Kolumni
Elämää Enontekiön Näkkälässä
- Tietoja
- Kategoria: kolumni
- Julkaistu: 24.05.2013 20:17
- Kirjoittanut Samuli Näkkälä
Kevät alkaa muuttumaan kesäksi, Näkkäläjärvestä lähtee tänään ja lähipäivinä jäät. Pöyrisjärvessä olisi vielä hyvät pilkkikelit. Porot pääsevät vähitellen syömään tuoretta, vihreää ravintoa. Puunsilmut ja hiirenkorvat näkyvät maistuvan poroille pitkän ja rankan talven jälkeen, joka koetteli myöskin Näkkälän tokkakunnan poroja kovasti. Heikkokuntoiset sortuu elon tieltä, sanoo sananlaskukin. Raatoja on näkynyt tänä talvena ennätyksellisen paljon. Paksu lumikerros ja kylmä, pitkä talvi on aiheuttanut myös nälkäkuolemia paljon, mutta myös lukuisat pedot ovat voineet rauhassa verottaa poroeloa, joka yrittää elää säästöliekillä talven aikana.
Saamelaisuus – jokamiehen oikeusko?
Viime aikojen otsikot lehdissä ja tiedotusvälineissä ja keskustelut erilaisilla foorumeilla käyvät kuumana. Saamelaiseksi julistautuneita on yhtäkkiä tuhansia lisää. Voiko siis saamelaiseksi alkaa kun siltä tuntuu?
Muistan hyvin kuinka Enontekiön koulussa meitä saamelaislapsia haukuttiin vaikka minkälaisilla haukkumasanoilla, nyt monet niistä haukkujista ja räksyttäjistä ovat julistautuneet itse saamelaisiksi ja haluavat päästä vaikuttamaan kuka on saamelainen, ja haluavat päästä päättämään saamelaisten asioista. Tuleeko valtiovalta päättämään valheellista tietoa ja propagandaa levittävien ihmisten puheiden perusteella, että saamelaisuuskin on jokamiehenoikeus?
Onneksi saamelaisilla on, kuten muillakin alkuperäiskansoilla, kansainvälisen oikeuden turvaama itsemääräämisoikeus. Tämä tarkoittaa, että alkuperäiskansalla on oikeus itse määrätä identiteetistään ja jäsenistään. Viime aikaiset toimet ja ajojahti saamelaisyhteisöä vastaan ovat hyvin tuoneet esille oikeuden tärkeyden ja tarpeellisuuden.
Kilpisjärvi
Enontekiöllä puhutaan kovasti myös pitääkö Kilpisjärven alue suojella kansallispuistolla. Sanotaan, että Kilpisjärvi ja paikalliset yrittäjät kuolevat samantien jos kansallispuisto tehdään. En ossaa sanoa mikä on paras suojelunmuoto, mutta ehkä jotain kuitenkin pitäisi rajoittaa. Ei turistinkaan tartte päässä kelkan kyydissä joka paikkaa. Parempi olis jos olis selvät reitit ja säännöt mistä voi moottoriajoneuvolla mennä. Ehkä Lapin herkkä maasto ei kestä tätä nykyaikaista mönkijöiden ja kelkkojen käyttöä loputtomiin.
Saamelaisten poromiesten kanta on nykypäivänä aika selvä. Kaikki maastoliikenne ja maankäyttö, joka aiheuttaa poroille ja elinkeinolle haittaa pitäisi rajoittaa. Koko ajan lisääntyy liikenne erämaissa ja maankäyttäjiä tulee lisää... kaivosuhka on olemassa, matkailu lisää painetta käyttämättömille erämaa-alueille.
Etelänväärti
Minullakin alkaa nuita etelänväärtejä olemaan jo aikalailla, ku asiakkaista on tullut hyviä tuttuja vuosien saatossa. Ei voi kyllä sanoa että kaikista asiakkaista, jotka käyvät taajhaan tulisi väärtejä, mutta jotkut ihmiset pääsevät "väärtitasolle". On myös semmosia asiakkaita ollut, jotka ovat kivunneet melkein ensimmäisellä käyntikerralla väärtitasolle, mutta niitä on harvassa.
Muutama hyväväärtikin kyllä löytyy. Onhan sitä sitte tullu käytyä etelänreissuilla puolin ja toisin väärtien tykönä kylässä. Oikhein hyvät väärtit tulevat silloin ko tarttee apua vaikka mökin rakentamisessa, polttopuitten teossa ja esim. talvikalan pyyntiin on oikhein innokkaita väärtejä olemassa.
Parhaimmista väärteistä saattaa tulla kummisetiä ja tätejä lapsillekin. Ennen muinoin oli tapana laittaa monestikin hiihtoväärti kummiksi lapselle, ajateltiinko sitten sitäkin, että ehkä se kummitäti auttaa sitte esim. koulutuksessa mettäkylän kummilasta ko se lapsi tullee siihen ikkään. Mutta nyt tuntuu, että olis kyllä tarvetta semmosella nuorele riuskale väärtile, ko alkaa nuo minunki etelänväärtit kohta vanhenemmaan, niinku ittekki.
Samuli Näkkälä
SAAMENMAALLA KUOHUU, SAAMELAISET PUOLUSTAVAT OIKEUKSIAAN VIIMEISEEN HENKEEN
Kuva Suophanterror