Eväitä

Tunturienergiaherkku

Tämän energiaherkun idea on liimata hyvää energiaa antavat osaset toisiinsa suklaalla.

Tässä on käytetty näitä ainesosia, mutta jokainen voi ottaa niitä aineksia joista tykkää.

Hyviä ovat muutkin kuivatut marjat, kuivattu aprikoosi, seesaminsiemenet, muut pähkinät jne.

Mikäli haluat maustaa seosta anna tilaa mielikuvituksellesi.

Ensin murskaa pähkinät.

Reilu puoli pussillista oli hyvä määrä yhteen suklaalevyyn, joukossa myös desi auringonkukansiemeniä.

Paahda siemeniä ja pähkinöitä hetki pannulla.

Paloittele suklaa kulhoon, mikrota aluksi 20 sekuntia, sitten 10 sekuntia, sekoita joka välissä.

Kun suklaa on sulanut, lisää sopiva määrä kuivattuja marjoja ja siemen-pähkinä seos.

Tuossa on koko mustikkapussi, puolet karpaloista. Maista, minusta seos ei kaivannut sokeria, mutta lisää jos haluat.

Ripottele teesihdillä leivinpaperille seosta, jossa on ruokalusikallinen kaakaota ja tomusokeria.

Levitä massa tiiviisti seoksen päälle lastalla.

Tarpeen tullen painele toisella leivinpaperilla päältä ja sivuilta kakku tiiviiksi. Kaavi lastalla paperiin jäänyt suklaa ja levitä se massan päälle.

Ripottele tomusokeri-kakao -seos päälle.

Anna kovettua, leikkaa palasiksi terävällä puukolla, koeta pitää jääkaapissa lähtöön saakka.

Nauti yksin tai hyvässä seurassa.

Maria Haakana

Sopu elintarvikekuivuri - osa 2

Kevään numerossa katsastimme pikaisesti kotimaisen Sopu-elintarvikekuivurin. Nyt on aika katsoa, miten Sopu pärjäsi tositoimissa. Testissä kuivattiin hernekeittoa, jauhelihaa ja koiranruokaa kolmen aikuisen vaeltajan ja yhden ja lapinkoiran tarpeiksi viikon vaellukselle.

 

Sopu- kuivuri

Itsekuivatut eväät eivät ole vaeltajalle vain kevyttä kannettavaa, vaan myös edullista ja terveellistä herkkua verrattuna valmiina ostettaviin retkiruokiin. Ruokia voi hyvin kuivata kiertoilmauunissa, mutta jos kuivattavaa on enemmän, voi erillinen kuivuri olla käytännöllisempi ratkaisu. Kotimainen Sopu-elintarvikekuivuri tarjoaa tähän yhden ratkaisun.


Sopu-kuivuri ja puhallin


Kuivurin perushintaan ei kuulu puhallinta, vaan siinä voi käyttää esimerkiksi auton sisätilalämmitintä. Tässä testissä on käytetty  kuivurin lisävarusteena myytävää, termostaatilla varustettua puhallinta.

Paketin avaamisen jälkeen ensivaikutelma kuivurista on jonkinlainen pettymys. Materiaalina on käytetty aaltopahvin tapaista muovia ja rakenne on heppoisen tuntuinen. Kokoamisen jälkeen kuivuri seisoo paikoillaan kohtuullisen tukevasti. Puhalliin asetetaan kuivurin ulkopuolelle. Ilmavirtausta voidaan säätää yläosassa olevien säätöaukkojen avulla.

Tilaa kuivurissa on riittävästi.

 

Ruokia kuivattaessa on pidettävä huoli siitä, että lämpötila ei nouse liian korkeaksi, ruokia ei ole tarkoitus kypsentää eikä polttaa, ainoastaan poistaa niistä vesi. Tässä auttaa Sopu-kuivurin oman lämpömitari. Käytännössä vakiolämmön ylläpitäminen osoittautui hieman hankalaksi, joten kovalla teholla kuivatessa on paikallaan seurata sillpin tällöin, että lämpötila on kuivattavalle ruoka-aineelle sopiva. Jos joutuu jättämän kuivurin pitkiksi ajoiksi ilman valvontaa, on paras avata ilmavirtausta säätäviä aukkoja tarpeeksi ja jättää puhallin vähän pienemmälle teholle. Yksi mahdollisuus on käyttää sopivaa ajastinta, joka katkaisee puhalluksen säännöllisin väliajoin, esim 15 minuttia puhallusta, 10 minuuttia pois päältä.

Kuivurin lisävarusteena myytävässä puhaltimessa olevaa termiostaatia voi myös käyttää ylikuumenemisen estämiseen, tosin termostaatin säätäminen oikein osoittautui hieman hankalaksi. Kuivurin käyttäminen vaatii muutenkin vähän kokeilua ja totuttelua, mutta alkaa kylllä sujua muutaman kuivauserän jälkeen rutiinilla.

Hernekeitto

Hernekeitto on retkeilijän perusruokaa, joko kuivatulla jauhelihalla tai vaihtoehtoisesti soijaproteiinilla terästettynä. Keitto kannattaa keittää mahdollisimman paksuksi ennen kuivaamisen aloittamista. En itse lisää hernekeittoon mitään muuta kuin sipulia keittovaiheessa, koska on parempi kuivata jauheliha erikseen sen erilaisen kuivumisajan takia.


Hernekeitto valmiina kuivuriin

 

Keittoa ei kannata levittää kuivausalustoille liian paksuksi, koska silloin kuivauisaika voi muodostua todella pitkäksi. Leivinpaperi kuivausritilällä estää nesteen valumisen kuivurin pohjalle.


Hernekeiton levitys kuivausritilälle


Kuivuri valmiina käynistettäväksi

 

Kuivurin lämpötila vaikuttaa luonollisesti kuivausaikaan. Hernekeittoa voi varmaan hyvin kuivata vähän korkeammassa lämpötilassa, mutta koska minulla ei ollut kiire, säädin puhalluksen niin, että lämpötila pysyi noin 40 asteessa. Puolenpäivän jälkeen kuivumaan laitettu hernekeitto alkoi olla iltasella kuivaa, mutta murentelin levyksi kuivuneen keiton vielä pieniksi murusiksi ja annoin sen olla kuivurissa aamuun saakka.

Rutikuiva keitto on helppo pakata annospusseihin. Yhdellä kuivauskerralla valmistui noin 10 annosta hernekeittoa. Yksi annos kuivattua keittoa painaa 80g. Toki annoskoko on henkilökohtainen, mutta itse olen todennut 80g olevan sopiva, kun siihen lisätään 50-60g kuivattua jauhelihaa ja lihaliemikuutio. Näin yhden hengen täysi ateria painaa repussa n. 140g.


Valmis hernekeitto pussitettuna

 

Jauheliha

Jauheliha on toinen perusaines, jonka kuivaaminen on helppoa. Jauhelihaa ostettaessa kannattaa kiinnittää huomita sihen, että se on mahdollisimman vähärasvaista. Sopu-kuivurin testiä varten ostin 2 kg paistijauhelihaa, joka sopi helposti keralla kuivuriin.

Paista liha pienissä erissä kuivalla paistinpannulla, älä siis käytä voita tai muuta paistinrasvaa. Myös jauhelihan ruskistaminen on turhaa, paista jauheliha sen sijaan "kiinalaisittain" siten, että se ei ruskistu. Tällöin jauheliha kuivuu paremmin ja lopputulos on mahdollisimman hyvä. Myös jauhelihan ennallistaminen retkellä on paljon nopeampaa kun jauhelihaa ei ole ruskistettu.

Esimerkiksi paksupohjainen teflonpannu on tallaiseen paistamiseen hyvä.


Paista jauheliha pienissä erissä


.. mutta älä ruskista!


Kun kaikki neste on haihtunut, on jauheliha valmista kuivuriin.

 

Paistettaessa kannattaa murennella jauheliha mahdollisimman pieniksi, tällöin kuivuminen tapahtuu nopeasti ja tasaisesti. Hyvälaatuinen jauheliha ei jätä pannulle lainkaan nestettä eikä rasvaa.

 

Jauheliha kuivuu Sopu-kuivurissa muutamassa tunnissa. Kannattaa varmistaa, että jauheliha on varmasti kuivaa ennenkuin lopettaa kuivauksen.  Huolelisesti kuivattu jauheliha säilyy erittäin hyvin.

 

Koiran liha-kasvispakasteet

Vaelluskoiran ruuat voi myös kuivata. Itse olen kuivannut suomenlapinkoiralle eläinkaupoista valmiina saatavilla olevia kasvis-lihaseoksia. Käytännössä koira on syönyt vastaavaa ruokaan myös siviilissä, joten mitään erityistä totuttamista vaellusruokaan ei tarvita.

Itse käytän Murremix pakasteita, mutta muutkin vastaavat, esimerkiksi NEU, käyvät aivan yhtä hyvin. Myös naudanmaha, jota saa sitäkin pakasteena  on kuivattuna koiran herkkua. Mikään ei estä tekemästä kuivattavia koiranruokia kokonaan itse, mutta käytännössä valmispakasteet ovat varsin edullisia, tosin niiden saatavuus ei ole kovin hyvä muuta kuin suurimmissa kaupungeissa.


Murremix levitettynä kuivausritilälle


Murremix ollut kuivurissa 7 tuntia

Kun koiranuoka on ollut kuivirissa 6-7 tuntia ja kuivunut levyksi, se kannattaa murentaa paloiksi. Tässä vaiheessa voi myös ottaa levinpaperit pois, jolloin loppukuivaus nopeutuu. Noin 15 tunnin kuivauksen jälkeen  jälleen on valmista. Kuivauslämpötila oli tässä testissä noin 40-45 astetta.

 

 

Koiran lihapakasteet vaativat kuivuakseen kohtuullisen pitkän ajan ja kannattaa tuttia huolellisesti, että lopputulos on varmasti kuivaa, ennekuin pussittaa ruuat. Näin nelijalkaisen ystävänkään vaellusruokien pilaantumisesta ei tarvitse huolehtia edes lämpimillä ilmoilla.

Olen tarjonnut ruuat koiralle sellaisenaan. Ne voi myös turvottaa vedessä enne tarjoamista, muta itse huomasin koiran syövän ruuan mieluiten kuivana. Mitään vatsavaivoja ei ole esiintynyt, vaikka minkäänlaista vaellusruualle totuttamisjaksoa ei ollut.

Suomenlapinkoiran viikon perusruoka painaa tällä tavalla valmistettuna noin 1500g, jolloin aikuinen koiran jaksaa helposti kantaa itse kahdenkin viikon muonat.

HUOM! Lisäys 14.5.2014: MurreMixien koostumus on muuttunut jutun kirjoittamisen jälkeen niin, että niitä ei voi enää suositella kuivattavaksi! Lisätietoja: http://paivakirja.asentopaikka.fi/2014/05/14/koiranruokaongelma/

Muuta kuivattavaa

Tänä kesänä omat kuivauskokeiluni jäivät varsin vähiin ajanpuutteen vuoksi. Nyt syksymmällä on luonnolisesti vuorossa sienten kuivaus ensi kesän retkiä varten. Mikäpä on parempaa retkievästä kuin kuivatut torvisienet.

 

Lähes mitä tahansa voi kuivata, vaika e tuntuukin yllättävältä: sipulia, kasviksia, kastikeita, marjoja, hilloja jne.

Omatekoista kuivalihaa kannattaa myös kokeilla. Kuivalihan ohje löytyy Outan kevään numerosta.

 

Yhteenveto

Vaikka kätevä rakentelija tekeekin yhtä hyvän tai paremman kuivurin esimerkiksi vanhasta tunnyristä, marjanpuhdisturitilöistä ja auton sisätilan lämmittimestä, on Sopu-kuivuri hyvä vaihtoehto silloin, kun säilytystilaa on vähän. Kuivurin heppoinen rakenne ja korkea hinta eivät ole niinkään puoleensavetäviä.

On hyvä muistaa myös, että kaikki tässä esitellyt ruuat voi kuivata tavallisessa tai kiertoilmauunissa, mutta paljon kuivattaessa kunnollisen kuivurin käyttö säästää sekä aikaa, että sähköä.

Kiitämme:

  • (+) Pientä pakkauskokoa
  • (+) Suurta kuivauskapasiteetia
  • (+) Helppoa puhdistettavuutta

Moitimme:

  • (-) Rakennetta
  • (-) Hintaa

 

Timo Ylhäinen
http://asentopaikka.fi

----

SOPU-elintarvikekuivuri
Valmistajan kotisivut:
http://www.soputuote.fi/pressi_01.php