- Tietoja
-
Kategoria: Kirjoja
-
Julkaistu: 24.11.2015 13:07
-
Kirjoittanut Maria Haakana
Jos itseni pelastan itseltäni on saamelaisen muusikon ja kirjailijan Niillas Holmbergin kolmas teos. Aikaisemmin ovat ilmestyneet Dego livccen oaidnán iežan (Kuin olisin nähnyt itseni) 2009, ja Amas amas amasmuvvat (Jottei outo tulisi oudommaksi) 2014. Niillas Holmberg sai Saamelaisneuvoston kirjallisuuspalkinnon vuonna 2014.
Teos on sekä herkkä että voimakas, humoristinen ja leikittelevä. Holmberg kuvaa elämäänsä Utsjoen varressa, Tampereella ja maailmalla, kasvamista, juurtumista, saamelaista ahdinkoa valtakulttuurin varjossa. Holmberg ottaa kantaa ja tuntee voimattomuutta. Hän on koskikaran kanssa Utsjoen koskella, Sirmassa tansseissa, postiautossa ja maailmalla, samaan aikaan sekä paikallinen että globaali. Hänessä on nuoruuden vimmaa, vallankumoustahtoa ja harkintaa.
ILO-sopimus
isä keittää koparakeittoa
EU ja talous
keittää koparakeittoa
presidentinvaalit ja
koparakeittoa
minä syön koparakeittoa
- Niillas Holmberg-
-
Aina minulta että mitä
on saamelaisuus
mitä luonto
ja minä kerron
joikasin käsi ojossa yksinäisyyttä
Kuukkeli vanha varoittaja
istahti ja katsoi hyvin
kas kun ei sanonut
että minun on pian sanottava hyvästit
- Niillas Holmberg-
-
Ajattelin kirjoittaa valtiolle kaivostoiminnasta
mutta mätätomaatit eivät valtion mielestä
ole puolukkahillon veroisia
kun käristyksestä puhutaan
minullahan on mätiä tomaatteja sylissä
en siis ole yleisluonteenmukainen
ylpeä minä olen
kun en ota valtiota auttavasta kädestä
vaikka se säästää minulta aikaa
ja huuhtoo luohet rantaan valmiiksi tapettuina
mutta kysymyshän kuuluu
heittääkö vatipäätä päähän vadilla
- Niillas Holmberg-
Jos itseni pelastan itseltäni, Niillas Holmberg
Kansi ja kuvitus: Hanna Lehikoinen
ISBN 978-952-9893-84-3
80 sivua, liimasidottu
Palladium Kirjat 2015
- Tietoja
-
Kategoria: Kirjoja
-
Julkaistu: 05.06.2015 17:53
-
Kirjoittanut -
Liisa Sääskilahti etsi lapsenlapsilleen luontokirjaa, joka kertoisi luonnosta tosiasioita. Ei kuitenkaan tiedemiehen kielellä ja silmillä, vaan lapsen uteliain ja hoksaavaisin silmin nähtynä. Sellaista ei löytynyt, joten hän päätti kirjoittaa itse lastenkirjan. Kirjassa mummo ja lastenlapset tutkivat kodin ympäristön pieniä eläimiä sellaisina kuin ne luonnossa kohdataan. Tilanteiden kuvaamisen avulla lasten mielenkiinto säilyy.
Kirja on tarinallinen tietoteos. Sarjan toisessa kirjassa mummo ja lastenlapset tutkivat kodin ympäristön pieniä kasveja sellaisina kuin ne luonnossa kohdataan. Mummo osaa kertoa mielenkiintoisia asioita kotipihan kasveista, joita ei moni aikuinenkaan tiedä. Kirjan tarina perustuvat lastenlasten kanssa vietettyihin kesiin koti- ja mummolaympäristössä.
Entisenä pienten lasten opettajana ja nykyisenä mummona Liisa Sääskilahti löytää toimivan kielen, jota lapset ymmärtävät ja kuuntelevat mielellään.
Kirjan kuvat on tehty akvarellimaalauksella.
Kirjailija: Liisa Sääskilahti
Kustantaja: N-Y-T-NYT Oy
Sivumäärä: 35
Asu: Kovakantinen kirja
Julkaisuvuosi: 2015
ISBN: 9789526788647
- Tietoja
-
Kategoria: Kirjoja
-
Julkaistu: 31.05.2015 15:57
-
Kirjoittanut Maarit Nisu
Kuivaniemellä syntynyt Jorma Koski, joka sallii itseään kutsuttavan eräkirjailijaksi, päätyi jo poikana "pyörimään pöheiköissä aina kun kotitöiltä jouti, muut harrastukset olivat kaukana". Hän kävi metsällä veljiensä kanssa ja piti reissuista päiväkirjaa. Kerran Koski lähetti päiväkirjanmerkintöjen pohjalta laaditun tarinan kirjoituskilpailuun. Se tarina ei vielä menestynyt, mutta Koski lupasi veljilleen yrittää niin kauan, että palkinto tulee. Koski huomasi vähitellen, että kertomuksista tulee mielenkiintoisempia, kun luopuu perinteisestä erätarinan kaavasta, jossa mies lähtee koiran kanssa metsälle, jälestää saalista, ampuu, juo nuotiokahvit ja palaa kotiin saaliineen. Aiheiden laajentamisen myötä hänen kertomuksensa alkoivat kelvata kilparaadeille ja kustantajille sekä lukijoille.
Koski käyttää kertomustensa lähtökohtana edelleen usein todellisia sattumuksia, joiden ympärille hän rakentaa laajempaa elämänkuvaa. Hän sijoittaa tarinansa mielellään luontoon, koska pääsee siten liittämään mukaan itselleen mieleistä luontokuvausta.
Kahdeksantoista vuoden aikana Koskelta on julkaistu kahdeksan metsästykseen, kalastukseen ja muuhun pohjoisen maaseudun elämään liittyvää tarinakokoelmaa. Niistä tuorein on tänä keväänä ilmestynyt Riekkomailla, jossa on 15 novellia. Novellit avaavat näkymiä pohjoisen luontoon ja ennen kaikkea siellä asuvien miesten mieliin. Naisiakin on toki mukana, mutta näkökulma on miesten tai kasvuiässä olevien poikien, jotka kaipaavat metsälle ja kalaan siinä muun elämisen ohessa.
Pohjoisessa on usein kylmää ja pimeää, metsälle tai vesille lähtö ei aina onnistu ja saaliidenkin laita on usein niin ja näin. Joidenkin novellien tunnelma on alakuloinen, joskin jostain valonsäde aina löytyy. Miehet pääsevät onneksi kulkemaan myös keveämmällä mielellä ja lempeä huumori kutkuttaa lukijan mieltä. Kosken rauhallinen, usein tavallista arkea kuvaava kerronta välittää konstailematta aitoja tunteita ja tunnelmia niin menneiltä vuosikymmeniltä kuin nykypäivästäkin.
Kirjan teksti: Jorma Koski
Kannen kuva: Kimmo Koski
Sivuja: 199
ISBN: 978-951-23-5859-5
Karisto Oy, helmikuu 2015
Kirja on saatavissa myös sähköisenä.
Maarit Nisu
- Tietoja
-
Kategoria: Kirjoja
-
Julkaistu: 20.12.2014 12:56
-
Kirjoittanut Marita Vokkolainen
Luontokirjojen laadun takaa nimi Jorma Luhta. Hänen uusin teoksensa Vaeltajat vie matkalle pohjoisille tuntureille. Hän vaeltaa vuodenkierron yhdessä eläinkunnan vaeltajien kanssa.
Luhta on suuri suosikkini luonnonkuvaajien joukosta. Hän on tarinankertoja – voisin lukea tekstin ilman kuvia, kuvat kertoisivat tarinaa ilman tekstiä.
Valokuvat ovat odotetusti huippulaadukkaita, tällä kertaa kohteet ovat entistäkin harvinaisempia. Kuvausvuonna sattunut sopulivaellus toi kameran eteen naalin ja tunturipöllön, jotka meille niin kauniina tässä kirjassa esitellään. Yhä uudelleen palaa katsomaan myös yleisimpien lintujen kuvien esiin nostamaa kauneutta, suokukko loistaa kuin etelän paratiisilintu.
Jorma Luhta nostaa esille luonnonsuojelullisia teemoja hienovaraisesti, antaen lukijan itsekin oivaltaa, hänen perustelunsa suojelun tarpeeseen on vakuuttavaa – tämä kirja. Kirjassa on kauneutta, kepeyttä ja tyyneyttä, huumoria ja ymmärrystä.
Kirjan ulkoasu on samassa tanssissa luonnon kanssa, sivuilla olevat jälkikuviot kiehtovia ja hyvä graafinen oivallus.
Tahdon uskoa, että Jorma Luhta kulkisi luonnossa ilman kameraakin ja nauttisi hetkistään silloinkin.
On meidän lukijoiden onni että hän jakaa kokemansa maailmalle.
Teksti ja valokuvat: Jorma Luhta
Ulkoasu: Ritva Kovalainen
Kustantaja: Maahenki
ISBN: 978-952-301-023-9
Sivumäärä: 160
Koko: 275 x 255 mm
Sidos: sidottu
Kirjastoluokka: 75.71
Kielet: suomi
Marita Vokkolainen