Kirjoja retkeilystä, Lapista, luonnosta, erämaista tai muusta mukavasta

Suomen lasten luontokirja

Lasse J. Laine ja Iiris Kalliola

Vuoden luontokirjaksi valittu! Suomen lasten luontokirja


Tämän kirjan arvioi Anna 9 v.

Kirja oli tosi mukava ja siinä oli kivoja kuvia ja hauskoja sanoja.

Ensin luulin että siinä olisi enemmän tekstiä ja vähemmän kuvia, mutta siinä olikin enemmän kuvia ja vähemmän tekstiä. Ja nyt sain tietää enemmän eläimista kun luin sitä kirjaa.  Mulla jäi mieleen että karhu, kaniini ja kettu juoksee nopeammin kuin pikajuoksija. Kivoin kuva oli ensimmäinen oravakuva, ja sammakkokuvakin, koska pidän sammakoista. Vesihämähäkki oli minun mielestä mielenkiintoinen. Ja perhoset oli niin kauniita. Meillä oli sisällä vähän saman näköinen perhonen kun olin vähän pienempi.
Minä antaisin tämmösen kirjan sellaselle lapselle, joka pitää eläimistä ja luonnosta.

Kirja oli aika iso ja paksu, ja se sopii minun mielestä hyville lukijoille, mutta jos on pienempi eikä osaa vielä lukea, niin voi katsella niitä kuvia.

 

 

Lasse J. Laine ja Iiris Kalliola
Suomen lasten luontokirja
Noin 220 sivua / 215 x 280 mm / Nelivärikuvitus / L 56.8
978-951-1-23208-7

 

Haile Selassie ja Lass'Uulan Niila

Haile Selassie ja Lass'uulan Niila on Siiri Magga-Miettusen uusin ja kolmas kirja. Tarinat sijoittuvat Kutturan kylään ja sen ympäristöön, ja kertovat vuoroin hauskoja, hersyviä, surullisia ja järkyttäviäkin tapahtumia erämaiden ihmisten elämästä. Lukijaa ei päästetä helpolla, itkun ja naurun tunturiradassa kirjoittaja kiidättää lukijan tunnemyrskyjen läpi, ja kirjan loputtua lukija ei malta kuin hypätä kyytiin uudelleen.

Kirja on mielestäni sarjan paras. Magga-Miettusen kerronta on hioutunut, useimmat tarinat ovat tarkkaan valittuja, erinomaisesti kirjoitettuja. Tarinat kestävät useammankin lukukerran, niissä on hienosti tavoitettu ihminen omien mielenkäänteiden ja mielihalujensa tantereella.

Magga-Miettunen on samalla tullut tallentaneeksi palan kulttuurihistoriaa rehellisesti ja silti hahmojaan lämpimästi tutkien. Saamme kurkistaa millaista elämä on ollut erämaakylässä, ja voimme pohtia minkä verran ympäristö muovaa ihmistä. Millaisia taitoja karuissa olosuhteissa elävien ihmisten on osattava.

Kirja sopii jokaiselle Lapista ja erämaista kiinnostuneelle. Suosittelemme tunturirataa.

Kirja sisältää tarinat: Kaapinjalka, Pahoja ihmisiä, Mussolini ja Haile Selassie, Postiautossa on tunnelmaa, Sanovat sitä ruokakulttuuriksi, Kutturan Antin eväät, Haisevan aitan salaisuus, Seisaallaan nukkujat, Oodi Kutturan lehmille ja kotiporoille, Otsasi hiessä pitää sinun leipäsi syömän, Anni - sisar, Maalikylä Kuttura, Heikki Aaslakan koulun aloitus, Kaapin Jounin jäähyväiset, Vallesmannin lentomatka, Lehmä ja traktori, Sähköjuhlat Kutturassa, Kutturan poika armeijassa, Kun Jouni -eno halusi emännän, Keltaista herkkua Sompiosta, Malmin Helka, Kun pojat yrittivät eksyttää Kutturan Anttia, Terveellinen aamupala, Hyysikän tyhjennys, Hammaspeikko hermostuu, Potilaskyyti Jäkäläpäältä, Tirolin poika Anttoni, Lämmin henkäys talvisäässä.

Siiri Magga-Miettunen: Haile Selassie ja Lass'Uulan Niila 2010
Nid. 150 sivua
ISBN 978-952-5343-41-3
Kustannus-Puntsi
http://www.puntsi.fi

 

Ihmisen elämä on taistelua kehdosta hautaan - Kirsti Pokan elämäkerta

Pari vuotta sitten ilmestynyt kirja kertoo tarinan menneestä elämäntavasta pohjoisen kairoilla, tiettömien taipaleitten takana. Kirsti Pokka syntyi 1915 Kitisen rannalla, Madetkosken kylässä. Kylä jäi aikanaan tekoaltaan alle, kylän ja sen asukkaiden historia ja muisto kuitenkin elää. Kirstin myöhemmät vaiheet ovat monellekin Pokan tien kulkijalle tuttuja, hän toimi siellä kahvilanpitäjänä ja teki suuren työn kotiseutumuseon perustajana.

Kirjoittaja Tiina Pokka on Kirstin lapsenlapsi ja esittelee itsensä näin:
”Molen syntyny 1984 ja asunu lähes koko ikäni 9 savun Pokan kylässä. Pienestä asti olen mummon matkassa touhunnu ja kuunnellu tähellisesti mummon tarinoita. Nyt on kauhean mouhtikas olo, ku on saanu mummon arvokkaan elämäntarinan kansien väliin. Mummolta ja äitiltä olen periny innostuksen käsitöihin, ja kauheasti olen aina haaveillu, että jos niillä käsitöillä sais ittensä elätettyä sitte joskus tulevaisuuessa. Ja eihän sitä tiä vaikka sais vielä toisenki kirjan raapastua.”

Kirstin lapsuudesta ja nuoruudesta on lähemmäs sata vuotta aikaa, ei sitä tahdo uskoakaan millaista se elämä silloin on ollut.  Taistelua se on ollut, mutta maaliviivalla voittajana seisoo Kirsti-mummo! Monet suuret yhteiskunnalliset ja henkilökohtaiset myllerrykset on Kirsti elämän aikanansa saanut kokea -  tai joutunut kokemaan. Maailma ympärillä on muuttunut huimasti, mutta niin vain ihminenkin on voimansa jostain saanut ja jaksanut uskoa elämään ja saavuttaa uusia etappeja vielä vanhanakin.

On arvokas teko, että tämä kirja on kirjoitettu, pala historiaa ja ainutlaatuinen elämäntarina on kansien välissä ja säilyy tallessa.



Tiina Pokka
Ihmisen elämä on taistelua kehdosta hautaan - Kirsti Pokan elämänkerta
ISBN 978-952-498-120-0, kovakantinen, 200 sivua

Sininen karhu

Harvoin tulee luettua ulkomaisia luonto-aiheisia kirjoja, eikä niitä taida olla kovin runsaasti suomeksi käännettykään. Onneksi huomasin tämän jostain kirjaston elämänkertaosastolta. Pari kertaa on tullut jo luettua tämä kolmen ja puolensadan sivun paketti. Kirja sijoittuu Alaskaan, tarina voisi yhtä hyvin olla fiktiivinen, mutta tottapa hyvinkin.

”Elämä ei ole kohdellut Lynn Schooleria silkkihansikkain. Koettelemuksiaan hän on paennut Alaskan erämaihin, missä hän on viettänyt vaeltelevaa elämää eräoppaana ja ammattikalastajana. Vuonna 1990 Schooler tapasi tunnetun luontovalokuvaajan Michio Hoshinon. Alkoi ystävyys, jonka perustana oli miesten yhteinen haave löytää ja valokuvata sinisenä karhuna tunnettua harvinainen jäätikkökarhua.  Unelma vei ystävykset etsintämatkoille vuosi toisensa jälkeen: karhu pysyi piilossaan, mutta luonto tarjosi monia muita todisteita häikäisevästä ainutlaatuisuudestaan.

Kun Hoshino menehtyi traagisesti harmaakarhun hyökkäykseen Siperiassa, Schooler jatkoi yksin. Ja lopulta, kaikkiaan lähes kymmenen vuoden etsimisen jälkeen, hän vangitsi filmille kuvan, josta tuli kunnianosoitus ystävälle.

Sininen karhu on elämänkerta, seikkailutarina ja villin luonnon ylistys, joka vie Alaskan jäätiköiden ja  erämaiden maisemiin. Se on kertomus, jossa tärkeimmäksi ei osoittaudu päämäärä vaan kuljettu matka, kaikki sen varrella koettu.”

Voisiko tuota kustantajaa paremmin ilmaista? Mielestäni kirjassa välittyy meille suomalaisille sopiva vaatimaton, herkkä, varovainen ja nöyrä tunnelma luonnon edessä. Kannattaa lukea ja samalla nousee mielenkiintoa etsiä käsiinsä Michio Hoshinon valokuvakirjoja.

 


Lynn Schooler, Sininen Karhu
Englanninkielinen alkuteos:
The Blue Bear
Otava 2002
ISBN 951-1-17536-2