotion sija on vielä lämmin, Puut soittimia, Henkilökohtaista. Haakana haluaa myös muistuttaa lukijaa, että luonnon ystäviä tarvitaan, ja tarvitaan opastusta luonnosta vieraantuneille.

Runojen kieli on kaunis ja liikuttaa

"Ammensin hopeaa mustaan pakkiin.."

Runot herättävät kiitollisuuden: kiitos tästä upeasta luonnosta, kiitos ystävistä, kiitos kyvystä nähdä ja jakaa se.

"Nyt tuntuu siltä, että Puut, niiden humina on viimeinen kirja, minkä ylipäätään kirjoitan. Johan niitä on tullutkin, yhtä vaille 50 tämä pikku kirjanen mukaan luettuina." Itse jään odotamaan sitä viidettäkymmenettä. Toivon kirjailijalle lukuisia työvuosia, joissa eletyn viisaus ja kauneus puristuu yhä uudelleen helmiksi lukijoille.

Sopii erittäin hyvin retkeilijöille ja vaeltajille, vanhoille ja nuorille, lahjaksi ja iloksi.

Veikko Haakana, Puut – niiden humina, 2012
ISBN 978-952-93-0859-0
omakustanne, 2012, 61 s

Kirja on tilattavissa osoitteessa:

Veikko Haakana
Savikankaantie 11
99600 SODANKYLÄ