Niksi-Outa

Hahtuvalapaset

Koko:
lapsen (naisen) reilu naisen (miehen)

Tarvikkeet:
hahtuvalanka 4- tai 5-kertaisena 100 g-120g
sukkapuikot 6 mm (bambupuikot ovat hyvät!)

Neulominen:
Luo 20-22 (24-26) 28 (28-30) s. Neulo ensimmäinen kerros oikein, toinen nurin, kolmas oikein, neljäs nurin ja seuraavat 8 kerrosta oikein ja vielä yksi kerros nurin.

Jatka oikein 12 (15) 15 (16) kerrosta. Ota hakaneulalle tai apulangalle 4 (5) 5 (6) s peukaloa varten vasemmassa lapasessa II puikolla, oikeassa III puikolla. Jatka neuletta tarvittava määrä (20-28 krs). Kavenna kärki: I ja III puikon alussa ylivetokavennus, II ja IV puikon lopussa kaksi oikein yhteen tai joka puikon alussa kaksi oikein yhteen.

Peukaloa varten poimi 10-15 s. Neulo riittävän pitkä peukalo (10-15 krs) ja päättele samalla tavalla kuin kärki. Koristele mielesi mukaan. Tylppäkärkinen parsinneula (ryijyneula) on paras. Harjaa karkealla juuriharjalla lapaset molemmin puolin pehmeäksi. Älä harjaa koristekohtaa!

Hahtuvalanka on haurasta ja katkeaa helposti. Mutta ei hätää: solmu vaan ja neulominen jatkuu! Suosittelen neulomaan napakkaa neulosta, erikoisesti kärkikavennukset pitää tehdä tiukalla kädellä, ettei neulokseen jää rakoja. Näin saat tuulenpitävät, lämpimät lapaset. Tee mieluummin reilut kuin liian pienet lapaset.


Koristelu on työn hauskin vaihe. Käytän Nalle-lankaa 2- tai 3-kertaisena.

Liisa Koponen