Vaelluksia ja toimintaa retkeilyjärjestön puitteissa
- Tietoja
- Kategoria: Mielenpäällä
- Julkaistu: 30.11.-0001 00:00
- Kirjoittanut Jouko Koivu
Jokainen voi tietysti retkeillä omin päin ja hakeutua hyville retkeilyalueille omin kyydein tai julkisia liikennevälineitä käyttäen. Julkiset yhteydet toimivat sujuvimmin ilman suurempia odotusaikoja Pohjanmaan radan ja Rovaniemen kautta eri puolille Lappia ja suhteellisen hyvin Itä-Suomesta lähdettäessäkin. Mutta ihan uudelle tasolle tässä matkailussa pääsee, jos käytössä on oma bussi lähtöpisteestä perille asti. Matka kestää aina melko kauan, mutta bussissa on runsaasti tuttua tai pian tuttua porukkaa ja matkan teko on helppoa. Keskustelukumppania voi halutessaan vaihtaa välillä. Retkeilyväki on mukavaa porukkaa, joten juttua riittää matkan piristeeksi.
Itse olen ollut vasta kolme vuotta Tunturikerho Kumpen jäsenenä muutettuani Pohjanmaalta Ylämyllylle 2010 joulukuussa. Liityin heti, koska huomasin kyytimahdollisuuden Joensuusta Lappiin kerhon puitteissa. Aikaisemmin olin Suomen Latuun kuuluvan Raahen Ladun jäsen, mutta en kovin aktiivisesti, koska minulla oli lukuisia omia vaellusporukoita, joiden kanssa kävimme joko bussilla tai kimppakyydein Lapissa. Nykyisin retkeilen Kumpen puitteissa, mutta tarjolla olisi myös jonkin verran toisten kerhojen retkiä.
Pohjois-Karjalan Tunturikerho KUMPE perustettiin 1985 Pohjois-Karjalaisten luonnossa liikkuvien Tunturilatu ry:n jäsenten yhteistoimintaa ylläpitäväksi kerhoksi. Valtakunnallinen kattojärjestömme on Suomen Latu ry, joten samalla jäsenmaksulla saa sekä Suomen Ladun että Tunturiladun jäsenyyden ja molempien jäsenedut. Näitä ovat mm. Latu ja polku -lehti sekä Tunturilatu-lehti. Jäsenet saavat alennusta "omalla bussilla" tehdyistä Lapin viikoista ja muista retkistä. Alennus on joskus jo yhdestä reissusta enemmän kuin jäsenmaksu, joten jäsenyys kannattaa. Lisäksi bussilla pääsemme kätevästi Joensuusta perille asti. Jonkin verran kyytiin nousee porukkaa myös väliltä.
Retkeily toteutetaan lapinviikoilla siten, että talvella on hiihtovaellusryhmä, jonka osallistujista osa yöpyy teltoissa ja osa varaustuvissa. Hiihtoa on tavallisesti kuutena päivänä yhteensä 90–110 km. Suurin osa porukasta asustaa kuitenkin kämpissä ja tekee päivittäin hiihtoretkiä ympäristöön ja yleisimmin valmiita latu-uria käyttäen. Ruska-aikana vaellusryhmiä on normaalisti kaksi: pitkä ja lyhyt vaellus. Pitkän vaelluksen reitti seitsemän päivän aikana on 90–120 km ja lyhyen noin puolet siitä, mutta kestää ajallisesti lähes yhtä kauan. Ensi syksyn ruskavaellus tehdään Muotkatuntureilla pääosin poluttomalla alueella. Seutu on ihan Saariselän veroista vaellusmaastoa, joskin tunturit ovat pinta-alaltaan pienempiä.
Myös sulan maan aikana osa porukasta asuu kämpissä tehden päiväretkiä ympäristöön oman vetäjänsä johdolla. Jonkin verran mukana on myös oman tiensä kulkijoita, mutta turvallisuusasiain vuoksi tiedossa on silti, missä he liikkuvat. Siihen liittyen kannattaa mainita, että kaikki jäsenet on vakuutettu Tunturiladun puolesta. Vaelluksille voivat osallistua muutkin kuin kumpelaiset, mutta yllä mainitusta syystä kannataa harkita jäsenyyttä. Tästä johtuen meillä onkin muutamia jäseniä Helsingistä ja Lounais-Suomesta saakka.
Perinteistä toimintaamme ovat juuri lapinretkeily, tunturivaellukset luontoreiteillä tai suunnistaen kartan mukaan, luonnon tuntemus sekä hyötyliikunta. Matkojen aikana ja vaelluksilla saadaan monipuolista perustietoa myös kohdealueen geologiasta, kasveista, eläimistä ja muusta luonnosta sekä historiasta, vanhasta ja nykykulttuurista. Yksi perusajatus on tuoda esille saamelaisaihepiirejä, koska tunturialue on pääasiassa saamelaisten asuinseutua.
Mutta emme unohda myöskään Pohjois-Karjalan hienoja retkeilymaastoja. Esimerkiksi keväällä 2013 oli vuorossa Herajärven yli 60 km pitkä kierros Kolilla. Kaikki retket eivät ole vaelluksia, vaan esim. toissa vuonna teimme bussiretken Ahvenanmaalle ja vastaava tehdään tänä vuonna kesäkuussa Gotlantiin ja Öölantiin, jolloin tutustumme lukuisiin luonto- ja kulttuurikohteisiin. Tarkemmin toimintaamme voi tutustua nettisivuilla, jotka avautuvat hakusanoilla Tunturikerho Kumpe. Siellä on nähtävissä toimintakalenteri ja vielä tarkemmin asiat ovat esillä jäsentiedotteissa, jotka avautuvat myös kaikille. Siellä on myös linkki, jonka kautta voi liittyä jäseneksi. Kuvasarjat aikaisemmasta toiminnasta ovat myös nähtävissä.
Viime vuonna Kumpella oli kaksi suururakkaa. Ensin osallistuimme kesäkuussa Susirajan erämessuihin Joensuun Areenalla. Meillä onkin ollut oma osasto alusta alkaen, koska Kumpe oli jo alkuvaiheessa Lieksassa mukana perustamassa erämessuja. Toinen suurtapahtuma oli Tunturiladun valtakunnallinen VAVA-leiri Susikyrössä Vuontisjärven rannalla. Nimi tarkoittaa "vaarista vauvaan ja mummosta mukeloon" eli leiri on tarkoitettu isovanhemmille lastenlapsineen. Kumpe järjesti sen tällä kertaa ja osallistujia oli pitkin Helsingistä Kainuuseen. Meitä oli leirillä kumpelainen henkilökunta mukaan lukien 70. Leiri oli suurin tähän saakka järjestetyistä – ehkä tulevistakin ja sai osakseen paljon kiitosta. Tulevana kesänä on tarkoitus pitää Pohjois-Karjalan alueen oma perheleiri Ylämyllyllä.
Tunturiladulla on käytössään myös kolme omaa hyvin hoidettua kämppää Lapissa: Susikyrö, Susi-Kiisa ja Susi-Talas. Niiden alueella on hyvät telttailumahdollisuudet ja kämppiä voi käyttää tukikohtana vaelluksille lähdettäessä ja niiltä palatessa. Varsinkin Susikyrö ja Susi-Talas ovat myös hyviä kalastustukikohtina. Susikyrön kämppäryhmä on suurin ja keskeisin toimintapaikka. Kahden vuoden jäsenyyden jälkeen kämppiin voi lunastaa avaimen vuosimaksua vastaan. Hinta ei ole suuri, jos vaikka viikonkin lomailee niissä, mutta myöskään yöpymismaksu ei ole suuri. Kämpät sijoittuvat mukavasti eri puolille Pohjois-Lappia.
Jouko Koivu