Kirjoja retkeilystä, Lapista, luonnosta, erämaista tai muusta mukavasta

Järveltä ikuisuuteen

Kahdeksan vuotta sitten ikuisuuteen siirtynyt Jouko Puhakka oli pohjois-karjalainen kirjailija, joka työskenteli mm. ammattikalastajana Höytiäisellä. Tässä kirjassa järvi on keskipiste, Höytiäisen ylistys sekä huoli tulevaisuudesta. Runoista löytyy kesäillan tunnelma kun sauna lämpiää ja järvi on tyyni. Sieltä löytyy kannanottoja erämaiden ja varsinkin kotiseudun puolesta.

Minulle tähän kirjaan liittyy tarina; joskus teininä piti kirjoitella vihkot täyteen rakkausrunoja. En muista miten tämä runokirja päätyi luettavakseni, mutta kopsasin näistä runoista suurimman osan heti sinne vihkooni. Nämä runot olivat tietysti hyvin erilaisia kuin ne muut, mutta rakkaudesta nämäkin runot ehdottomasti kertovat.

Lueskelin vihkosta runoja vuosien saatossa, muutama vuosi sitten löysin tämän kirjan kirjaston poistopyynnistä. Aarre eurolla! Eläköön kirjaston poistomyynnit!

”Rikotut ikkunat yhä menneen näkevät
laho räystäs kerää kuolleet kaiut:
on pihassa lasten nauru
tuvassa nainen
aidan takana lehmä ja savu
on auki rantapolku
rannassa mies ja vene
kimmellys verkkopuilla.”

Marita Vokkolainen

 

 

Missä pitkospuut päättyvät - retkielämyksiä erämaassa

Tässäpä tyylikäs ja monipuolinen kirja retkiveikoille. Uusi, pari vuotta sitten ilmestynyt teos jykevää luettavaa yli 300 sadan sivun verran. Alkuun tarjoillaan yleistä tietoa vaelluksen vaatimuksista ja välineistä, erämaiden luonteista sekä luonnossa olemisen periaatteista. Vuoristo on kulkijoiden konkari, hän kohtaa luonnon nöyrästi ja sitä kunnioittaen, erämaa voi olla välillä karun kova isäntä vieraallensa. Hiljainen kaira ja tuulinen tunturi ovat todellisesti läsnä.

Huikean hienoa luettavaa ja kirjan parasta antia on kirjoittajan omat kokemukset, sattumukset, kommellukset ja kultaiset hetket joita hän on erämaissa kokenut.  Parhaiten kirjastakin jäi mieleen ne hetken kun suksi ei aivan hyvin luistanutkaan tai vettä on liikaa alla. Kevon kanjonin keväinen ylitys on seikkailu. Loistavia oppimisenpaikkoja meille lukijoillekin. 

Muisteluksien retket sijoittuvat laajalle alueelle, monelle vuosikymmenelle. Paljon on sammalta jäänyt saappaan alle, hienoa päästä näin mukaan kulkemaan.

Kai-Veikko Vuoristo: Missä pitkospuut päättyvät - retkielämyksiä erämaassaKustantaja: Gummerus Kustannus Oy
Painovuosi: 2007
Tuotteen tiedot: sidottu, kovakantinen, 320 sivua
ISBN: 9789512074303
värikuvitus

Kuva Marita Vokkolainen

Älä hukkaa hauku

Biologi Farley Mowat vietti vuoden Kanadan arktisilla seuduilla eläen sudenpesän läheisyydessä ja tutki tätä siihen aikaan vielä tutkimatonta eläintä. Hän oletti kohtaavansa verenhimoisen pedon, mutta hänen käsityksensä muuttui aivan toiseksi. Susiperhe osoittautui älykkääksi ja helläksi, tiiviiksi ja vastuuntuntoiseksi perheyhteisöksi.

Mowat on kirjoittanut kokemukset humoristiseksi kertomukseksi tutkijan elämästä ja susiin tutustumisesta. Hän siekailematta pistää itsensä likoon ja asettaa kyseenalaiseksi kaikki senaikaiset käsitykset susista, eikä hän jätä ihmisen toimiakaan arvostelematta.

Hänen eskimo-oppaansa ei myöskään ole aivan varma aina valkoisen miehen täysjärkisyydestä.
Vaikkei niin välittäisi susista eikä tutkijoiden puuhasteluistakaan, niin tämä kirja kannattaa lukea hyvän huumorin ja tarinan vuoksi.

Farley Movat: Älä hukkaa hauku, kanadalainen alkuteos v. 1963
Kirjaston hyllystä pitäisi löytyä.

Talviretken käsikirja

Näppärä paketti, opaskirja, yksityiskohtaista tietoa talviretkeilystä. Erityisen ihastuttavaa siinä on lähtökohtainen ajatus, että retkeily on koko perheen iloinen harrastus. Kuvissakin esiintyvät iloiset norjalaiset,  lapset ja aikuiset yhdessä hymyillen nuotion ääressä talvisissa maisemissa.

Kirjassa käydään läpi varusteiden valinta, järkevä vaatetus, ahkiot, sukset ja voitelu, yöpyminen talvella, pilkinta reissussa, suunnistamista, nuotion sytyttäminen jne. Koiran kanssa retkeileväkin löytää tästä hyvää tietoa.

Teksti on perusteltua, kerrotaan mitä kannattaa tehdä ja miksi niin kannattaa tehdä. Pysytään kuitenkin hyvin maalaisjärjen asioissa, eikä varustekikkailuun turhaan kannusteta.

Mies taitaa tietää mistä kirjoittaa, ja hän kannustaa meitä kaikkia nauttimaan samalla tavalla päivän retkestä tai viikon reissusta. Retkeily on mukavaa!

Tekijä on tunnettu norjalainen retkeilijä Lars Monsen,ilmestynyt v. 2004. Suomalainen kustantaja Karisto.