Tänne olemme koonneet juttuja varusteista

Kokemus aurinkolaturista hiihtovaelluksella

Tarvittiin mukana kulkeva, pieni aurinkolaturi puhelimen käyttöä varten. Kysyttiin suosituksia ja kokemuksia Facebookin Tulilla-retkeilypalstalla. Saatiin suosituksia erilaisista virtapankeista aurinkopanelilla ja ilman, ja muutama suositus aurinkopaneleista, joista Anker® 14W Dual-Port Solar Charger with PowerIQ™ Technology tuli valituksi liian monien tuntien surffailun ja vertailun jälkeen. Valintaan vaikutti oletettu tarve, tehokkuus, koko, kaksi usb-liitäntää ja hinta. Laitteen luvattiin optimoida latausteho ladattavan laitteen mukaan.


Aurinkolaturi vaikutti laadukkaalta. Sen mitat ovat 280 x 175 x 25mm ja se painaa 790 grammaa eli se on hyvä ahkio- tai melontareissuille. Laturissa on neljä panelia ja tasku puhelimelle latauksen ajaksi. Nailonkangas on kestävää, tarranauhat napakoita, purjerenkaat kestävän oloisia. Laite ei ole vedenkestävä.Meillä oli koereissulla mukana kaksi puhelinta, Sonyn Xperia ja Iphone 6. Latasimme puhelimia pikkupakkasella ahkion päällä hiihdellessä ja solumuovin päällä hangella leirissä. Molemmat puhelimet mahtuivat lataustaskuun ja aurinkopaneli oli helppo kiinnittää ahkion kuormakuminauhojen alle.

Jopa Iphone latautui muutaman asteen pakkasessa täyteen puolipilvisessä säässä. Kieltämättä se oli iloinen yllätys. Latausteho on tietenkin suurempi auringossa. Aurinkopanelit pääsevät mukaan vielä monille reissuille.

Maria Haakana ja Marita Vokkolainen

Yksi vastaus hiihtokenkäkysymykseen

En todellakaan muista mitä pidin jalassani  ennen kumisaappaita. Harvoin silloin hiihtelin, mutta jäällä kuitenkin liikuin useinkin. Sain sattumalta, jostain jäämistöstä huopavuoriset saapikkaat ja tuntui kuin jalkani oli pehmeään lämpimään kotiin saapuneet. Niinhän siinä käy että parhainkin tuote joskus antautuu ajan kulumiselle ja saappaistani alkoi vesi päästä tihkuen läpi. Surullisin mielin hyvästelin ne ja alkoi uusien kulkukumppaneiden etsintä. Tarve hyvälle talvijalkineelle oli vain kasvanut koska talviretkeily oli saanut uutta puhtia hyvien metsäsuksienkin myötä. Umpihangessakin oli tarve hiihdellä. Ja koska liikun paljon jäällä, niin kumiahan sen olla pitää, jossain vaiheessa on aina vettä jään päällä.

Uusiapa kenkiä siis… vaihtoehtoja pohdin ja pohdin. Irroitettava huopavuori on kuitenkin se tärkein ominaisuus minulle. Kuulostelemaan siis Nokian tarjolla olevia vaihtoehtoja, retkeilypalstalla sattui juuri olemaan pitkä ja hyvä keskustelu talvisaappaista, siitä huomioin kritiikin ja huonot kokemukset Nokian Kaira-saappaista. Tähän Kaira-malliin olin juuri päätymässä, siitä tuntui löytyvän ne kaikki tarvittavat ominaisuudet. Naali-saapaat on minun tarkoitukseeni liian painavat.

Kävi sitten niin Outalle tarjottiinkin Nokian saappaat testiin hiihtovaellukselle. Oli mahdollisuus valita kahdesta eri mallista, joista sitten valitsin sopivamman matkaan mukaan.

Finnwald saappaista oli valittu numeroa suurempi kenkä, johon mahtuu huopavuori. Kenkä tuntui hyvältä jalassa, mutta tämä koko jäi silti vielä hieman tiukaksi, koko tarvitsisi olla parikin numeroa suurempi jotta irtovuori ja villasukka väljästi istuvat saappaaseen. Varsi on myös lyhyempi kuin Kairassa, joten Kairat lähtivät mukaan hiihtovaellukselle. Niillä on hyvä vielä kävellä, painoa ei ole liikaa. Näissä saappaissa se normaali kengän koko oli sopiva.

Mukaan pakkasin myös ne ikivanhat kumisaappaiden irtohuopavuoret, jotka ovat vielä särmässä kunnossa. Näin ollen vaelluksen ajan on käytössä kahdet huopavuoret.

Matkaa taitoimme viikon ajan suksilla/liukulumikengillä, joissa oli EA-side, Kairan hiihtoura ei ole este käyttää erilaista sidetyyppiä. Kenkä asettuu tuohonkin siteeseen tukevasti. Pitkät varret ovat levät, joten paksumpikin pohje ja lahkeet mahtuvat saappaan sisälle hyvin. Muutaman kerran hanki tipautti kävelijän napaa myöten lumeen, mutta varren kiristysmahdollisuus piti hyvin lumen varren ulkopuolella.

Minkäänlaisia vaurioita ei saappaissa näkynyt, jalat olivat tyytyväisiä väljässä lämpimässä pesässään.

Huopavuoreen jäin kaipaamaan pidempää lenkkiä josta pitää kiinni kun saapasta vetää jalkaan, koska vuori tahtoi ruttaantua jalkaa laittaessa. Lyhyt lenkki ei myöskään varmasti asettunut autiotupien kaminan ympärille olevien kuivatusnaulakoiden tappeihin – tällainenkin yksityiskohta tuli käytännössä todettua. Jäämme kuulolle, pianhan tämä pakollinen kesä on ohi ja voi lähteä hiihtelemään, katsotaan miten Kairat kulkevat ja miten kestävät.

Kevään aikana olen kulkenut Winnwaldeilla ja todella tykästynyt, aionpa niillä jonkun pitemmänkin retken tehdä, lesti on juuri sopivan leveä jalkaani ja niillä on tukeva kävellä. Pohjakuvio antaa tukevan pidon liukkaillakin kallioilla.

Kengän valinta tuottaa harmaita hiuksia, olen lyhyt, paksupohkeinen immeinen, joten usein saappaan varsi on liian pitkä tai liian tiukka. Nämä pari saapasmallia ovat kyllä nyt vastanneet tarpeeseeni ja odotan pitkää kaunista suhdetta yhdessä.

Kaira

Kestävä talvisaapas, jossa on nopeasti kuivuva irtohuopavuori. Vaativaan käyttöön esimerkiksi eränkävijöille ja pilkkijöille. Sideuran ansiosta saappaan voi kiinnittää suoraan suksiin.

 • kiristysremmi
 • irtohuopavuori
 • kantavahvike
 • sideura
 • iskuja vaimentava korkorakenne
 • kiertojäykässä välipohjassa huopakerros
 • teräksinen lenkkirauta
 • sivuvahvike
 • kärkivahvike
 • nastoitettava pohja suomalaiseen jalkaan istuva lesti

 

Finnwald

Laajalestinen saapas eräretkeilyn, metsästyksen ja kalastuksen harrastajille. Väljässä saappaassa ilma kiertää ja pitää jalan lämpimänä. Teräksinen lenkkirauta parantaa käveltävyyttä.

 • kiristysremmi
 • nopeasti kuivuva trikoovuori
 • kantavahvike
 • iskuja vaimentava korkorakenne
 • kiertojäykkä välipohja teräksinen lenkkirauta
 • sivuvahvike
 • kärkivahvike
 • nastoitettava pohja
 • suomalaiseen jalkaan istuva lesti

Marita Vokkolainen
http://paussinpaikka.blogspot.fi/