Lehti 1/2013

Riddu Riđđu

Norjassa, Tromssan läänin Kaivuonossa jo 22:ta kertaa järjestettävä alkuperäiskansojen festivaali Riddu Riđđu vakiinnuttaa uutta ajankohtaansa heinäkuun puoliväliin. Se tarjoaa taas kattauksen kaikille, ihan vauvasta vaariin, ollen todellinen koko perheen tapahtuma. Tarjolla on lastenfestivaalia mm. hip hop -kurssin, saamen kielen opiskelun ja taekwondon parissa. Nuorille järjestetään mahdollisuus tavata muita nuoria ympäri maailman, heille on myös kohtauspaikkoja, työpajoja, seminaareja, konsertteja tietenkään unohtamatta.

Festivaalin päälavalla nähdään kolmena iltana musiikkia niin läheltä Saamenmaalta, kuin myös kauempaa aina mm. Uudesta Seelannista, Japanista, sekä Kanadasta saakka. Miltä kuulostaisi Riddu-lavalla esimerkiksi legendaarinen Buffy Sainte-Marie?
Vaikka festivaaliohjelman pääpaino onkin musiikilla, niin Riddu Riđđussa voi tutustua myös alkuperäiskansojen elokuva- ja teatteritarjontaan.

Tänä vuonna festivaalijärjestäjät haluavat kiinnittää huomiota mm. vuoden kansaksi valittuihin ainuihin, sekä saamelaiskielten koko kirjoon – tiesitkö, että Suomen, Ruotsin, Norjan ja Venäjän alueilla puhutaan yhdeksää eri saamelaiskieltä?