Eväitä

Aivopähkinäpihvit ja pinaattimuhennos

Retkiruokia parhaista raaka-aineista: pähkinöitä, siemeniä, manteleita, kvinoaa, pinaattia ja hieman herkkuja.

 

AIVOPÄHKINÄPIHVIT

Näin kaupassa valmiin hamppupihvi-seoksen. Innostuin kokeilemaan omien pihvien kehittelyä. Näin syntyivät hamppusienipihvit ja aivopähkinäpihvit. Jälkimmäiset voittivat makutestin, ja ensimmäisiä vielä kehittelen lisää. Pihvien nimi tulee siitä, että saksanpähkinöiden nimi tuppaa välillä unohtumaan – ”ne aivojen näköiset”.

Ainekset 2-3:lle

40 g saksanpähkinöitä
50 g hampun siemeniä
50 g mantelijauhoa
8 g kuivattua sipulia
20 g kuivattua taatelia (4 kpl)
kuivattuja valkosipulilastuja (< 1 g)
mustapippuria (2 ml), valkopippuria (1 ml), kuminaa (2 ml jauhettuja siemeniä), persiljaa (4 ml), basilikaa (2ml), oregano (2 ml), meiramia (1ml), rakuunaa (1ml), suolaa (2 ml)
1-2 rkl voita tai rypsiöljyä (15-30 g)

Paino: alle 200 g
Veden tarve: alle 2,5 dl

Valmistus
1. Etukäteen: Jauha pähkinät ja siemenet juuri ennen lähtöä hienoksi murskaksi. Pähkinöissä oleva rasva härskiintyy nopeammin murskana. Leikkaa taatelit pieniksi paloiksi ja sekoita jauheisiin. Mausteet voi laittaa mukaan jo tässä vaiheessa. Pakkaa kaikki ainekset öljyä lukuunottamatta 1 litran pussiin.
2. Valmistus: Laita pussiin 2 dl puhdasta kylmää vettä. Liota pihviainesta vähintään 4 tuntia. Liian lyhyen liotuksen jälkeen pihvit eivät pysy paistettaessa kasassa.
3. Liotuksen jälkeen tarkista maku ja koostumus. Pihvitaikinan tulee olla kosteaa ja märin käsin muovailtavissa. Lisää tarvittaessa puhdasta kylmää vettä varovasti mukaan. Liian märkä taikina ei pysy paistettaessa kasassa.
4. Sekoita öljy taikinaan tai laita se paistinpannulle. Pihvit ovat paistettavissa myös kuivalla pannulla, helpoiten leivinpaperin päällä. Pyörittele noin 10 palloa ja taputtele ne kuumalle pannulle pihveiksi. Pienet pihvit (noin 1 cm paksut) on helpompi paistaa kuin suuret.
5. Paista ruskeiksi molemmin puolin.
6. Tarjoa pinaattimuhennoksen kanssa.



PINAATTIMUHENNOS

Olin ajatellut tehdä tämän perunamuusiaineksista, mutta sitten tuumasin, että sen kerran kun vaivautuu kattilan sotkemaan, kannattaa käyttää mahdollisimman ravintorikkaita aineksia. Kvinoa on paljon parempi kuin peruna.

Ainekset 3-4:lle:

- 20 g kuivattua pakastepinaattia (vastaa kahta pussia)
- 2 tl kuivattua nokkosta (< 1 g)
- 70 g kvinoahiutaleita (ei tarvitse huuhtoa kuten kokonaisia jyviä)
- 15 g rusinoita, kuivattuja taateleita tai viikunoita pieninä paloina (voi laittaa enemmänkin)
- kuivattuja valkosipulilastuja (< 1 g)
- mustapippuria (2 ml) ja suolaa (2-3ml)
- 2 tl hamppuöljyä (10 g)
- 2 tl oliiviöljyä (10 g)
- 10 g kevyesti paahdettuja seesaminsiemeniä
- 1 tl valkoviinietikkaa, jos on (5 g)
- 50 g raastettua pitkään kypsytettyä vuohenjuustoa, jos on

Paino: alle 200 g
Veden tarve: liotuksen jälkeen 5-6 dl

Valmistus
1. Pakkaa yhteen kaikki muut kuivat aineet paitsi siemenet.
2. Pinaatti ei kaipaa pitkää liotusaikaa. Voit liottaa kuivatut ainekset kattilassa juuri ennen valmistusta. Voit sillä aikaa paahtaa siemenet, jos et ole tehnyt sitä jo etukäteen.
3. Lisää vettä sen verran, että tulee kostea muhennos eikä keitto. Keitä kvinoa kypsäksi (n. 10 min). Lisää öljy sekä juustoraaste ja etikka, jos niitä on käytettävissä.
4. Laita pinaattimuhennos lautasille ja koristele paahdetuilla siemenillä. Tarjoa paistetun kalan tai Aivopähkinäpihvien kanssa.

 

Piritta Kantojärvi

http://tunturikeittio.com/

Villivihannekset retkillä

Alkukesän luonto on täynnä herkullisia villivihanneksia. Kerää, nauti ja tyydytä salaatinhimosi jo retkellä. Opettelu vaatii vain vähän viitseliäisyyttä. Villivihannesten keruu on kevytretkeilyä parhaimmillaan ja taatusti lähiruokaa.

Apilat – nuoret kukat ja lehdet sopivat salaattiin

Koivu – nuoret lehdet sopivat salaattiin.

Mustikan lehdet ovat parhaimmillaan kesäkuussa, maultaan ketunleipämäisiä, hiukan suolaisen kirpeitä. Hyviä salaatissa.

Maitohorsma – kerää alle 10 senttiä pitkiä versoja, höyrytä/keitä pari minuuttia (laita kiehuvaan veteen), syö kuin parsaa eli voin, suolan ja sitruunan kanssa.

Nokkonen kerää nuorena, keitä viitisen minuuttia, erinomaista muhennoksissa.

Niittysuolaheinä sopii nuorena salaatteihin ja keittoihin. Sisältää oksaalihappoa, nauti kohtuullisesti tai maitotuotteiden kera.

Osmankäämi – älä sekoita myrkylliseen kurjenmiekkaan. Aikaisin keväällä osmankäämin 15-30 senttiä pitkät versot ovat kokonaan syötäviä raakana tai keitettynä. Kasvin juurakossa on valkoisia noin 10 senttiä pitkiä juurisilmuja, jotka maistuvat kurkulta. Suuremmaksi kasvanut kasvi on kuorittava. Verson valkeaa sisäosaa voidaan esimerkiksi paahtaa tulella.

Piharatamon hentoja lehtiä kerätään kesäkuussa, hyvä salaatissa.

Poimulehti, poimi versona, syö salaatissa ja muhennoksissa.

Siankärsämö, kerää versona, voimakkaan makuinen, pieninä määrinä salaatteihin ja muuten mausteeksi.

Voikukka, syö vaaleanvihreitä nuoria lehtiä ennen kukintaa, herkullinen. Sopii salaatteihin, muhennoksiin, munakkaisiin.

Vuohenputki – älä sekoita myrkkykeisoon. Syö heleänvihreänä, vielä suppuisena. Sopii muhennoksiin, salaatteihiin, kaikkeen ruokaan, hyvää vuohenjuuston kanssa.

Väinönputki on rauhoitettu Oulun läänin eteläpuolella. Väinönputken juuria voi käyttää mausteena, lehtiä ja nuoria kukintoja vihanneksina, mehevästä ja makeasta varresta voi tehdä hilloa tai makeisia.

Kerää kohtuudella ja niin, että löydät samoja kasveja samalta paikalta seuraavankin kerran. Mikäli kuivaat tai pakastat villivihanneksia, kerää ne ennen puoltapäivää alkukesästä sen jälkeen kun kaste on haihtunut.

Luontoportti on hyvä apuväline oppia tunnistamaan kasveja

http://www.luontoportti.com/suomi/fi/kasvit/

Maria Haakana