Kohtuus vaarassa

Joensuussa ja sen ympäristössä toimiva Kohtuusliike on 2009 alkunsa saanut kansalaisliike. Ryhmän julkaiseman pamfletin kirjoittajat ovat liikkeen aktiiveja, tutkijoita, luonnonsuojelujärjestöissä toimivia, virkamiehiä, kirjailijoita – siis tavallisia meikäläisiä. Kirjassa on sekä tieteellisin kriteerein laadittuja tutkimusraportteja että kirjoittajien omia kokemuksia.

Kirjan artikkeleissa tarkastellaan kulutuksen ongelmien lisäksi myös elämäntapaan liittyviä aiheita kuten liikaa kiirettä ja suorittamista, sosiaalista epäoikeudenmukaisuutta ja hiljaisuuden puutetta. Artikkeleiden sisällöistä mainittakoon kestävä kehitys, taloudellinen kasvu, eläinten hyödyntäminen, ihmisen suhde luontoon, ilmastonmuutos, kaivostoiminta, energian saanti ja käyttö, kalastus, metsänkäyttö, mainonta, teknologian ongelmallisuus, muovikassien käyttö ja hiljaisuus.

Kansalaisliikkeen ”kymmenen kohtuullista vaatimusta” sisältävät pamfletin pääajatukset:
1. Elämäntavan syvällinen muutos on välttämätön. Pelkkä teknologia ei pelasta.
2. Tarvitaan yhteisiä sitovia rajoituksia kulutukseen. Tulevien sukupolvien pöydästä syöminen on lopetettava.
3. Energian käytön vähentäminen ainoa mahdollisuus vastata riittävän nopeasti ilmastokriisin haasteeseen. Kulutusta on supistettava oikeudenmukaisesti ja hallitusti.
4. Ydinenergian ja uraanikaivosten tilalle hajautettu ja uusiutuva energiantuotanto.
5. Mainontaa on rajoitettava. Se luo keinotekoisia tarpeita.
6. Paikallisen tiedon tuhoaminen on lopetettava. Kokemusperäistä viisautta tarvitaan ekologisesti kriisiytyvässä maailmassa.
7. Luonnonvarojen kuluttamista on verotettava progressiivisesti.
8. Asevarustelu on lopetettava. Se vie ihmiskunnalta voimavarat ilmastokriisin torjunnasta.
9. Rajallisella maapallolla on luovuttava tavoittelemasta jatkuvaa kasvua.
10. Kohtuus arvoonsa. Se on vapautta kulutusriippuvuuksista.

Kohtuus vaarassa pyrkii herättämään ja ravistelemaan lukijansa ajatuksia ja onnistuu siinä. Myös retkeilijän on syytä pyrkiä kohtuullisuuteen vaikka ei kaikista kirjan periaatteista olisikaan samaa mieltä.

Kirja on saatavana painettuna versiona kirjakaupoista ja ladattavissa ilmaiseksi osoitteessa:                         
http://www.e-julkaisu.fi/kohtuusvaarassa/onnen_aikoja_rajallisella_planeetalla/

 

Topi Linjama&Pauliina Kainulainen (toim.): Kohtuus vaarassa. Onnen aikoja rajallisella planeetalla.                                                                          Kirjokansi 2015.217s. ISBN 978-952-7142-13-4Matti Koponen

Valloittavat lajit

                       
Valloittavat lajit on kaksitahoinen otsikko: ovatko kirjassa tarkoitetut lajit alaa valloittavia eli ekspansiivisia vai viehättäviä, mieltä valloittavia? Tavallaan molempia, vaikka kirjassa tarkastellaan eliöitä, jotka leviämällä valloittavat uusia alueita. Biologi Seppo Turunen on Korkeasaaren eläintarhan entinen johtaja ja alan asiantuntija. Siksi kirja on tieteellisellä tarkkuudella valloittavasti kirjoitettu.

Kirjassa tarkastellaan tulokaslajeja eli vieraslajeja, joilla tarkoitetaan ihmisen tarkoituksella tai tahattomasti uuteen ympäristöön siirtämiä eliölajeja. Tulokaslaji voi olla myös ilman ihmisen vaikutusta tullut. Osa vieraslajeista on haitallisia, osa hyödyllisiä, jotkin kauniita, ja useimmat ovat harmittomia. Voi olla yllätys, että maailmanlaajuisesti haitallisimpiin lajeihin luetaan taudinaiheuttajien ohella esimerkiksi vuohi, sika, lammas, nauta, hevonen ja kissa. Maailman kymmenien tuhansien tulokaslajin joukossa vain pieni osa on todella haitallisia. Sellaisia tietysti ovat ravinto- ja hyötykasveja tuhoavat ja sairauksia aiheuttavat hyönteiset, bakteerit ja eläimet. Kirjoittajan mukaan ei etukäteen voi tietää, mikä eliö tulee olemaan haitallinen, sitäpaitsi sama eliö voi eri puolilla maailmaa olla haitallinen tai hyödyllinen. Suomessa erityisen haitallisiksi luettavia vieraslajeja on kuusi: minkki, espanjansiruetana, persianjättiputki, kaukasianjättiputki, armenianjättiputki ja kurtturuusu.

Mikä sitten on kaikkein haitallisin vieraslaji? Tietenkin se on ihminen! Ihminen levittäytyy kaikkialle, hyödyntää ja hävittää luontoa tehokkaasti.

Turunen elävöittää kirjan tekstiä omilla kokemuksillaan ja havainnoillaan. Hän kirjoittaa ymmärrettävästi ja hyvällä kielellä. Maia Raitasen piirrosvärikuvat ovat erinomaisia.


Seppo Turunen: Valloittavat lajit. Tulokkaat ja vieraslajit tulimuurahaisista jättipalsamiin.
                          Into 2015, 324 s.
                          ISBN  978–952–264–370–4


Matti Koponen

Tuntureita ja kairaa kulkemassa


Simo Jyväsjärven kirja sisältää retkipäiväkirjat paristakymmenestä lapinvaelluksesta Saariselälle, Käsivarteen, Itäkairaan ja Kuusamoon. Kertomuksissa kuvataan tarkasti vaellusten vaiheet, menomatka, reitit, tauot, majoittumiset, ruokailut, vaelluksen lopetus ja paluu kotiin. Jonkin verran myös tunnelmia ja kokemuksia on mukana. Kirjoitukset ovat hyvin samanlaisia – lukijalle liian samanlaista, puuduttavan yksitoikkoista luettavaa. Tavallaaan tämä on ymmärrettävää, koska päiväkirjoista on kyse ja yli puolet vaelluksista on tehty samalla alueella Saariselän itäosissa. Toisaalta voisiko myös ajatella, että vaellukset eivät ulkoisilta puitteiltaan juuri eroa toisistaan, vaikka vaeltajasta ei siltä tunnukaan.

Kirja on kokeneen retkeilijän ja sielunsa Lapille menettäneen asiantuntevaa tekstiä.

Jyväsjärvi kirjoittaa hyvin. Kuitenkin jäin kaipaamaan syvällisempää kokemuksellisen puolen kuvausta. On ilahduttavaa, että hienosta harrastuksestamme on pitkästä aikaa julkaistu kirja.
Simo Jyväsjärvi: Tuntureita ja kairaa kulkemassa. Vaellusmuistoja Lapin selkosilta. Books on Demand GmbH,   257 s.
ISBN: 978-952-286-881-7Matti Koponen

Kengännauhakassalla maailmalla

Jyväskylässä syntynyt 12-vuotiaana vanhempiensa mukana Kanadaan muuttanut Eero Sorila on poikkeuksellinen mies: käynyt yli 100 maassa, ja aina hyvin halvalla. Hän kulkee ns. ”kengännauhakassalla” eli mahdollisimman vähin kustannuksin ja kun rahat loppuvat, pestautuu vaikkapa merimieheksi. Hän liftaa, kävelee, yöpyy puiston penkillä tai poliisiasemalla putkassa.

Sorila myös retkeilee, patikoi, kiipeää vuorille, meloo, pyöräilee; on yöpynyt Lapissa autiotuvassa ja liftannut Hannu Hautalan kyydissä. Hän on tavannut hyvin monenlaisia ihmisiä mutta kohdannut lähes aina suurta ystävällisyyttä ja vieraanvaraisuutta. ”Elämän suurin ongelma ei ole naapurissa tai yhteiskunnassa. Löydän sen peilistä.”

Sorila on matkailija, retkeilijä, seikkailija ja valokuvaaja. Kengännauhakassalla maailman ympäri on virkistävällä tavalla erilainen kirja – tehdään sellaista mitä ei uskoisi mahdolliseksi. Ja kirjan sävy on myönteinen, rohkaiseva, toivoa tuova.Eero Sorila: Kengännauhakassalla maailman ympäri.
                     Books of Demand GmbH 2010, 276 s.
                     ISBN: 978-952-498-769-1Matti Koponen

Viiden tähden vaellusKeittokirjoja julkaistaan paljon, tänäkin vuonna yli 100. Ilmeisesti niillä on menekkiä. Ja niinhän se on, että pyörä keksitään aina uudelleen tai ainakin uusia osia siihen. Piritta Kantojärven Viiden tähden vaellus lienee ainoa tänä vuonna ilmestynyt eräkeittokirja. Viime vuonna tuli pari uunista ulos.

Piritta Kantojärven kirja on keittokirja mutta samalla myös monipuolinen opas aloittelevalle retkeilijälle. Kirja antaa pikkutarkat ohjeet erilaisille retkille varustautumisesta. Kirjassa on 127 ruokaohjetta, jotka on valittu vaellusten mukaan: lähiretkelle, lyhyelle kesävaellukselle, pitkälle syysvaellukselle, melonta- ja kalastusretkelle sekä talvivaellukselle.

Retkeilyopasosuus on hyvä mutta ehkä  liiankin yksityiskohtainen, luettelo- ja palapelimainen. Turhaa toistoa olisi vältetty, jos olisi esitetty perusvarusteluettelo ja sitten tarpeelliset muutokset eri retkille, esim. kesävaelluksen ja syysvaelluksen varusteissa ei paljon ole eroa. Varusteluettelo muotoutuu ja kaikki muutkin retkikäytänteet vaeltajan mukaan. Voin saa levitetyksi leivälle puukolla ilman voiveistä, kauhaa ei tarvita vaan lusikka hoitaa kauhan viran, tiskiaine, -harja  ja  astiapyyhe ovat tarpeettomia, kun astiat huuhtaistaan kiehuvalla vedellä heti ruokailun jälkeen, ilman  käsidesiä pärjää kesäisellä Lapin vaelluksella kun puhdasta vettä (ja saippuaa) on riittämiin. Mutta sitten: ikääntyneelle tyynyksi ei riitäkään vaatemytty vaan ilmalla täytettävä retkityyny tai pieni tavallinen tyyny. Muutaman vaelluksen jälkeen tietää, mikä on itselle tarpeellista, turha karsiutuu pois ja tilalle tulee jotakin muuta.

Kokeneitten vaeltajien ääni kuuluu kirjassa, laadukkaita kuvia on monelta kuvaajalta, ja ravitsemuspuolen on tarkistanut asiantuntija.

Ruokaohjeisiin Piritta Kantojärvi on panostanut paljon. Kaupan valmiiden retkimuonien muunteluun kirja antaa monia vinkkejä. Osa ruuista on aika työläitä esivalmisteluiltaan  ja osan valmistaminen vaatii retkiolosuhteissa eräkokilta asiaan vihkiytymistä. Kaikkea mahdollista voi kuivata ja retkiruoan ei tarvitse olla pelkkää mössöä, vaan se voi olla: pihvejä, keittoja, patoja, salaatteja, jälkiruokia, leivonnaisia, joukossa eksoottisiakin ruokia. Kirjasta löytyy liha-, kala- ja kasvisruokaohjeita. Erityisruokavaliota noudattavat on myös huomioitu. Kirja opastaa myös villivihannesten – jopa juurien! – ja sienien käyttöön.

Ruoan ravintoarvoon Piritta Kantojärvi kiinnittää kovasti huomiota. Ruokia ja leivonnaisia rikastetaan siemenillä, kuivatuilla hedelmillä, marjoilla, hiivahiutaleilla ja ties millä. Ovatko kaikki lisäykset tarpeellisia, kun ruoka jo itsessään on ravitsemuksellisesti hyvälaatuista? Jos ihminen arkioloissa syö terveellisesti, hän pyrkii syömään samalla tavalla retkiolosuhteissakin. Asiasta ei kuitenkaan kannata meluta liikaa; viikon tai parin vaellus ei aiheuta terveelle ihmiselle puutostiloja, vaikka ei aina söisi lautasmallin mukaan, niin kuin kirjailija itsekin toteaa. Ja jos retken jälkeen housut pyörivät jalassa, se on vain merkki kohtuullisesta syömisestä ja lisääntyneestä liikunnasta.

Ruokaohjeissa määrät voisivat olla myös vetomitoissa. Kirjan viimeisellä sivulla on kyllä muuntotaulukko, mutta silti. Kysehän ei ole lääkkeen valmistuksesta, joten ei se niin tarkkaa ole. Ruokalista muotoutuu retkeilijän mieltymysten ja viitseliäisyyden mukaan. Jokainen voi tehdä niin kuin haluaa: syödä viikon sika-nauta-makaronia tai vääntää sushia ja hyytelökakkua, ihan miten vaan. Ohjeitten raaka-aineiden kirjo on runsas. On syytä muistaa, että kotoisilla viljoilla ja supermarjoilla retkeilee pitkälle; ilman amaranttia, kvinoaa, gojia, mulperi- tai inkamarjoja. Monelle retkeilijälle paras kulinaarinen juhlahetki on silloin, kun saa syödä lähiruokaa: itsepyydettyä kalaa, itsepoimittuja sieniä ja marjoja.

Kirja on kirjoitettu sujuvasti ja kuvat ovat kauniita. Muutama kirjoitusvirhe ja kömpelö lause on pujahtanut tekstiin. Jotkin kuvat eivät liity otsikkoon tai tekstiin. Sivun 13 ja 42 vaellusloimi herätti ihmetystä. Eikö hame ole hankala?

Kirja on kelpo opas retkeilyä aloittelevalle ja kokenut, omiin tottumuksiinsa urautunut vaeltaja saa uusia ideoita eväisiin ja ehkä muuhunkin, kun vain avoimin mielin suostuu tarkastelemaan asioita.

Väärin ei voi retkeillä.Piritta Kantojärvi: Viiden tähden vaellus. Parhaat vinkit ja ruoat eräretkelle
Kustannusosakeyhtiö Tammi, 224 s.
ISBN 978-951-31-7683-9

 

Liisa Koponen

Alakategoriat