Kirjoja retkeilystä, Lapista, luonnosta, erämaista tai muusta mukavasta

Vuoden kaunein kirja


Kirjataiteen komitea valitsi vuoden 2013 kauneimmaksi kirjaksi kahdensadan kirjan joukosta Lasse J. Laineen kirjan Suomen luonto. Palkinnonjakaja totesi perusteluksi teoksen valokuvien olevan huolella valittuja ja kirjan ulkoasu on onnistunut. Kirjan graafiset suunnittelijat ovat Piia Aho ja Venla Koski.

Kirja on alaotsikkonsa mukaan tunnistusopas. Siinä esitellään sanoin ja kuvin 800 eläintä, kasvia ja sientä. Näiden elinympäristöiksi ja kirjan pääluvuiksi on valittu taajamat, metsät, niityt, vesistöt, suot ja tunturi. Lajien valinnan perusteena on ollut luontoomme kuuluvien alkuperäis- ja kulttuurilajien esittely. Mukana on myös harvinaisia tai muuten kiinnostavia lajeja. Jokaisesta lajista on lyhyt esittely, esimerkiksi tuntomerkkejä, kasvualue ja yleisyys, lisäksi valokuva antaa tietoa tunnistamista varten. Kuvat ovat todella hyvät ja kauniit; 40 kuvaajan otoksia on käytetty, mukana monia tunnettuja luontokuvaajiamme.

Kirja sopii jokaisen kodin perusteokseksi ja on tarkoituksensa mukaisesti hyvä opaskirja lajien tunnistamiseen. Pitemmälle ehtineelle luonnonharrastajalle se ei tarjoa paljoakaan uutta tietoa.

Suomen luonto on syytä hankkia retkeilijänkin kirjahyllyyn – ja käyttöön.

Lasse J. Laine: Suomen Luonto. Tunnistusopas.
                         Otava 2013, 447 s.
                         ISBN 978-951-1-26260-2


Matti Koponen

 

kuvat © Antti Huittinen