Suuri herkkutattikirja

Miksi kokonainen kirja herkkutatista ?

Kieltämättä ihmettelen samaa kuin kirjan kirjoittaja Pål Karlsen kirjansa alussa. Kirja on jaettu lukijaystävällisesti osiin. Perusteet avaa herkkutatin olemusta historiassa kolmessa eri valtiossa, Kiinassa, Italiassa ja Yhdysvalloissa. Miten Herkkutattia kutsutaan eri maissa?, ja mikä onkaan kivitatti?

Jatkokurssissa päästään itse asiaan, eli herkkutattijahtiin. Herkkutatti ei kasva ihan missä sattuu, mutta toisaalta se ei ole vain jonkun yhden puun kaveri. Entä miten lämpötila ja kosteus vaikuttaa Herkkutatin elämään jo paljon ennen syksyn satokautta.

Eikö olisi helppoa vain viljellä Herkkutattia, riittäisi kaikille tätä herkkua? Vielä mitä, tämä sieni on villi ja vapaa, ei suostu viljeltäväksi kauppatavaraksi, halvaksi pitsantäytteeksi.
Herkkusieni kauppatavarana sensijaan avaa näkökulmaa sen merkityksestä tulonlähteenä yksittäiselle kerääjälle ja tukkukaupalle maailmanmarkkinoilla. Myös Herkkutatti ravinnonlähteenä, sekä sen ravintoarvot tulevat kirjassa esiin.

Ruokaosuus kertoo kuinka arvokasta raaka-ainetta käsitellään hyvin, tai huonosti. Reseptit ovat meille suomalaisille tavan sienestäjille hiukan erikoisia, mutta varmasti kokeilemisen arvoisia.

Miltä kuulostaa Porcini Cappuccino, Cépe Tarte Flambée d'Oregon, tai Herkkutatilla ja keisarihummerilla täytetyt truffoletit? Toki löytyy tutumpiakin herkkuja, kuten risotto, kermainen keitto, tai piirakka.

Kirjan kuvitus on monipuolinen ja teknisesti laadukas. Kauniita täydellisiä tatteja, tatteja meille oudossa ympäristössä, tatit shakkilaudalla jne. Kuvat Herkkutatin kasvuympäristöistä miellytti silmää. Herkkutatilla on osansa myös kuvataiteessa.

Kirja on erilainen sienikirja, se on selvää, kiinnostaako se tavan sienestäjää? Minussa se ainakin herätti aivan uudenlaisen suhteen Herkkutattiin. Oispa nyt syksy, lähtisin sienimetsään aivan uudella asenteella.

Herkkutattikirjaa makustellessä tuli monta hauskaa ja oivaltavaa hetkeä, paras ehkä Herkkutatin oma tarina. Lue se vaikka lapselle, niin voit saada uuden innokkaan sienikaverin.

Onko Herkkutatista kirjaksi asti, kyllä vaan.

Pål Karlsen: Suuri herkkutattikirja
ISBN/EAN 978-952-312-188-1
Luokka 68.22, Suomennos Jutta Jarvansalo
Sidottu, nelivärinen, 204 s.

Tuire Jalaskoski

Etelä-Suomen retkeilyopas

Luontokohteita pääkaupunkiseudun reunamilla

Kun karttaan piirtää Helsingin Tuomiokirkolta kaaren, joka ulottuu linnuntietä noin 100 kilometrin etäisyydelle, sen sisään jää maaseudun, taajamien ja kaupunkien palapeli tiuhaan asuttua Etelä-Suomea – näin esitellään alue johon retkeilyopas kohdistuu. Kirja on hyvä jatko pääkaupunkiseudun retkeilyoppaalle.

Kirjassa kerrotaan retkeilyreiteistä, luontopoluista, muinaispoluista, lintutorneista ym. luontokohteista, joita löytyy pitkäksi aikaa tutkittavaksi. Kaikista kohteista löytyy reittikuvaus; pituus, vaativuus, rakenteet, palvelut sekä kulkuohjeet. Tekstiä täydentävät kartta sekä kertovat valokuvat. Tarkka ja asiantunteva teksti ja innoittavat kuvat saivat tällä lukijalle retkikaipuun nousemaan, ei se Etelä-Suomi ole ollenkaan tylsä retkikohde.

Kirjan alusta löytyy tietopaketti luonnossa liikkumisesta, jonka turvin aloittelijakin uskaltaa lähteä nautiskelemaan luontokävelyistä. Ja kun luonnossa liikkumisen into ja tiedonjano kasvaa niin kirja tarjoaa mielenkiintoisia tietoiskuja kasveista, eläimistä sekä paikkojen historiasta.

Tämä kirja on tanakka tietopaketti, joka kannattaa ehdottomasti hankkia. Mielenkiintoisia kohteita löytyy tuolta alueelta niin paljon etteivät ne kaikki yhteen kirjaan mahtuneet, toinen osa kirjaan ilmestyy keväällä, siinä tulevat olemaan ne itäisen puolen alueet jotka tästä kirjasta ovat jääneet pois.

Raija Hentman
Kustantaja: Minerva
Painosvuosi: 2015
Asu: nidottu, pehmeäkantinen, Liepeelliset pehmeät kannet
Kieli: suomi
Laajuus: 256 sivua



Marita Vokkolainen
http://paussinpaikka.blogspot.fi/

Korppiretki

On helppo olla samaa mieltä kuin WWF:n Vuoden Luontokirja -valitsijat. Korppiretki on enemmän kuin kirja korpeista, se kertoo myös kauniisti ja lämpimästi tarinaa ihmisen ja luonnon suhteesta. Korppi on aina ollut oma sielunlintuni, joten olen silkkaa ylistystä kirjasta jossa pääosassa ovat korpit.

Kirjassa kulkevat yhdessä kertomukset korppien rengastusretkestä sekä valokuvaaja Mika Honkalinnan oma elämänpituinen korppiretki. On pitänyt viettää lukemattomia tunteja piiloilla päästääkseen seuraamaan ja kuvaamaan tätä viisasta ja sielukasta lintua. Valokuvat ovat upeita, teksti vie mukanaan retkien ja metsien tunnelmiin.

”Meni vuosikausia, ennen kuin tajusin, että minulle valokuvaajana korpissa on riittävästi aineksia kertoakseni tarvittaessa kuinka suuren tarinan tahansa”, Honkalinna toteaa. Hienoa, että tajusit.

Tyylikäs kirja, kuin runo. Etsikää keväisin, kuulkaa korpin laulu.

Mika Honkalinna
ISBN 978-952-301-045
Julkaisupäivämäärä: 20.04.2015
Ulkoasu: Riikka Löytökorpi
Sivumäärä: 188
Koko: 240 x 185 mm
Sidos: sidottu
Kirjastoluokka: 75.71

 

 

 

 

 

Marita Vokkolainen
http://paussinpaikka.blogspot.fi/

Talventörröttäjät

Suomen luonnonvaraiset ruohot ja heinät talvella

Talviaikaiseen kasviharrastukseen ei meillä juuri ole perinnettä, mutta talvisillakin kasveilla on tarinansa kerrottavana, kaikki ei olekaan niin kuollutta kuin vaikuttaa. Talventörröttäjät-kirja johdattaa havainnoimaan niitä lukuisia kasveja, jotka kurottavat kuivuneet vartensa ja kukintonsa siemenineen lumenpinnan yläpuolelle.

Talventörröttäjät on ensimmäinen Suomen oloihin soveltuva, talviasuisten heinien ja ruohojen tunnistamiseen tarkoitettu teos. Teos esittelee yli 70 lajia, useimmat sellaisia, jotka on helppo löytää lähiluonnosta. Tunnistamisen helpottamiseksi lajit on järjestetty kirjassa kasvupaikoittain joutomaiden, rantojen, niittyjen ja metsien lajeiksi. Jokaisesta lajista on talvikuvan rinnalla myös kesäkuva. Kirja kertoo myös talventörröttäjien elintavoista, muun muassa siitä, miten ne ovat erikoistuneet levittämään siemeniään hankea pitkin.

Kirjassa on erinomaiset tarkat kuvat, jotka helpottavat tunnistusta. Isohkon kokonsa vuoksi en ottaisi sitä reppuun mukaan, mutta selaan ja luen sitä mielelläni kotona.

Talventörröttäjät, Ari-Pekka Huhta
Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Vastapaino
Sivumäärä: 214
Asu: Kovakantinen kirja
Julkaisuvuosi: 2015

Linnuntie

Lasse Kylänpää, Linnuntie Kesäntuojien kesytön muuttomatka

Lasse Kylänpää on tehnyt hienon kirjan. Linnuntie on tyylikäs kokonaisuus. Ulkoasu, kuvat ja taitto  tekevät siitä arvokkaan, kirjan kuvat ovat mielenkiintoisia, uudenlaista luontokuvaa jossa linnut ovat osana maisemaa ja laajempaa näkökulmaa, erilaisista luonnonoloista sekä vuodenkierrosta luonnossa.

Yksinäisen kiurun kohtaamisen Suomessa tammikuussa aloittaa kirjan ja  matka päätyy aina Afrikkaan saakka, jossa seurataan haarapääskyjen joukkokokousta. Mount Morelandin kylällä on rinteeseen tehty katsomo josta voi seurata satojen tuhansien pääskyjen kokoontumista, siellä opaskyltissä mainitaan myös Suomi.

Monta uutta mielenkiintoista tietoa oppii tämän kirjan matkassa. Yksityiskohtina lukijaa hemmotellaan runoilla ja mm. luettelolla siitä minne kaikkiin paikkoihin västäräkki onkaan tehnyt pesänsä.

Suureen työhön eivät ole hukkuneet pienet yksityiskohdat, myrskyssä taisteleva peipponen Viron rannikolla ansaitsee tulla kerrotuksi ja se, että kun Nuorgamin västäräkki muutollaan lentää tuhat kilometriä se on yhä Suomessa. Ei tarvitse olla erityisesti lintuharrastaja viihtyäkseen tämän kirjan äärellä, kuvat kutsuvat äärelleen yhä uudelleen.

Kustantaja: Maahenki Oy
ISBN:978-952-301-056-7
Ulkoasu: Riikka Löytökorpi
Sivumäärä: 224
Koko: 274mmX224mm
Sidos: sidottu
Kirjastoluokka: YKL 58.12, 40.8, 75
Kielet: suomi

 

 

Marita Vokkolainen
http://paussinpaikka.blogspot.fi/