Korpijaakon kamera vaeltaa

Korpijaakon kamerakalusto ja sen kuljetus

Valokuvaaminen on minulle tärkeä osa vaelluksiani ja niinpä mukana kulkee aina jokin kuvausväline. Joskus harvoin se on pelkkä pokkari, useimmiten kamerana on järjestelmäkamera ja mukana kulkee myös joitain valikoituja lisävarusteita.

Tällä hetkellä ykköskamerani on Canon EOS 6D. Se on täyskennoinen järjestelmäkamera ja sopi hintansa ja keveytensä puolesta minulle Canon-käyttäjänä kun halusin päivittää kalustoa. Täysikennoinen kamera lisäsi mukavasti alaa laajaan päähän ja uudempi teknologia puolestaan paransi hämäräkuvausominaisuuksia huomattavasti. Otan 95 % kuvistani Canon EF 24-105mm f4 L IS -objektiivilla ja se onkin kiinni kamerassa 99 % ajasta. Kumpi on syy ja kumpi seuraus, sitä en osaa sanoa. Suojaan objektiivin UV-suotimella ja vastavalosuojalla, jotka suojaavat kesällä roiskeilta ja sateelta ja talvella antavat toisen mahdollisuuden jos erehtyy huokaisemaan väärään suuntaan kuorruttaen linssin huurulla…

Täydellinen ei tämäkään yhdistelmä ole, mutta kelpaa toistaiseksi. Varaobjektiivina kulkevan 50-millisen voisi vaihtaa valovoimaiseen 35-milliseen ja telepäähän tarvitsisi saada reilusti lisää millejä. Toisaalta, koko systeemin voisi vaihtaa kevyempään m4/3-järjestelmään… Mutta se saa toistaiseksi odottaa. Nykyinen kelpaa.

Vaikka kamera ja objektiivi ovatkin samat kesät ja talvet läpeensä, vaihtelevat lisävarusteet ja niiden kuljetustapa vuodenaikojen ja olosuhteiden mukaan.

Kalusto pitkälle talvivaellukselle
Talvireissun kalusto, pl. kolmijalka ja kuulapää

Talvivaelluksilla kuljetan varusteeni ahkiossa, jolloin otan usein mukaan hieman enemmän kuvauslustoa. Kamera kulkee jatkuvasti saatavilla LowePro Offtrail 2 -vyölaukussa, jossa majailee myös mahdollinen polarisaatio- tai harmaasuodin ja linssin puhdistusvälineet. Videota kuvatessa siinä riittää tilaa myös ulkoisella audiotallentimelle (Zoom H2n). Kameralaukku on myös osa pukeutumista suojaten etumukseni pakkasen puraisulta. Laukku kuluu käytössä, mutta on kestänyt jo kolme talvea ja pienillä korjauksilla kestänee ainakin toiset kolme. Kokeilin vaihto-objektiivien kuljettamista laukkuun kiinnitetyissä koteloissa, mutta yhdistelmä oli minun makuuni turhan painava ja rajoitti liikeratoja.


Kalusto kuluu käytössä, mutta ajaa asiansa

Vara-akku tai pari kulkee housujen taskussa lähellä ihon lämpöä helposti saatavilla. Muut varusteet pakkaan yleensä ahkioon kovaan muovilaatikon. Sinne päätyvät siis muut vaihto-objektiivit (Samyang 14mm f2,8 ja ”varalle” Canon EF 50mm f1,8) solumuoviin käärittyinä, mahdollinen salama (pimeään vuodenaikaan Nissin Di866 MkII), muistikortit omassa kotelossaan ja nippu vara-akkuja. Vara-akkujen määrä riippuu reissun luonteesta ja latausmahdollisuuksista. Kolmijalka kuulapäineen kulkee ahkion päällä, pikalevy kameraan kiinnitettynä.


Kameralaukku suojaa myös etumuksen kylmältä tuulelta.

Erityisesti videota kuvatessa helppous on ratkaisevaa, jotta videota edes tulee kuvattua jo muutenkin vaativien vaellusten lomassa. Jos vielä päädyn videoimaan talvivaellusta järjestelmäkameralla pyrin ratkaisuun, jossa kamera on ahkion päällä jatkuvasti kiinni kolmijalassa ja mikrofoni kiinni kamerassa. Tätä varten pitäisi rakentaa helposti kiinnitettävä ja irrotettava suojus kameralla…

Kalusto kesävaellukselleTyypillisen kesäreissun karsittu kalusto

Kesäreissuilla tavarat kulkevat rinkassa ja usein mukana kulkee myös 5-6kg melontavarusteita, joten koetan viilata kamerakaluston minimiin ja pakata kaiken vesitiiviisti koskien pärskeitä silmällä pitäen.


Vyölaukku ei haittaa rinkan käyttöä ja kamera on aina helposti saatavilla

Kameran paikka on edelleen helposti saatavilla vyötäröllä, mutta laukkuna on vesitiivis Ortlieb Aquazoom. Tapasin kantaa laukkua 40mm leveällä remmillä vyölaukkuna ja packraftillä meloessa kiinnitin sen parilla sulkurenkaalla rinkkaan helposti saataville. Pyöräilytaitojen yliarviointi maastossa oli kuitenkin liikaa jo kuluneille kiinnityslenkeille ja viime aikoina olen kantanut laukkua sulkurenkailla rinkan lantiovyölle kiinnitettynä. Tämä ei kuitenkaan ole tyydyttävä ratkaisu ja edessä laukun korjaaminen tai vaihto. Ehkä päivitän Ortlieb V-Shot malliin…

Loput vähäisestä kamerakalustosta kulkee rinkassa, yleensä kevyen vesitiiviin rullasulkupussin sisällä. Vähimmillään kalusto koostuu linssin puhdistusvälineistä, vara-akusta ja mahdollisesti ylimääräisesti muistikortista. Useimmiten mukana on myös varalinssinä Canon EF 50mm f1,8, joka sopii solumuovipehmusteen kanssa mukiini. Joskus mukana on myös pieni salama (Canon EX270). Jalustan virkaa hoitaa kesäisin Joby Gorillapod SLR Zoom, jota on rinkan ulkopuolella helposti saatavilla.


 

Jaakko Heikka
http://korpijaakko.com