Puut – niiden humina

Puut, niiden humina on siitä harvinainen runokirja, että se sopii myös sellaisen käteen, joka ei runoja tavallisesti luekaan. "Aivan mahtavia runoja!", sanoi ystäväni ja ahmi runon toisensa perään. Itse lähestyin kirjaa hartaudella – Veikko Haakana on laajassa tuotannossaan osannut kuvata luontoa, elämää ja niissä kulkemista kadehdittavalla herkyydellä ja osumatarkkuudella.

Haakana kirjoittaa "kokemuksistani ja ajatuksistani, jotka ovat pysyneet muistoissani niiltä ajoilta jolloin kuljin maita ja mantuja." Kirjan runot ovat aitoja ja tosia. Runojen kanssa pääsee metsään, tulen tuoksuun, kauneuden lähteille. Yhteisiä kulkijoiden tuntoja ja ajatuksia löytyy runoissa tarkasti kuvattuna:

Vaikuttavat siltä, etteivät näe,
vaikka katsovat päin.

Tuskin kuulevat 
vaikka kerron selvin sanoin,
todistan tunturin
ja aapamättään karpalon.

Pitkään kirjeeseeni
sain vastaukseksi pari sanaa,
vaikka kerroin yöpyneeni Peurakairassa
Sinisellä lammella.

Puut – niiden humina on huolella teemoitettu osiin Nuotion sija on vielä lämmin, Puut soittimia, Henkilökohtaista. Haakana haluaa myös muistuttaa lukijaa, että luonnon ystäviä tarvitaan, ja tarvitaan opastusta luonnosta vieraantuneille.

Runojen kieli on kaunis ja liikuttaa

"Ammensin hopeaa mustaan pakkiin.."

Runot herättävät kiitollisuuden: kiitos tästä upeasta luonnosta, kiitos ystävistä, kiitos kyvystä nähdä ja jakaa se.

"Nyt tuntuu siltä, että Puut, niiden humina on viimeinen kirja, minkä ylipäätään kirjoitan. Johan niitä on tullutkin, yhtä vaille 50 tämä pikku kirjanen mukaan luettuina." Itse jään odotamaan sitä viidettäkymmenettä. Toivon kirjailijalle lukuisia työvuosia, joissa eletyn viisaus ja kauneus puristuu yhä uudelleen helmiksi lukijoille.

Sopii erittäin hyvin retkeilijöille ja vaeltajille, vanhoille ja nuorille, lahjaksi ja iloksi.

Veikko Haakana, Puut – niiden humina, 2012
ISBN 978-952-93-0859-0
omakustanne, 2012, 61 s

Kirja on tilattavissa osoitteessa:

Veikko Haakana
Savikankaantie 11
99600 SODANKYLÄ

Kamala luonto – parasta elämässä

Kamala luonto ei ole lälly, Kamalan luonnon pääkaksikko, Ilves ja Kärppä, miettivät syntyjä syviä sen minkä raatelemiselta ehtivät. Eläimet eivät ole jaloja eikä niillä ole hyviä tapoja. He tietävät miksi eletään.

Kamala luonto nauraa elämälle ja kuolemalle pieruhuumoria unohtamatta. Tämän kontrastina on lähes runollisen kaunis luontokuvaus ja osuvat kuvaukset elämästä. Elämä on välillä raadollista, mutta ystävyys lohduttaa  –  joskus.

Albumi toimii ainakin 8–76-vuotiaille. Hyvä lahjakirja.

Kamala luonto – parasta elämässä
Jarkko Vehniäinen
Zum Teufel, 2012
ISBN  978-952-5754-36-0
64 sivua, 215 × 255 mm, mv, sid.

 

 

 

Maria Haakana

Lapintähti

Vanhoja kirjoja myyvästä liikkeestä löytyi jalokivi, korundi Lapintähti. Se oli pakko ostaa. Olen lukenut sen monesti ennenkin, luin taas. Kaksi eräkirjaa on ylitse muiden: Jorma Ollikaisen Kelokämppä ja Hans Lidmanin Lapintähti – jos nyt kumpikaan on varsinaisesti eräkirja. Eräkirjahan kertoo metsästyksestä ja kalastuksesta, mutta sekä Kelokämppä että Lapintähti ovat paljon enemmän.

Ruotsalaisen mestarikirjailija Hans Lidmanin (1910–1976) runsaasta tuotannosta on suomennettu kaksitoista kirjaa. Hänen kirjojensa aihepiirinä on tavallisimmin kalastus ja luonto, mutta lähes kaikissa hänen kertomuksissaan pääosassa on ihminen iloineen ja suruineen. Lidman on aina pienen ihmisen puolella, ymmärtää ihmistä ja kuvaa lämpimästi kohteitaan.

Lapintähti sisältää kymmenen kertomusta Suomen ja Norja Lapista. Lidmanin teksti on korutonta, ei suuria sanoja, ei maalailua. Sisältö puhuu, eivät turhat ylisanat. Lapintähdessä niminovelli kertoo Mikosta, joka löysi arvokkaan suuren korundin vieraan kaivajan valtaukselta Lemmenjoella. Koska Mikko ymmärsi varastaneensa toisen omaisuutta, hän kätki aarteensa tunturiin kiven alle mutta ei sitä enää löytänytkään ja etsi sitä lähes koko elämänsä ajan.

On hämmästyttävää, miten hyvin Lidman tuntee kirjoissaan Suomen Lappia, sen oloja, elämää ja ihmisiä. Hänen on täytynyt kulkea paljon eri puolilla Lappia, jututtaa ihmisiä, kuunnella tarinoita ja myös lukea Lappia koskevaa kirjallisuutta.

Kaikki Lidmanin teokset ovat loppuunmyytyjä, mutta kirjastoista useimmat niistä löytyvät.

Jos et ole ennen lukenut, niin lue nyt!



Hans Lidman: Lapintähti, Otava 1971, 229 s. Ruotsinkielinen alkuteos Laplands stjärna 1971.


Matti Koponen

Retkeilijän kiviopas

Kuulutko niihin, joiden taskunpohjalta löytyy retken jälkeen kivi kavereineen. Ihmetteletkö usein miten kivet ovat muodostuneet ja mitä ne ovat. Meitä varten on Geologian laitos julkaissut Retkeilijän kivioppaan, joka löytyy myös Internetistä e-julkaisuna http://weppi.gtk.fi/kiviopas/ tai pdf -muodossa http://www.e-julkaisu.fi/gtk/retkeilijan-kiviopas/pdf/Kiviopas.pdf.

Retkeilijän kiviopas on tarkoitettu kaikille luonnossa liikkujille, jotka ovat kiinnostuneita kivistä, mineraaleista ja malminetsinnästä. Oppaassa kerrotaan geologian peruskäsitteet, kuinka mineraaleja voidaan tunnistaa niiden fysikaalisten ominaisuuksien perusteella. Näitä ominaisuuksia ovat kidejärjestelmät ja kidemuodot, mineraalin asu, lohkeavuus, kovuus, väri ja viiru, kiilto, ominaispaino, magneettisuus, radioaktiivisuus ja fluoresenssi eli fluoriloiste.

Kirja esittelee kuvin ja sanoin erilaiset malmi- ja teollisuusmineraalit, jalo- ja korukivet, meteoriitit ja kuonat sekä kivilajit, joita ovat magmakivet, sedimenttikivet sekä metamorfiset kivet. Tavallisimpia kivilajeja ja niiden määritelmiä on oppaassa peräti yhdeksän sivua. Opas kertoo malminetsinnästä ja malminetsintämenetelmistä, antaa ohjeita kiviharrastajalle sekä listaa tärkeimmät geologiset käyntikohteet. Sopii mainiosti repun pohjalle.

Retkeilijän kiviopas, Sari Grönholm (toim.), 2010
Kustantaja Geologian tutkimuskeskus
ISBN 9519609736
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

Maria Haakana


"Löysitkö kiinnostavan kiven?
Näytteitä lähettäessäsi:
1. Ota mielenkiintoisesta kivestä tai kalliosta edustava näyte. Nyrkinkokoinen kappale riittää.
2. Merkitse näytteen löytöpaikka kartalle. Voit merkitä löytöpaikan myös maastoon, jolloin sen löytää vaikeuksitta mahdollisten jatkotutkimuksien yhteydessä.
3. Pakkaa löytämäsi näyte tai näytteet tukevaan, mieluimmin alle kaksi kiloa painavaan pakettiin. Jos pakkaat pakettiin useampia näytteitä, numeroi ne niin, että näytteet ja niiden löytöpaikat eivät sekaannu keskenään. Jos lähetät vuoden aikana useita näytteitä, käytä juoksevaa numerointia. Liitä pakettiin saatelappu, josta ilmenee lähettäjän nimi, osoite ja mahdollinen puhelinnumero sekä näytteen/näytteiden tarkka löytöpaikka. Mainitse myös, onko näyte löydetty kalliosta vai irtokivestä.
4. Lähetä paketti Geologian tutkimuskeskuksen kansannäytetoimistoon Kuopioon maksutta osoitteella:

Geologian tutkimuskeskus
Itä-Suomen yksikkö
Kansannäytetoimisto
Tunnus 5003687
70003 VASTAUSLÄHETYS"

Lisätietoja: www.gtk.fi/geotieto/jokamies/

Retkeilijän autiotuvat

Jouni Laaksosen ja Joel Aholan uusi opaskirja Retkeilijän autiotuvat on hieno kirja. Kirjoittajat ovat tehneet uskomattoman, vuosia kestäneen työn kootessaan suuren materiaalin. Kirjassa esitellään noin 400 pohjoisessa Suomessa sijaitsevaa autiotupaa, kotaa tai kammia ja niistä sijainti, koko, laatu, varustus ja koordinaatit. Mutta kirjassa on paljon muutakin: autiotupien historiaa, tupiin liittyvää kulttuurihistoriaa sekä tupiin, retkeilyyn, toimeentuloon ja elämään liitttyvää tietoa. Autiotupiahan on rakennettu retkeilyn tarpeiden lisäksi esimerkiksi poronhoitoa, metsästystä, kalastusta, metsätöitä, rajojen vartiointia, kullankaivuuta, hillastamista, heinänkorjuuta ja kirkko- ja muita matkoja varten. Näitä Laaksonen ja Ahola käsittelevät kirjan tietolaatikoissa. Kirjoittajien omat kokemukset, kirjallisuuslainaukset ja vieraskirjojen tekstit virittävät lukijaa autiotuvan tunnelmaan.

Kirjassa on valtava määrä tietoa ja asiaa, mutta virheitä en huomannut, työ on ollut huolellista. On todennäköistä, että joitakin virheitä löytyy – Vaellusnetissä on parista sellaisesta huomautettukin. Kirjoittajat varmaan päivittävät niistä Autiotuvat on-line -sivuilla (http://koti.kainuu.com/joula/at/).

Mainio kirja saa pari huomautusta: pieni kirjasinlaji vaikeuttaa lukemista ja värien erottaminen toisistaan voi monille olla vaikeaa, lisäksi kuvatekstien ja tietolaatikoiden pohjaväri saa tekstin näkymään heikosti.

Autiotuvat-kirjassa on kaikki, mitä yhdessä kirjassa aiheesta voi olla, myös katsaus tulevaisuuteen ja eräiden muiden maiden käytäntöihin. Laaksonen ja Ahola puolustavat nykyistä maksuttomien, vaatimattomien ja avointen tupien ainutlaatuista perinnettä. Kirja sopii erinomaisesti niin aloittelevan kuin kokeneenkin retkeilijän retkien ja vaellusten suunnitteluun ja muutenkin luettavaksi.

”Autiotuvat omalta osaltaan ylläpitävät ison ihmisjoukon luontosuhdetta. Erämaassa on tultava toimeen omin neuvoin – supermarkettien eineshyllyt, mikroaaltouunit, vesihanat, vesivessat ja television keinotodellisuus ovat kaukana. Vaelluksella eletään helposti viikko ilman sähköä ja moottorivoimaa. Autiotuvalla elämä on aitoa ja elämän perusasiat selkenevät: joka päivä on saatava ruokaa, juomaa, lepoa ja lämpöä. Sopivasti liikuntaa, kauniita maisemia ja hyvän ystävän seuraa siihen mausteeksi. Mitä muuta ihminen kaipaa?”




Jouni Laaksonen – Joel Ahola: Retkeilijän autiotuvat – tiedot, taustat ja tunnelmat
Karttakeskus 2012, 201 s.
ISBN 978-952-266-064-0


Matti Koponen