Lunta vain tulee ja tulee – Elämää Enontekiön Näkkälässä

Lunta vain tulee ja tulee.. joka päivä sataa lunta. Viime vuonna tähän aikaan vielä ajeltiin mönkijällä ja maasturilla Pöyrisjärvessä, tänään  27. marraskuuta oli Näkkälässä Suomen eniten lunta, 52 cm.

Poroerotuksetkin saatiin Näkkälän tokkakunnan osalta hoiettua tältä talvelta. Teuraaksi laitettiin useampi tuhat poroa. Toistakymmentä rekankuormaa lähti teurasporoja viimeiselle matkalle Ruottin Karesuvantoon. Eliassons osti tänäkin vuonna Näkkälän kylän porot, elikkä Ruottista saa varmasti hyvvää luomolihhaa. Näkkälän tokkakunnan porot eivät ole rehuja eikä heiniä syöneet, eikä kyllä tänä syksynä sieniäkään. Meiän tokkakunnan porot lisäksi loislääkitään joka vuosi, elikkä eläinlääkäri rokottaa jokaisen elämään jääneen poron.

Olin viikonloppuna Vapepan valmiuskouluttaja koulutuksessa Rovaniemellä, harjoittelemassa miten koulutetaan ihmisiä etsimään kadonneita. Nyt kun olen ollut muutaman vuoden mukana Vapepa-toiminnassa,  niin tuntuu että ihmisiä katoaa koko ajan jossakin päin suomea, ehkä se johtuu siitä että asioita ja uutisia tulee seurattua tarkemmin. Onneksi meillä ei ole vielä isommasti tarvinnut Vapepan etsintäorganisaatiota käynnistää. Valmiutta etsintään alkaa olemaan jo meilläkin jonkun verran ja sitoutuneita ihmisiä myös.

Kaivokset ovat kovasti olleet esillä tiedotusvälineissä ja ihmisten puheissa. Monelle enontekiöläisellekkin asia tuntuu kaukaiselta kun kaivoksia ei näy missään. Olen sanonut ihmisille jotka eivät pidä kaivosten suunnittelua  pelottavana ja hälyttävänä asiana, että ajatelkaapas asiaa niin että esim. Näkkälän viereiseen Jerstivaaraan tehtäisiin kaivos, joko alkaa tuntumaan kauhealta. Heti muuttuu ajattelutapa ja aletaankin oikeasti pohtia että olisiko semmonenki mahdollista,  miksei olisi?

Onko meillä oikeus myydä ei kenenkään omistamaa maata. Onko meillä oikeus pilata ja raiskata luontoa sillä varjolla, että se työllistää ja tuo veromarkkoja?

Arvostan suuresti Sodankyläläistä nuorta naista, Riikka Karppista, joka on jo nyt saanut paljon aikaan kaivosten vastaisella työllään, ja mitä hän tulee vielä saamaan aikaan tulevaisuudessa. Hän on tullut tunnetuksi taistelussa vastustaa nikkelikaivosta Viiankiaavan Natura-alueelle Sodankylässä. Riikka on mahtava esikuva nuorille. Kannattaa Googlettaa ja lukea lisää.

Nyt alkaa taas se kaamosaika painaa päälle, päivä ei oikein jaksa ennää kirkastua ollenkaan.. Pimeys valtaa maailman ja joillakin se valtaa mielenkin. Nyt pitäs vain väkisin vääntää ittensä ulos eikä jäähä omiin mietteisiinsä.   

Ja lopuksi vielä suosittelen kuuntelemaan Norjalaisen saksofonistin Jan Garbarekin musiikkia, joka sopii niin hyvin tähän kaamokseen..
Jan Garbarek - The Survivor (http://www.youtube.com/watch?v=e_HmuDOR-Vw )

Samuli Näkkälä

http://www.nakkala.com/

www.facebook.com/erapalvelut

Kuva Suohpanterror