Polkupyörällä Jäämerelle ja Islannin ympäriViime aikoina retkeilemisestä kertovia kirjoja on julkaistu vähän, varsinkin jalkapatikassa vaeltamisesta ei juurikaan kirjoiteta, sen sijaan pyöräilyretkistä on ilmestynyt useampikin kirja.

Matti Rämön viisi pyöräilykirjaa kertovat eri puolilla maailmaa tehdyistä polkaisuista. Kaksi viimeisintä, Polkupyörällä Jäämerelle ja Polkupyörällä Islannissa ovat hyvin samanlaisia, niissä on sama tyyli ja sama ulkoasu. Rämö ajaa Jäämerelle 4500 km kuudessa viikossa Helsingistä Suomen itäosien kautta Ivaloon, sieltä Murmanskiin, Kirkkoniemeen, Vardöhön, Utsjoelle, Karigasniemestä uudelleen Norjaan, Enontekiölle, Ruotsin kautta Uumajaan, sitten lautalla Vaasaan ja Helsinkiin. Islanti-kirjassaan hän kiertää rantatietä Islannin kuukaudessa ja ajaa 2500 km.

Rämö kertoo jokaisen päivän ajoreitin, nähtävyydet ja niiden historiaa sekä tapaamiensa ihmisten kanssa käydyt keskustelut. Hän yöpyy muutamaa yötä lukuunottamatta maastossa teltassa. Rämön pyöräretkitapa on erikoinen, hän ei syö lämmintä ruokaa eikä edes juo lämmintä vettä. Eväs on kuivaa muonaa, juustoa, pähkinöitä, rusinoita, purkkiruokana linssiä, herneitä, sardiineja ym., lisäksi leikkeleitä, marjoja ja hedelmiä.

Kirjoittaja kuvaa ajamansa reitit hyvin tarkasti. Lukijana heräsi kysymys, onkohan kaikista ajopäivistä kertominen tarpeen; tällainen on välillä puuduttavan yksitoikkoista luettavaa. Onneksi reittikuvauksissa on tietoa: historiaa, maisemia, nähtävyyksiä, paikallisten elämää ja kulttuuria. Tarkkuudesta saa paljon lukija, joka itsekin suunnittelee samantyyppisiä retkiä. Hyvää on se, että Rämö kertoo luonnosta ja tunnelmista, niin hyvistä kuin huonoistakin hetkistä. Hyvät valokuvat ja Cira Almentin pilakuvamaiset piirrokset elävoittävät tekstiä.

Rämö pohtii kirjoissaan myös retkiensä mielekkyyttä. Polkeminen kylmässä tai helteessä, kovassa vastatuulessa ja sateessa synnyttää luonnostaan pohdinnan. Eivätkä näin vaativat reissut kaikille sovi, täytyy olla kovakuntoinen, kokenut ja kestää vaikeita  olosuhteita. Pyörää pitää myös pystyä korjaamaan, vaihtamaan polkimia, pinnoja ja renkaita. Pitkillä retkillä suuri varusteiden paino aiheuttaa remonttitarvetta.

Rämö nimittää itseään ”ympäristöä analysoivaksi uteliaaksi maantieteilijäksi”. Sellainen hän varmaan onkin. Hän on todellinen retkeilijä, viihtyy ulkona luonnossa ja viettää jokaisen lomapäivänsä pyöräillen. Kateeksi käy! Mutta koska en kykene noin vaativiin retkiin eikä niihin muutenkaan ole mahdollisuutta, on tyydyttävä nauttimaan hyvien ja hyvin kirjoitettujen kirjojen annista.


Matti Rämö: Polkupyörällä Jäämerelle. Tupasvillaa, poroja ja tuntemattomia sotilaita. 375 s.
                      Minerva Kustannus Oy 2012.
                      ISBN 978-972-942-582-2

                      Polkupyörällä Islannissa. Tuulen tiellä laavakenttien poikki. 327 s. Minerva
                      Kustannus Oy 2013. 
                      ISBN 978-952-942-733-8
                     


Matti Koponen