Lehti 1/2013

Hulluna hortaan - Hyvinvointia ja herkkuja villivihanneksista

Hulluna hortaan on hyvä kirja! Sen on oltava, koska kirjan käteen saatuani olen hortoillut pitkin pihoja ja metsiä ja keräillyt ja maistellut ja kokeillut kirjassa annettuja vinkkejä villien vihannesten syömiseksi.

Superfood on trendikästä, senhän jo kaikki tietävät. Hyvä on oppia tietämään, että superfoodit kasvavat myös täällä kotipihoilla, supermarjoja ei tarvitse tuoda ulkomailta.

Suomessakin kasvava innostus villiruokaan on saanut hyvän käsikirjan tämän kirjan myötä. Kirjassa käydään läpi hortan eli luonnossa kasvavien villivihannesten keräilyn, käsittelyn ja niistä kokkaamisen aakkoset. Siinä esitellään yleisimmät ja helpoimmin kerättävat vihannekset, kuten nokkonen, poimulehti, vuohenputki, kuusenkerkät jne.
Opas kertoo keräämisen ja säilömisen salat. Jokaisen kasvin kohdalla on hyvä tietopaketti myös terveydellisistä vaikutuksista. Kuvat ovat selkeät kuten koko kirjan ulkoasu, ja se on myös hyvin käteen sopiva pehmeäkantinen mukana kuljetettavaksikin.

Hortoilu on selkästi aihe joka jakaa mielipiteitä, kannattaa kuitenkin lukea ja tämä kirja ja rohkeasti kokeille jotakin villiä, se kannattaa. Näin retkeilijänä olen ollut viime viikkoina tyytyväinen, kun olen voinut napata retkievääseen herkullista täydennystä metsästä, siitä juuri missä olen. Kuivurissa on jo tulossa ilmaista ja ekologista soppatarviketta vaellukselle, nokkosta ja vuohenputkea ainakin.

Kirjan luettuani minä hurahdin ja ihmettelen, että miksi me olemme jossain vaiheessa luopuneet kaikesta tuosta herkusta mitä lähellä kasvaa. Sen sijaan, että kysyisin miksi ihmeessä pitäisi syödä ruohoja kysyn, että miksi jättäisin syömättä.

Hulluna hortaan – Hyvinvointia ja herkkuja villivihanneksista, Raija ja Jouko Kivimetsä, 2013
Kustantaja: Mividata Oy, Suomen tietokirjailijat ry on tukenut tämän kirjan kirjoittamista.
ISBN 978-952-99207-4-7

 

 

Marita Vokkolainen
http://paussinpaikka.blogspot.fi/