Retkiä ja reissuja sieltä ja täältä
Tervetuloa siltojen alle!
- Tietoja
- Julkaistu: 29.05.2014 18:51
- Kirjoittanut Päivi Raudaskoski
Mitä yhteistä on muovisen juomapullon aihiolla, metalliputken pätkällä, filmipurkilla, pakasterasialla tai vaikkapa jääkiekkoluistimella?
Entä mikä yhdistää puihin kiipeilijää, siltojen alla ryömijää, hautausmaalla hiippailijaa, tai asiaan vihkiytymättömiä kanssakulkijoita karttelevaa gepsiin tuijottelijaa, joka hyödyntää miljoonien arvoisia satelliitteja harrastukseensa?
Jos vastaus ei auennut, kuulut todennäköisesti jästeihin. Kysehän on geokätköilystä.
Joskus joutuu ryömimään luolissa ja onkaloissa...
Geokätköily, mitä se on?
Ensimmäinen geokätkö piilotettiin Oregonissa vuoden 2000 toukokuussa, kun Yhdysvaltojen puolustushallinto poisti GPS:n siviilikäytön häirinnän. Jo saman vuoden syksyllä harrastus rantautui myös Suomeen. Alkuun kätköilytouhu ei saanut mitään sen suurempaa huomiota, meni muutama vuosi ennen kuin suurempi joukko harrastajia innostui koordinaattien metsästyksestä. Naatteja voi metsästää kartan ja kompassin avulla, tai kännykkään ladattavan sovelluksen avustuksella, sekä hyödyntämällä gps-laitetta.
Kätköily on hyvä syy nousta sohvanpohjalta ja lähteä ulos happea haukkaamaan. Geokätköjä paikantaessa voi samalla tutustua upeisiin maisemiin, historiallisiin nähtävyyksiin tai muuten merkittäviin paikkoihin, joiden yhteyteen tai läheisyyteen kätköt on usein piilotettu. Monesti päätyy jopa omalla asuinpaikkakunnallaan paikkoihin, joiden olemassaolosta ei ollut aiemmin aavistustakaan! Kun miettii reissunsa etukäteen, voi hakea tietyltä alueelta samalla kertaa useampia kätköjä ja kiehauttaa vaikka nokipannukahvit matkan varrelle sattuvalla laavulla tai nuotiopaikalla. Monesti erilaisille retkeilyreiteille onkin perustettu useampien kätköjen sarja, jotka on kätevä etsiä ulkoilun lomassa. Myös erämaa-alueille ja kansallispuistoihin on piilotettu kätköjä, joita voi vaellusreissuillaan käydä etsimässä.
Eräs mysteerikätkö
Kätköily on modernia aarteenetsintää, jossa ei haluta paljastua ulkopuolisille (se jästi, joka johdannossa mainittiin) jo pelkästään sen vuoksi, etteivät kätköt altistuisi ilkivallalle. Geokätköilyssä pääsee pienen seikkailun makuun, käyttämään aivonystyröitään mysteerikätköjä ratkoessaan, voipa välttyä myös vieraalla paikkakunnalla ns. hotellikuolemalta, kun lähtee katsastamaan lähistön geokätköt. Geokätköjä voi etsiä ja piilottaa kuka tahansa, geocaching.com -sivustolle rekisteröidyttyään.
Geokätköjä on useita eri tyyppejä, tässä esitellään niistä osa esimerkkeineen. Kätkö voi olla kooltaan vaikkapa juuri ja juuri hernettä suurempi, tai tilavuudeltaan jopa satojen litrojen kokoinen säiliö. Kätköille on annettu geokätköilysivustolla vaikeusaste numeroilla 1-5. Sen lisäksi myös kätkön sijaintimaastolle on annettu terrain-arvo yhdestä viiteen. Mitä suurempi luku, sitä vaikeampi kätkölle on päästä. Kuitenkin esim. saarikätköt ovat lähes poikkeuksetta terrainiltaan luokkaa 5, vaikka itse kätkö olisikin saarella ihan helpossa maastossa.
Tavallisin ja yleisin kätkö on perus- eli tradikätkö, joka löytyy suoraan annetuista koordinaateista, kuten Biologinen museo Turussa, Kaunispää Triangle, tai Helsinki City Museum. Vaikka tradikätkö onkin käytännössä helpoin löytää, voi sen paikallistamiseen tarvita vihjeitä, joita löytyy joko kätkökuvauksesta tai kätkön aiemmin löytäneiden logikirjoituksista.
Multikätkö vaatii vähän enemmän työtä, siinä kun pitää käydä vähintään kahdella eri kätköllä. Ensimmäiselle kätköpurkille pääsee annetuilla koordinaateilla, ja tältä kätköltä löytyy ohjeet sitten seuraaville, tai lopullisen kätkön sijaintiin. Esimerkkejä multikätköistä: Golden Dream – Pyrkyrien palsta Inarissa, Fantastiset pelit Oulussa, Chydeniuksen kosto Kokkolassa tai Linnanpellon aarre Kuopiossa.
Joskus joutuu vähän ponnistelemaan...
Mysteerikätkö on pulmakätkö, jonka rakentelun mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Koordinaattien selvittämiseksi täytyy ratkoa milloin minkäkinlaisia pulmia, matemaattisista tehtävistä kuva- tai ääniarvoituksiin, vain mielikuvitus on rajana! Esimerkkejä mysteerikätköistä ovat vaikkapa nämä: Fingerpori Turussa, Kokkolalainen Kutsu poliisi 112, Mystinen uni Tampereella tai Enigma Kokkolassa. Mysteerikätkö voi sijaita myös suoraan annetuissa koordinaateissa, mutta tällöin kätkön avaamiseen liittyy jokin pulma, kätkörasia ei avaudukaan ihan noin vain!
Virtuaalikätkössä ei ole kätkörasiaa eikä logivihkoa lainkaan, vaan kätkön löytyminen ilmoitetaan kätkön ylläpitäjälle muulla tavoin. Esimerkiksi Fiellun putouksilla Kevon luonnonpuistossa on virtuaalikätkö, jonka logatakseen täytyy ottaa kuva itsestään gps-laite kädessään, Fiellun putouksen näkyessä taustalla. Tämä kuva ladataan Fiellukordsi-kätkön sivulle ja näin hyväksytään löydetyksi kätköksi. Geocaching.comiin ei enää hyväksytä uusia virtuaalikätköjä, mutta vanhoja voi etsiä ja logata edelleen.
Geokätköilijät pitävät huolta myös ympäristöstä. Siivoustapahtuma eli CITO on ennalta valittujen alueiden siivoamiseen keskittyvä tapahtumakätkö. Järjestäjä hoitaa yleensä paikalle jätesäkkejä, joskus myös pientä tarjoilua. Osallistujat haravoivat, keräävät roskia ja siivoilevat mukavan yhdessäolon lomassa alueita kuntoon. CITO-tapahtumia on järjestetty kuluneena keväänä mm. Turussa, Eurajoen Kaunissaaressa, sekä Lohtajan Pesäkivillä.
keijoranin pohjallinen Travel Bug
On olemassa myöskin erilaisia tapahtumakätköjä, joihin ei liity siivoamista, vaan muuten vain mukavaa yhdessäoloa ja puuhastelua, kuten Painajaisissa Plassilla, Kalajoella. Osassa tapahtumista on kätköilystä kiinnostuneiden myös mahdollista tutustua harrastajien opastuksella geokätköilyyn.
Jos kätkötyyppinä on webbikamerakätkö, tarvitset kätkön loggaamiseen myös kaveria internetyhteyden ja tietokoneen kera. Esimerkkejä webbikamerakätköistä on mm. Oulussa, Rovaniemellä, sekä Lasipalatsilla Helsingissä.
Esimerkkinä maisemakätköstä käy mainiosti monen tuntema Karhunpesäkivi Inarissa.
Kaiken kaikkiaan geokätköjä on maailmalla jo lähes 2,5 miljoonaa, ja Suomessakin yli 20 000, kätköilijöiden määrää voi vain arvailla! Harrastus sopii kaikille lapsesta varttuneempaan, kätköjä löytyy jokaiselle sopivista paikoista. Jos tavallisissa kaupunkikätköissä haasteita ei tunnu olevan riittävästi, niin kätkön löytämiseen voi joutua joissakin tapauksissa myös laitesukeltamaan tai vuorikiipeilemään! Kätköissä kulkee myös geokolikoita ja travelbugeja, matkalaisia, joista yksi on vieraillut jopa kansainvälisellä avaruusasemalla.
Travel Bug Mishka
Lisää tietoa harrastuksesta: