Sopulikaupunki

Kännö on koulutukseltaan biologi ja hän on työskennellyt kalatalousopettajana ja kalabiologina sekä eläkkeelle jäämiseensä asti hallinto-oikeustuomarina Vaasassa. Kuuluisin hänen tuotannostaa on eittämättä Mosku-teos, joka on tuotettu myös elokuvaksi.

Sopulikaupunki-tarinakokoelma perustuu Sakari Kännön tutkimusreissuihin pohjoisissa erämaissa. Kymmenen erillistä tarinaa sijoittuvat pohjoisen kairoihin – Luirolle, Utsjoelle, Kevolle. Tutkijan työ ei ole aina ollut yksinkertaista kun tutkimukseen tarvittavat välineet on pitänyt kuljettaa mukanaan, siinä on tarvittu mielikuvitusta sitkeyttä ja rutkaleesti huumoria. Kirja on täynnä mielenkiintoista kalastustarinaa, unohtumattomia persoonia matkassa mukana ja Kännön ajatukset elämän laajemmasta kuvasta saavat hymyn karehtimaan huulilla.

Tekstit huokuvat lämpöä ja ymmärrystä ja rakkautta erämaita ja niiden asukkeja kohtaan. Vielä kerran hän eläkkeelle jäätyään palaa sinne mistä kaikki alkoi:
"Silmän ja kielen nautinnot pelautuvat yhdessä, jouluillallinen maistuu kynttilöiden valossa upeammalta kuin pimeässä. Hajuaistilla varustetulle eläimelle on jokseenkin yhdentekevää, vaikka kaikki on samaa harmaata. Värimaailman kehittyessä meille kävi pitkä turpa tarpeettomaksi ja suorastaan taakaksi, kallo lyheni, kuonoa kannattavat valtavat niskalihakset solakoituivat ja kauluspaidat alkoivat vaikuttaa hieman vähemmän naurettavilta.
Ja kuinka me suutelisimme jos silmät eivät olisi vapauttaneet meitä kuonosta?
Emme sillä tavoin kuin musta poika ja tyttö Pariisin ja Chartes`n välisessä junassa, kertaakaan hengittämättä, hiljaa hyväillen ja tytön kauniit paljaat varpaat penkillä kipristellen."

Sakari Kännö, Sopulikaupunki, 2007
Kustantaja: WSOY
Sidosasu: Sidottu
Kieli: suomi
Sivumäärä: 185
ISBN10:    9510334111
ISBN13:    9789510334119

Marita Vokkolainen
http://paussinpaikka.blogspot.fi/