Eväitä

Siemennäkkäri

Helppo, nopea, maukas ja terveellinen näkkäri. Täydellinen retkille; tästä saa hyvää energiaa, niin jaksaa.

2 pellillistä siemennäkkäriä – gluteeniton vaihtoehto

200 g auringonkukansiemeniä
1 dl pellavansiemeniä
1 dl seesaminsiemeniä
2 dl kurpitsansiemeniä
2 rkl fiberhusk eli jauhettua psylliuminsiemenkuorta
2 rkl mantelijauhoa
1 tl suolaa
5 dl vettä
1/2 dl unikonsiemeniä
suolahiutaleita eli sormisuolaa

(halutessa leipämausteita maun mukaan)

Laita kiertoilmauuni päälle, 160 astetta.
Sekoita kaikki muut ainekset paitsi unikonsiemenet ja sormisuola kulhossa.
Laita leivinpaperit kahden leivinpellin päälle, levitä taikina ohuesti leivinpaperien päälle.
Anna taikinan levätä 5–10 minuuttia.
Ripottele päälle unikonsiemeniä ja hieman merisuolaa.
Paista näkkileipiä uunissa noin 70 minuuttia.

Anna kuivua rauhassa, sitten irrota leivinpaperi varovasti. Pidä kuivana.

Pellavansiemenet ja fiberhusk pitävät leivän kasassa. Jos et pidä joistain siemenistä voit vaihtaa ne sellaisiin siemeniin joista pidät.

 

Nuolija on hyvä apuväline. Tässä vaiheessa taikina vaikuttaa epäilyttävän löysältä.

 

Taikina on levitetty pellille ja sen päälle on ripoteltu unikonsiemenet.

Valmista herkkua voitta.

ja voilla. Hyvä pakata pakasterasiaan niin pysyy ehjänä retkillä. Muruset ovat hyviä keittojen ja patojen päällä.

 Näkkäriä kannattaa murtaa, ei leikata puukolla.

Avokado-suklaamousse

Tämä on paras jälkiruoka mitä olen koskaan saanut vaelluksella:

Kahdelle tarvitaan
1 kypsä avokado
1 mielellään kypsä banaani
vajaa 1/2 desiä raakakaakaojauhetta
loraus hunajaa, siis maun mukaan
puristus sitruunaa
mahdollisesti halutessa pieni ripaus suolaa.

Jos haluaa vaihtelua voi tietysti joskus lisätä hieman vaniljaa tangosta tai pikakahvijauhetta.

Halkaise avokado ja paloitele se kuoressaan. Kuori ja paloittele banaani kulhoon, lisää avokadon palat ja muut ainekset. Muussaa ja sekoita kunnes saat aikaiseksi tasaisen massan. Tarkista maku, anna kylmetä hetki – nauti!

Vihje: pieni kylmälaukku muuttuu talvella lämpölaukuksi, missä hedelmiä voidaan säilyttää. Toisaalta hedelmien jäätyminen ei haitaa eikä olennaisessti muuta niiden makua.

Tämä ei ole vain terveellistä, tämä on myös hyvää! Lisäksi jälkiruoka on maidoton ja gluteeniton. Voidaan valmistaa myös kotona.

Kokki ja toteutus Marita Vokkolainen Kuoppilasjärven kämpällä

Kirjasi ja kuvasi Maria Haakana