Niksi-Outa

Revontulipusero, -myssy, -lapaset ja -sukat

Välillä on mielenkiintoista tehdä jotain haasteellisempaa, kuten kirjoneulepusero, tyyliin sopiva myssy, lapaset ja sukat. Kun neulomisen perustekniikat ja ohjeiden lukutaito ovat hallussa sekä käsiala hyvä, voi tarttua vaativaan työhön. Kirjoneuleiden tekeminen on kiehtovaa! Puseron, myssyn ja lapasten ohjeet löytyvät täältä:

http://www.novita.fi/index.php?cms_cname=neulemallisivu&nlm_id=464


Revontulipusero on klassikko. Siinä voi nähdä yötaivaalla räiskyvät pohjoisen tulet. Puseron pääväriksi voi valita valkoisen, sinisen, harmaan tai mustan ja muutenkin värejä voi soinnutella mielensä mukaan. Ohjeen koot eivät ole isoja ja kokoja on harmillisesti vain kolme: lapsen, naisen ja miehen. Naisen koko on minulle, M-kokoiselle, aivan liian pieni. Miehen koko on sopiva, väljähkö, mutta eihän villapuseron pidäkään olla venttiilikumimainen. Pusero on hyvin lämmin, koska se on neulottu ohjeen mukaisesti Novita 7 veljestä  -langasta. Se on liian painava vaeltajan rinkkaan, enkä muutenkaan raskisi ottaa sitä vaellukselle. 

Lapsen revontulipuseron ohje löytyy myös Suuri Käsityö -lehdestä 1/2012. Kokoja ohjeessa on 2  ̶ 12 -vuotiaille (92 cm  ̶  152 cm). Puseroon ehdotetaan Sandnes Smart -lankaa. Puseron voi neuloa  muustakin langasta, esim. Novita Nalle -langasta. Lapselle kannattaa tehdä isokokoinen, ettei suuri työ mene heti hukkaan. Kuvan puserot ovat 104 cm ja 140 cm ja ne on neulottu Maija-langasta.

 Myssy on syvä ja napakka. Ohjeesta poiketen neuloin siihen kaksinkertaisen resorin: 5 cm joustinneuletta, nurja kerros, 5 cm joustinneuletta, taitetaan ja neulotaan yhteen kaksinkertaiseksi. Joustineulekerroksia on oltava molemmin puolin yhtä monta muutoin resorista ei tule hyvä. Myssyn voi koristella tupsulla tai tupsuilla. Lankana Novita 7 veljestä -lanka.

 Lapasten ohjetta muutin isommaksi ja neuloin kuviota  ruutupiirroksen I mukaan vähän muunnellen. Ohjeessa ehdotetaan silmukkaluvuksi 44, panin 48 s.  Tein peukalokiilattomat lapaset. Kun kirjoneuletta on neulottu peukalohankaan asti, peukaloa varten neulotaan eriväriselle langalle 11 silmukkaa II puikolta vasemmassa lapasessa, oikeassa lapasessa III puikolta (tai poimitaan silmukat hakaneulalle ja luodaan uudet tilalle) ja jatketaan kirjoneuletta kärkeen asti. Kärkikavennus tehdään molemmilla sivuilla: I ja III  puikon alussa ylivetokavennus, II  ja IV puikon lopussa 2 s oikein yhteen. Peukaloa varten puretaan erivärinen neulos ja poimitaan yhteensä 24 s ja neulotaan kirjoneuletta, päätellään samaan tapaan kuin lapasen kärki.

Tämäkään koko ei ole iso. Jos haluaa lapaset, joiden sisään mahtuu toiset ja kädet eivät ole hentoisen kääpiönaisen, kirjoneuleessa silmukoita voi olla muutama enemmän. Silmukkamäärän pitää olla jaollinen mallikerran silmukkamäärällä. Lankana Novita 7 veljestä -lanka.

 Sukissa voi myös leiskua revontulet. Varressa on 13 s ja terässä 12 s puikolla naisten koossa.  Kirjoneule neulotaan aina puolta numeroa (4) suuremmilla puikoilla kuin muu neulos (3½). Terän kirjoneule (vaaleansinisissä sukissa ruutupiirosta I ja II mukaellen) neulotaan hyvin joustavaksi, ettei se kiristä koipea. Kärkikavennus on helppo tehdä siten, että neuloo puikon kaksi ensimmäistä silmukkaa oikein yhteen joka kerroksella. Lankana Novita 7 veljestä -lanka. Novita Nalle -langasta saa ohuemmat vaelluskenkiin sopivat sukat. Vaellussukkiin en neulo kirjoneuletta. Koska Nalle-lanka on ohuempi kuin Novita 7 veljestä, silmukoita on oltava enemmän ja puikkoina käytettävä 3 ja 3½.

 


Liisa Koponen