Pyllynlämmitin

Viileän kelin vaelluksella nukkuminen on ongelmallista, ainakin minulle.Vanhemmiten nainen on vaihtolämpöinen eläin: hiki ja vilu vuorottelevat. Taannoisella syksyn vaelluksella eräänä yönä valveuduin jostain syystä ja paras yö meni kieriessä. Minun ei ollut oikeastaan kylmä untuvamakuupussissani, mutta valvoessani vilu hiipi vähitellen takapuoleen, selkään ja olkapäihin. Tosiasiahan on, että selluliitti huurtuu helpommin kuin lihas ja että miehet ovat lämminverisempiä kuin naiset. Siinä yön aikana harmittelin, etten ottanut mukaani lämmintä ja kevyttä hartiahuiviani. Se olisi  helppo levittää makuupussissa takapuolen, selän ja hartioiden päälle ja helppo nuljauttaa pois, jos tulee kuuma. Tauoilla se lämmittää hartioita.

Neulontaohje:
Luo haluamasi parillinen (60 – 70) määrä silmukoita.
1. krs: reunasilmukka, *ota lanka puikollle, nosta s. neulomatta, neulo 1 oikein ja vedä nostettu s neulotun yli*, toista *  –  * ja neulo reunasilmukka. Toista tätä kerrosta koko ajan, neulo myös nurjalla pitsineuletta.

Tällä ohjeella saat hyvin kauniin juhlakäyttöönkin sopivan hartialiinan, kun vain valitset sopivan langan. Hartiahuivi kannattaa neuloa ohuesta merinovilla-, mohair-, angora- tai alpakkalangasta paksuilla puikoilla (nro 6 – 8). Verkkoneulos on ilmava, lämmin ja kevyt. Sopiva hartialiinan koko on 60 cm x 140 – 150 cm. Hartiahuivi painaa 100 – 150 g ja hintaa tulee 8 – 15 euroa langasta ja koosta riippuen. Tämä työ onnistuu aloittelijaltakin hyvin.

Mies tuskin suostuu käyttämään hartiahuivia. Hänelle ja muille halukkaille löytyy erikoisliikkeistä angoravillaisia vartalonlämmittimiä  (hinta 34,90). Mutta ei ole kovinkaan kummoinen konsti neuloa itse väljähkö ”tuppi” joustineuleella (2 oikein, 2 nurin tai 1 o, 1 n) angoralangasta tai muusta lämpöisestä langasta. Tuppea voi yön aikana siirrellä kehon kylmimpien osien päälle.

Liisa Koponen