Lehti 1/2013

Koli, vuoden retkikohde


Suomen Messusäätiön joka vuosi järjestämässä yleisöäänestyksessä Vuoden Retkikohde 2013 -kilpailussa voittajaksi äänestettiin Koli. Tällä kertaa etsittiin luontoretkikohdetta, jossa voi harrastaa kaikkina vuodenaikoina vähintään kahta retkeilymuotoa. Koli sai kymmenen finalistin joukossa noin neljänneksen annetuista 5700 äänestä.

Koli on monipuolinen retkeilykohde. Sieltä löytyy sekä luontoa että kulttuuria. Siellä voi hiihtää, patikoida, tehdä lyhyitä ja pitkiä vaelluksia, lumikenkäillä, ajaa koiravaljakolla, ratsastaa, soutaa, meloa, kalastaa ja osallistua kulttuuritapahtumiin. Koli sopii turistille, perhe- ja päiväretkeilijälle sekä rinkkaselkäiselle vaeltajalle. Alueella on neljä luontopolkua ja 80 kilometriä retkeilyreittejä.


Perheretkeilyä Ukko-Kolilla

Kolin ydinalue muodostaa kansallispuiston, jossa on koskematonta luontoa, korkeita vaaroja, kauniita järvimaisemia, hienoja ketoja ja ahoja. Ahot niitetään kesäisin, ja niillä on omaleimainen ja monipuolinen kasvillisuus. Myös harvinaisia kasveja löytyy, esimerkiksi kaunis, vaniljantuoksuinen kämmekkäkasveihin kuuluva neidonkenkä. Toinen näyttävä kämmekkä on kirkiruoho, jota Ikolanaholla kasvaa satamäärin.


Kirkiruoho, yleinen kämmekkä Kolin ahoilla

Koli on menestynyt Vuoden Retkikohde -äänestyksessä aikaisemminkin, Herajärven kierros voitti kilpailun 2007. Kierroksen suurin pituus on 60 kilometriä ja se sopii vaativallekin vaeltajalle. Reitti ei ole helppo, nousut ja laskut ovat jyrkkiä ja korkeuserot suuria. Mutta kauniit vaara- ja järvinäkymät palkitsevat vaivan. Reitti kulkee suurimmaksi osaksi metsässä ja poikkeaa muutamalla aholla ja perinnetilalla.


Hiihtoladun maisemaa

Harva matkailu- ja retkeilykohde tarjoaa niin monipuolisia mahdollisuuksia kuin Koli. Kävijöitä on  paljon, noin 130000 vuodessa. Polut ovat paikoin kuluneet Luontokeskuksen lähialueilla. Onneksi polkujen ulkopuolella on hankala kävellä; tämä pakottaa retkeilijän pysymään polulla, ja näin maaston kuluminen vähenee. Kansallispuistoa ja sen lähialueita uhkaavat myös uudet, ehkä suuretkin rakennuskohteet, joista aika ajoin väännetään kättä. Koli valittiin myös tämän vuoden hiihtokeskukseksi; Koli on tittelinsä ansainnut!

Lisätietoa:

www.luontoon.fi
www.finnexpo.fi

Matti Koponen