Etusivu

Erämaan lumo -dokumenttisarja YLE TV1

"Hiljaisuus ja koskemattomuus
Valo ja pimeys
Kauneus ja karuus"

Erämaan lumo on palkitun luontodokumentaristi Petteri Saarion uusin sarja, jota on kuvattu kolmen vuoden ajan. Dokumentit vievät katsojat armottomilta ulkoluodoilta Kevon kanjoniin, Lapin mahtavimmista kansallispuistoista Repoveden jylhiin maisemiin, Kuusamon korvista Saimaan syliin. Hän on tallentanut suven syleilyn, paukkupakkaset, ruskan värileikit, kevätauringon, revontulet, rankkasateet ja myrskyt. Maisemien, eläinten ja kasvien lisäksi tärkeä sija sarjassa on aineettomilla luonnonarvoilla: hiljaisuudella, pimeydellä, yöttömällä yöllä, laajuudella, kaukaisuudella, eheydellä, koskemattomuudella.

Luvassa on henkilökohtainen ja koskettavakin tarina haurastuvasta luontosuhteestamme ja kaipuustamme elää tasapainossa luonnon kanssa.
– Erämaan lumo on matka omaan luontooni, itseeni. Se on alkukoti, johon luonnonystävä aina kaipaa. Se on tunne, että napanuora levottomaan rakennettuun maailmaan, sähköön ja öljyn ääneen katkeaa. Se on mielentila, jonka saavuttamiseksi ei tarvitse mennä kauas. Kun lähtee liikkeelle silloin, kun muut eivät ole liikkeellä, erämaan tunnun voi kohdata ja löytää omasta lähimetsästä myös ruuhkaSuomessa. Parhaita ajankohtia ovatkin aamuvarhaiset hetket, erityisesti lomakausien ulkopuolella, kaikkina vuodenaikoina, Petteri Saario sanoo.

Erämaiden tärkeydestä kertovat myös sarjassa tavattavat ihmiset. Suhdettaan erämaihin pohtivat muiden muassa nykytanssija Virva Talonen, muusikko Veera Voima, poromies Iisko-Henrik Näkkäläjärvi, kiipeilijä Maija Eerola, luontovalvoja Ola Jääskeläinen, vapaaottelija Markus Vänttinen sekä inarilainen erämies Sami Lappi ja pohjoisen maiseman kuvaaja Tiina Törmänen.

– Olen huomannut nauttivani kaikkein eniten luontoelämyksistä silloin kun niiden eteen on täytynyt hikoilla, palella, kastua. Katsekontakti karhuun, kotkaan, hylkeeseen, taimeneen pinnan alla saa aina kylmät väreet kulkemaan selkäpiitä pitkin. Tunne siitä, että välillämme on yhteys, on taianomainen. Mutta aina luontoelämys tai sykähdyttävä hetki ei edellytä suurta petoeläintä tai messiaanista maisemaa. Aamuvarhainen linnunlaulu tai vaikkapa se miltä silokallio tai ikivanhan hongan kaarna tuntuu sormien alla, voi tehdä suuren vaikutuksen, Saario sanoo.

Erämaan lumo TV1:ssä sunnuntaisin 28.2. klo 18.15 alkaen:
Osa 1: Lapin mahtavat kansallispuistomme
Osa 2: Oulanka ja Paanajärvi: rajat ylittävä maailmanperintö
Osa 3: Sykähdyttävän Saimaan sylissä
Osa 4: Repovesi: Etelä-Suomen jylhin erämaa
Osa 5: Ulkoluodoilla kauneuskin on karua
Osa 6: Kevo: Euroopan Suuri Kanjoni

Kuvia dokumenttisarjasta:

Osa 1/6. Lapin mahtavat kansallispuistomme. Lemmenjoen kansallispuisto on Suomen suurin kansallispuisto. Tunturin laella voi leikkiä ajatuksella, että kaikki maailman ihmiset mahtuisivat yhteen suurtunturiin.

Kaamos taittuu Urho Kekkosen kansallispuistossa, kun ensimmäiset auringonsäteet välähtävät hetken verran tunturinlaella.

 

Morgam-Viibus -tunturin laelta avautuu huikea maisema Lemmenjoelle

Osa 2/6. Oulanka ja Paanajärvi: rajat ylittävä maailmanperintö. 

Maakotka on iskenyt kyntensä ketun raatoon Oulangalla itärajan tuntumassa.

 

Ruskapukuinen Oulanka hurmaa väriloistollaan.

 

Osa 4/6. Repovesi, Etelä-Suomen jylhin erämaa  

Repoveden kansallispuisto on upea retkikohde kaikkina vuoden- ja vuorokaudenaikoina.

 

Osa 5/6. Ulkoluodoilla kauneuskin on karua.

Hanhien massamuutto on upeimpia luonnonnäytelmiämme.

 

Suojaton ulkoluoto on vastasyntyneelle hallikuutille ankara elinpiiri.

Osa 6/6. Kevo: Euroopan Suuri Kanjoni.

Kevon kanjoni on kotoinen Grand Canoynimme. Mahtavassa kanjonissa vallitsee oma pienilmastonsa.

Kuvat Petteri Saario/DocArt