Niksi-Outa

Sadeviitta

Tarvikkeet: sadekangasta 1,9 m (15 euroa/m), 15 cm tarra- ja 170 cm kanttinauhaa.

1. Taita kangas kolmioksi ja leikkaa.

 

2. Taita kangas uudelleen kolmioksi ja vielä kolmannen kerran. Kiinnitä kulmat nuppineuloilla ja pyöristä ne kaikki yhdellä kertaa.

 

3. Leikkaa keskelle aukko pääntieksi, halkaisja 17 cm. Apuna voi käyttää sopivaa kulhoa tai lautasta. Leikkaa eteen 12 cm pitkä halkio.

 

4. Leikkaa huppu kaksinkertaisena (korkeus 38 cm, leveys 30 cm). Kannattaa piirtää ensin kaava jonkin valmiin hupun mukaan. Hupun pitää olla reilu niin että alle mahtuu myssy, lippalakki tai kypärä. Leikkaa huppua varten 4 cm leveä reunakaitale. Ompele huppu ja kaitale reunaan vahvikkeeksi. Siihen voi pujottaa halutessaan kiristysnyörin (kuminauha tai ohut nyöri).

 

5. Leikkaa 6 cm leveä ja 14 cm pitkä kaitale halkion vasenta puolta varten. Leikkaa 7 cm leveä ja 15 cm pitkä kaitale halkion oikeata puolta varten. Ompele ensin halkion vasen puoli, sitten oikea puoli ja ompele se vasemman puolen päälle alalaidastaan. Ompele tarranauhat halkioon.

 

6. Ompele huppu pääntiehen kiinni.

 

7. Ompele ”sormensijat” viitan alalaitaan. Sormet voi pujottaa niihin ja viitan saa helposti pidetyksi ohjaustangon päällä.

 

8. Taakse keskelle vyötärön korkeudelle kiinnitä tarra- ja kanttinauha, jolla viitan saa sidotuksi vyötärölle tuulisella kelillä. Tarranauhalla kiinnitetään kanttinauha viittaan.Viitan alalaitaa ei välttämättä tarvitse päärmätä, koska sadekangas ei rispaannu. Jalkojen suojaksi voi ommella pitkät (75 cm – 80 cm) irtolahkeet samalla tavalla kuin säärystimet. Sadekangas on  vähän hankala ommeltava valkoiselta puolelta; paininjalka kun ei tahdo kulkea kunnolla, mutta  oikealla ja vasemmalla kädellä kangasta ohjaten ompeleminen onnistuu.

 Mitenkähän kätevä viitta on vaelluksella? Luulen, että rinkka sopii viitan alle. Käyttökokemuksia minulla ei ole. Taidan käyttää sitä vain lähiretkillä. Tällä tavoin tehty viitta on liian lyhyt pitkälle ihmiselle.

Liisa Koponen